От х:

Днес в x:

Пиратската партия влезе в Европарламента

Шведската партия на пиратите, която се бори за изцяло свободния обмен на информация в интернет, успя да привлече на своя страна цели 7,1% от гласувалите в страната и по този начин получи един мандат за Европейския парламент в Страсбург.

Най-силно в Швеция се представиха социалдемократите, които в момента са в опозиция. Те събраха 24,6% от вота. Втори останаха управляващите консерватори – с 18,8%. Трети се наредиха зелените с малко над 10%.

Партията на пиратите е създадена през 2006 и целите й са свързани почти изключително с правата на свободен обмен на данни. Формацията се бори за промяна на закона за авторските права, премахване на лицензите върху софтуерните продукти, както и върху другите обекти на интелектуалната собственост, и за по-сериозна защита на личния живот.

Пиратите никога не са участвали в шведския парламент, като на националните избори през 2006 за партията гласуват едва 0,63% от гласоподавателите, което нарежда формацията на десето място в страната. Изборите за европарламент вчера са едва вторите за партията на пиратите, но те постигат забележителен успех за политическа сила с подобна насоченост.

Според редица анализатори партията е събрала значителен електорат покрай активната си позиция по време на процеса срещу създателите на най-големия в света торент-тракър The Pirate Bay. През април те бяха осъдени на по една година затвор.

Швеция има общо 18 места в Европарламента, където общо депутатите са 785.

Партията на пиратите, според която в Швеция има между 800 хил. и 1,1 млн. активни интернет потребители, които препращат, обменят файлове в мрежата, се надяват поне 225 хил. (тоест нужните 4% от очакваната избирателна активност) да гласуват за партията, с което тя да си осигури място в шведския парламент.


Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини