От х:

Днес в x:

Откриха призрачни частици от вътрешността на Земята

Учени откриха нови “призрачни частици” с произход вътрешността на Земята.

Мистериозните частици, познати като геонеутрино, рядко взаимодействат с материята и е почти невъзможно да бъдат засечени.

Но учени от най-голямата подземна лаборатория открили 53 нови събития – близо два пъти повече от преди.

Частиците били засечени с помощта на детектора Борексино, разположен на 1 400 метра под земята, който успява да улови и дори трудно доловими явления.

Учените се надяват, че новите открития ще хвърлят светлина върху процесите, случващи се точно под краката ни, но които до голяма степен си остават мистериозни.

Геонеутриното се получава в резултат на радиоактивен разпад във вътрешността на Земята. Това означава, че планетата ни е осеяна от неуловими частици, издигащи се до повърхността, които обаче са напълно невидими за нас.

Детекторът Борексино се намира в Италия и търси именно такива невидими частици. Учените са по следите на неутриното от 2007 година и непрекъснато събират информация.

До миналата година те наблюдавали няколко потока призрачни частици и прецизириали измерванията си.

Геонеутринотата са единствените преки следи от радиоактивния разпад във вътрешността на Земята, които генерират все още неизвестно количество енергия, отговорна за динамиката на планетата.

Откритието ще хвърли светлина върху всички тези мистериозни процеси, на които дължим необяснимата топлина от центъра на Земята. Светът под краката ни крие редица странни явления – като впечатляващите земни вулкани и магнитното поле, които едва ли имат аналог в Слънчевата система.

Много вероятно е радиоактивните процеси във вътрешността на Земята да генерират над половината от топлината на планетата, като останалото количество вероятно се дължи на формирането и, което означава, че радиоактивните процеси са отговорни за вулканите и земетресенията, променящи живота на повърхността.

Учените се надяват да разберат повече за тези мистериозни процеси, като за целта в момента в Япония се строи детекторът Джуно – 70 пъти по-голям от Борексино.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини