От х:

Днес в x:

Грижата за ума е грижа за здравето

Десет-двайсет години назад учените считаха, че връзките между мозъчните клетки се формират в ранна възраст и в последствие не подлежат на промяна. Едва през последните години това виждане се променя радикално, благодарение на напредъка на технологиите за изследване на мозъчната дейност.

Много учени започнаха да проявяват интерес към източната култура и по-специално към медитацията, която е основен елемент в множество източни традиции и религии.

Какво, ако всъщност здравето ни е пряко свързано с вътрешния ни свят?

Умът ни се нуждае от хигиена и грижа, така както и тялото ни.

Изключително важно е да изчистваме старите и непотребни вярвания, травмиращи спомени и страхове, които ни пречат да вървим уверено напред.

Медитацията е състояние на осъзнат покой за постигане на физическо, емоционално и духовно развитие, с което тренираме ума и разширяваме съзнанието си. Тя е практика, която печели все повече последователи с невероятните ползи, с които допринася за нашия живот.

Звучи твърде добре, за да е истина, но всъщност е. Милиони хора по света наблюдават тези ефекти върху себе си, прилагайки универсалните медитативни и дихателни техники. Много от тях успяват да излекуват различни здравословни проблеми, нервни разстройства, да увеличат креативността си и да подобрят продуктивността си на работа.

Нека синтезирано да разгледаме основните ползи от медитацията:

- Подобряване умението за концентрация и внимание към детайла
- Подобряване на психичното здраве
- Благоприятно влияние на уменията за общуване
- Намаляване склонността към агресия
- Увеличаване на устойчивостта на стрес.

Медитацията е това, което може да ни даде истинска, дълбока почивка. Смята се, че почивката в състояние на медитация е няколко пъти по-дълбока от съня.

В днешно време, когато стресът е достигнал до рекордно високи нива, медитацията вече не е лукс за малцина, а се е превърнала в необходимост. Неслучайно над 80% от топ мениджърите на най-големите компании медитират, за да се справят с напрежението и за да поддържат ума си във форма.

Медитативните техники и упражнения за дишане ни научават да се фокусираме върху задачите и целите си и да бъдем ‘тук и сега’, вместо да се разсейваме или да блокираме, когато се претоварим с информация. Също така, медитацията увеличава способността ни да запомняме и да взимаме важни решения.

Няколко минутки медитация всеки ден могат да намалят нивата на стрес от всякакъв вид. Около 15-20 минути, прекарани в медитация сутрин и вечер, значително подобряват цялостното ни състояние и баланс.

За да получим инструкции от първо лице как да медитираме и да изберем ефективна за нас техника, най-добре е да посетим лекция или курс от истински експерт в областта на медитацията.

Световноизвестният Шри Шри Рави Шанкар пристига в България, за да учи как да медитираме, така че да подобрим трайно качеството си на живот по време на единствен по рода си Мастърклас - „Разкриване на безкрайността“, подходящ и за начинаещи. Събитието ще се проведе в рамките на два дни на 28 и 29 януари от 19:00ч. в зала 1 на НДК.

През последните 38 години Шри Шри Рави Шанкар пътува и преподава семинари по цял свят. Основаните от него международни организации (сред които най-известни са „Изкуството да живееш“/The Art of Living и „Международната асоциация за човешки ценности“/The International Association for Human Values) са докоснали и променили живота на над 370 милиона души в 156 страни, както в сферата на йога, така и чрез хуманитарни и социални проекти.

По време на мастъркласа ще се разкрият техники от древния ведически текст, наречен на Санскрит - „Вигян Байрав“, ръкопис, в който са събрани 112 техники за медитация. Шри Шри Рави Шанкар ще предаде част от тях на разбираем и достъпен език, така че всеки да открие най-ефективната и удобна за себе си техника, която да му служи ежедневно за по-добро качество на живот. Научените техники, разбира се, след това могат да се практикуват самостоятелно у дома.
Семинарът ще бъде проведен в много приятна и ведра обстановка, но също така ще бъде и трансформиращо преживяване за всички присъстващи, уверяват организаторите.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини