От х:

Днес в x:

15 °C

Откриха призрачни частици от вътрешността на Земята

Учени откриха нови “призрачни частици” с произход вътрешността на Земята.

Мистериозните частици, познати като геонеутрино, рядко взаимодействат с материята и е почти невъзможно да бъдат засечени.

Но учени от най-голямата подземна лаборатория открили 53 нови събития – близо два пъти повече от преди.

Частиците били засечени с помощта на детектора Борексино, разположен на 1 400 метра под земята, който успява да улови и дори трудно доловими явления.

Учените се надяват, че новите открития ще хвърлят светлина върху процесите, случващи се точно под краката ни, но които до голяма степен си остават мистериозни.

Геонеутриното се получава в резултат на радиоактивен разпад във вътрешността на Земята. Това означава, че планетата ни е осеяна от неуловими частици, издигащи се до повърхността, които обаче са напълно невидими за нас.

Детекторът Борексино се намира в Италия и търси именно такива невидими частици. Учените са по следите на неутриното от 2007 година и непрекъснато събират информация.

До миналата година те наблюдавали няколко потока призрачни частици и прецизириали измерванията си.

Геонеутринотата са единствените преки следи от радиоактивния разпад във вътрешността на Земята, които генерират все още неизвестно количество енергия, отговорна за динамиката на планетата.

Откритието ще хвърли светлина върху всички тези мистериозни процеси, на които дължим необяснимата топлина от центъра на Земята. Светът под краката ни крие редица странни явления – като впечатляващите земни вулкани и магнитното поле, които едва ли имат аналог в Слънчевата система.

Много вероятно е радиоактивните процеси във вътрешността на Земята да генерират над половината от топлината на планетата, като останалото количество вероятно се дължи на формирането и, което означава, че радиоактивните процеси са отговорни за вулканите и земетресенията, променящи живота на повърхността.

Учените се надяват да разберат повече за тези мистериозни процеси, като за целта в момента в Япония се строи детекторът Джуно – 70 пъти по-голям от Борексино.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Разумни и прагматични, ще се справите с всяко предизвикателство, независимо от цената. Не позволявайте на финансовите затруднения да ограничават мисленето ви. Проблемите в семейството решавайте спокойно, като говорите и насърчавате останалите също да го правят. Бъдете открити и по-често се вслушвайте в думите им.
28 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С практичен подход ще отдавате предпочитание на онези хора и ситуации, от които бихте имали полза за момента. Ще усвоявате новостите в движение, без това да се отразява на темпото ви. По такъв начин ще поддържате информираността си и ще бъдете конкурентно способни във всеки един момент.
28 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнасяйте се с повишено внимание към дребните неща около себе си, за да избегнете конфликтна ситуация. Имате шанс да направите добър избор от многото предложения, които ще получите, ако проявите повече далновидност. Не се колебайте да споделите вълненията си с хората, на които можете да разчитате.
28 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
За домошари като вас, скъпи Раци този ден предлага неизброими възможности. Можете да се развихрите на не едно място и да свършите много полезна работа. Кулинарните ви способности ще бъдат достойно оценени. Държите всичко да е изрядно и правите всичко, за да е така.
28 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Активни и уверени в себе си ще откриете нещото, което сте търсили дълго. Може би там е бъдещето ви. Отношенията с хората от обкръжението ви ще са отлични, което допълнително ще ви подтиква към действия. Ще ви вълнуват успехите на другите, а това ви прави по-добри и толерантни.
28 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъдете в добро настроение и ще се радвате на взаимни чувства с близките ви. Добри вести ще ви донесат хора от далече. Запазете търпението си и не изпреварвайте събитията. Скоро ще имате причини да сте по-забързани, ще ви притиснат срокове и по-високи обороти. Починете си.
28 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съветът към онези, за които бизнеса е приоритет е да не рискуват излишно днес. Заложете на сигурните пътища и не оставяйте на случайността да определя хода на решенията ви. Като цяло ще се чувствате в добро здраве и с предпоставки за пълноценна изява на способностите ви.
28 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От действията ви днес ще зависи дали ще изживеете деня си спокойно или в напрегнато очакване. Някои ще предприемат пътуване, с което ще се опитат да уредят личните си дела. Избягвайте споровете, дори да става дума за дребни неща. Рискувате да си развалите настроението и да получите главоболие.
28 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
28 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промени в плановете ви за днес ви карат да търсите алтернативи, които са максимално приемливи. Това може да се окаже трудоемка задача, но вие сте упорити и не се отказвате толкова лесно. Не пренебрегвайте усилията на човек от обкръжението ви да направи нещо за вас. Ще научите нещо приятно, свързано с обекта на вашите чувства.
28 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес събирате информация относно работата си, която ще ви бъде полезна за в бъдеще. Оставете настрана въпроси, които касаят лично околните, те само могат да ви отдалечат от целите ви. Привлечени сте от интригуваща личност, за която отделяте голяма част от времето си напоследък. Възможно е това увлечение да прерасне в дълбока сърдечна връзка.
28 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
28 мар 2020
Последни новини