От х:

Днес в x:

Везувий превърнал мозъка на жертва в стъкло

При изригването на Везувий през 79-та година, щетите върху близките градове били катастрофални.

Сега се оказва, че горещината била толкова силна, че превърнала мозъка на една от жертвите в стъкло – явление, наблюдавано за пръв път.

Експерти твърдят, че откритите пръски от лъскав, твърд, черен материал във вътрешността на черпена на жертва в Херкулан са останки от човешка мозъчна тъкан, напълно трансформирана от горещината.

Находката е забележителна, защото мозъчната тъкан рядко бива съхранена, заради процеса на разлагане, а в случаите, в които е откривана обикновено е превърната в сапун.

Оказало се, стъкленият мозък принадлежи на мъж около 25-годишна възраст, който бил открит през 60-те, лежейки по очи върху дървено легло под купчина вулканична пепел – поза, която подсказва, че е спял, когато връхлетяло бедствието.

Учените разкрили редица вещества в стъкления материал, включително протеини типични за мозъчната тъкан. Такива вещества не били намерени в пепелта наоколо, нито на друго място в района.

Изследователите твърдят, че макар част от веществата да се срещат и в растителни, и животински тъкани, никога преди не са били откривани при разкопки. Анализът на овъглена дървесина разкрива, че температурите по време на бедствието са достигали до 520 градуса по Целзий.

Топлината е била в състояние да запали телесната мазнина и да изпари меките тъкани. Мъжът е загинал мигновено, когато смъртоносни потоци супернагрети газове, пепел и скални фрагменти, известни като пирокластични потоци, залели града.

Черепът на мъжа и някои кости експлоадирали и били овъглени, докато други кости – а също и фрагменти от дърво - демонстрирали признаци на стъкленост.

Екипът открил и пореста маса около костите на гърдите, образувана вероятно от белите дробове и други органи.

Всичко това съвпада със свидетелствата за жертви на Дрезденските бомбардировки по време на Втората Световна война, според които от телата били останали само комбинация от кости и желеподобна субстанция при излагането им на силна топлина.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини