От х:

Днес в x:

7 °C

Новият коронавирус в Китай прескочил на хората от змии

Броят на заразените с новия коронавирус продължава да расте в Китай и бяха доказани случаи в други страни. Учените търсят отговор на  въпроса: Откъде дойде вирусът? Ново проучване, публикувано в Journal of Medical Virology сочи за най-вероятен източник змиите.

Проучването анализира генетичната последователност на новия вирус, известен като 2019-nCoV, и го сравнява с генетичните последователности на повече от 200 други коронавируси от цял ​​свят, които заразяват различни животни.

Коронавирусите са голямо семейство от вируси - някои причиняват заболявания при хората, а други заразяват животни, включително камили, котки и прилепи, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). В редки случаи коронавирусите при животни могат да се развият, да заразят хора и след това да се разпространят между хората. Такъв беше случаят със SARS и MERS и изглежда, че е и с 2019-nCoV.

На следващо място, изследователите допълнително анализирали генетичната последователност на 2019-nCoV, за да търсят модели в генетичния код, които разкриват гостоприемника, който вирусът заразява. Въз основа на този анализ те стигнаха до заключението, че 2019-nCoV може да дойде от змии.

Двата вида змии, разпространени  Югоизточен Китай (откъдето е възникнала епидемията), са Bungarus multicinctus и Naja atra, или китайската кобра, посочват авторите.

Проучването установява също, че в резултат на генетична рекомбинация, 2019-nCoV има промяна в един от своите вирусни протеини, който разпознава и се свързва с рецепторите на клетките гостоприемници. Това разпознаване е ключова стъпка за допускане на вируса да влиза в клетките и промяната на този специфичен протеин може да е допринесла за способността на 2019-nCoV да прескача между видовете, от змии към хора, казаха авторите.

Те също така отбелязват, че змиите са сред животните, продавани на пазара за морски дарове в Ухан, където много от първите заразени са работили или посещавали, преди да се разболеят.

Все пак ще са необходими още изследвания върху животни, за да се потвърдят откритията, посочват авторите.

Засега има повече от 500 потвърдени случая и 17 смъртни случая, свързани с вируса в Китай, според BBC. Вирусът е открит в Тайланд, Япония, Южна Корея и Тайван, както и при жител на САЩ, който наскоро е посетил Ухан.

Световната здравна организация (СЗО) проведе заседание, за да определи дали вирусът представлява международна спешна ситуация в областта на общественото здраве, каквато бе обявена по време на епидемията от свински грип през 2009 г. и епидемията от ебола през 2014 г. Комитетът обаче не достигна окончателно решение по тази тема и обяви, че ще се събере на следващия ден (23.02).

Изследването: https://doi.org/10.1002/jmv.25682

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Професионалната ви реализация е от първостепенна важност за вас. И днес няма да изневерите на себе си, и с отговорното си поведение ще насочите енергията си в тази посока. Бъдете по-гъвкави при вземане на решения и ще стъпите на вярната пътека. С прозорливостта си печелите преднина, очакват ви придобивки.
21 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще работите, както и до сега, отговорно и с нужното темпо, за да приключите започнатите задачи. В професионалната сфера са възможни размествания, предизвикани от промени, които вече са в ход. Но всъщност, вие сте подготвени и това няма да се отрази на настроението и активността ви.
21 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повечето от вас ги очаква работа днес, тъй като сте решили да довършите нещо започнато, а не ви се иска да го отлагате. Имайте повече търпение, когато ви се налага да разрешите битов проблем. Всичко става по-лесно с усмивка. Близките ви насърчават да се заемете с идея, която имате отдавна, и която наистина звучи интересно.
21 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Започвате деня с прекрасно настроение, и ако то остане такова до края на деня, значи последният е бил успешен. Няма да има пречки за енергията и способностите ви, така че действайте смело и не се страхувайте от недоразумения. Правете нещата такива, каквито вие смятате за правилни, а оценките оставете за другите.
21 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес работата ще си срещне с нови хора, с които ще ви се наложи да си сътрудничите. Това в определени моменти може да се окаже трудно, затова постарайте се отрано да предразположите околните към себе си и да вникнете в това което искат те от вас. Ще ви е по-лесно ако имате ясни цели и ги заявявате достатъчно високо. Вечерта ви очаква приятна изненада.
21 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекрасен ден за вас Деви. На мнозинството от вас днес им предстои да видят сбъдването на някои от най-съкровените си надежди. Радостта ви е напълно заслужена. По-важното обаче е, че ви предстоят още много приятни мигове тази седмица.
21 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Анализирате сериозно ситуацията около себе си днес и се стараете да достигнете до най-доброто решение, което можете да вземете за момента. Едва ли ще ви е лесно обаче, тъй като ставате свидетели на сложни отношения между деловите си партньори. Получавате подкрепата на ценен за вас човек и съвсем скоро ще съумеете да се справите.
21 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С интерес ще приемете предизвикателствата днес. При малко късмет, какъвто няма да ви липсва, и усилия от ваша страна ще получите онова, което търсите. Моментът е подходящ и за пътуване. Тревогите от последните дни ще останат спомен, към който няма да ви се връща.
21 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
21 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде успешен и с каквото и да сте заети ще го приключите доволни от постигнатото. В хода на събитията край вас е възможно да убеждавате някого в правотата си, но това няма да ви притесни, щом перспективите са обещаващи. Вечерта се посветете на нещата, които ви карат да се чувствате добре.
21 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Доброто ви самочувствие е факт, който се забелязва от всички. Причина за него е и професионалното ви усъвършенстване, и финансовата ви стабилизация. Нова личност ще играе все по-важна роля в живота ви. Добре е да я опознаете по-отблизо и да разберете до колко можете да й се доверите.
21 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Макар и да не следвате програмата си, случващото се днес ще ви създаде положителни емоции. Ще гледате проникновено и ще търсите обяснение за всичко, но вътре в себе си. Не отхвърляйте нечие желание за повече близост, може би то ще ви даде онова, от което се нуждаете сега.
21 фев 2020
Последни новини