От х:

Днес в x:

25 °C

Новият коронавирус в Китай прескочил на хората от змии

Броят на заразените с новия коронавирус продължава да расте в Китай и бяха доказани случаи в други страни. Учените търсят отговор на  въпроса: Откъде дойде вирусът? Ново проучване, публикувано в Journal of Medical Virology сочи за най-вероятен източник змиите.

Проучването анализира генетичната последователност на новия вирус, известен като 2019-nCoV, и го сравнява с генетичните последователности на повече от 200 други коронавируси от цял ​​свят, които заразяват различни животни.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси - някои причиняват заболявания при хората, а други заразяват животни, включително камили, котки и прилепи, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). В редки случаи коронавирусите при животни могат да се развият, да заразят хора и след това да се разпространят между хората. Такъв беше случаят със SARS и MERS и изглежда, че е и с 2019-nCoV.

На следващо място, изследователите допълнително анализирали генетичната последователност на 2019-nCoV, за да търсят модели в генетичния код, които разкриват гостоприемника, който вирусът заразява. Въз основа на този анализ те стигнаха до заключението, че 2019-nCoV може да дойде от змии.

Двата вида змии, разпространени  Югоизточен Китай (откъдето е възникнала епидемията), са Bungarus multicinctus и Naja atra, или китайската кобра, посочват авторите.

Проучването установява също, че в резултат на генетична рекомбинация, 2019-nCoV има промяна в един от своите вирусни протеини, който разпознава и се свързва с рецепторите на клетките гостоприемници. Това разпознаване е ключова стъпка за допускане на вируса да влиза в клетките и промяната на този специфичен протеин може да е допринесла за способността на 2019-nCoV да прескача между видовете, от змии към хора, казаха авторите.

Те също така отбелязват, че змиите са сред животните, продавани на пазара за морски дарове в Ухан, където много от първите заразени са работили или посещавали, преди да се разболеят.

Все пак ще са необходими още изследвания върху животни, за да се потвърдят откритията, посочват авторите.

Засега има повече от 500 потвърдени случая и 17 смъртни случая, свързани с вируса в Китай, според BBC. Вирусът е открит в Тайланд, Япония, Южна Корея и Тайван, както и при жител на САЩ, който наскоро е посетил Ухан.

Световната здравна организация (СЗО) проведе заседание, за да определи дали вирусът представлява международна спешна ситуация в областта на общественото здраве, каквато бе обявена по време на епидемията от свински грип през 2009 г. и епидемията от ебола през 2014 г. Комитетът обаче не достигна окончателно решение по тази тема и обяви, че ще се събере на следващия ден (23.02).

Изследването: https://doi.org/10.1002/jmv.25682

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини