От х:

Днес в x:

-3 °C

Дълбокото дишане лекува

Възпалителните реакции играят централна роля в развитието и продължителността на много заболявания и могат да доведат до изтощаваща хронична болка. В много случаи възпалението е реакцията на тялото ви на стрес. Следователно, намаляването на реакциите на "борба или бягство" в нервната система и понижаването на биологичните маркери за стрес също може да намали възпалението.

Обикновено лекарите предписват лекарства за борба с възпалението. Въпреки това, има все повече доказателства, че друг начин за борба с възпалението е чрез ангажиране на блуждаещия (вагусния) нерв и подобряване на "вагусния тон". Това може да се постигне чрез ежедневни навици като йога и медитация или в по-екстремни случаи на възпаление, като ревматоиден артрит (RA) - чрез използване на имплантирано устройство за вагусна нервна стимулация (VNS).

Вагусният нерв е известен като "блуждаещ нерв", тъй като има множество разклонения, които излизащи от две дебели стъбла, вкоренени в малкия мозък и мозъчния ствол, които се скитат до най-ниско вътрешности в корема ви, докосвайки сърцето и повечето основни органи по пътя. Вагус означава "скитане" на латински. Думите vagabond, vague и vagrant произлизат от същия латински корен.

През 1921 г. немски физиолог на име Ото Лоеви открива, че стимулирането на вагусния нерв причинява намаляване на сърдечната честота, като предизвиква освобождаването на веществото, което той е монтирал Vagusstoff (немски за "Vagus вещество"). "Вагусовото вещество" по-късно е идентифицирано като ацетилхолин и става първият невротрансмитер, идентифициран някога от учените.

Вагустоф (ацетилхолин) е като успокоително средство, което можете да прилагате самостоятелно, като направите няколко дълбоки вдишвания с дълги издишвания. Съзнателното прилагане на силата на вагусния ви нерв може да създаде състояние на вътрешно спокойствие, докато опитомявате вашия възпалителен рефлекс.

Вагусният нерв е основният компонент на парасимпатиковата нервна система, който регулира отговорите на "почивка и усвояване". От обратната страна, за да се поддържа хомеостазата, симпатичната нервна система води до реакцията „борба или бягство“.

Блуждаещият нерв е първият начин на тялото да контролира възпалението. Когато възпалението се увеличо до степен, която иска изцеление, блуждаещият нерв му поставя спирачки и прави така, че да не излезе извън контрол.

Освен със справяне с възпалението и произтичащите от него автоимунни заболявания, блуждаещият нерв отговаря за справяне със стреса, депресията, мигрената, сърдечно-съдови заболявания, хипертония… Иначе казано, блуждаещият нерв е важен за здравето на множество системи в тялото.

Високият тонус на блуждащия нерв е здравословен, защото означава, че той е в състояние да поддържа ниско ниво на възпаление. 

Здравословният вагален тонус се показва от леко повишаване на сърдечната честота при вдишване и намаляване на сърдечната честота при издишване. Дълбокото диафрагмено дишане - с дълго и бавно издишване, е от ключово значение за стимулиране на блуждаещия нерв и забавяне на сърдечната честота и кръвното налягане, особено в периоди на тревожност.

Източник: Psychology Today

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
06 дек 2019
Последни новини