От х:

Днес в x:

19 °C

Дълбокото дишане лекува

Възпалителните реакции играят централна роля в развитието и продължителността на много заболявания и могат да доведат до изтощаваща хронична болка. В много случаи възпалението е реакцията на тялото ви на стрес. Следователно, намаляването на реакциите на "борба или бягство" в нервната система и понижаването на биологичните маркери за стрес също може да намали възпалението.

Обикновено лекарите предписват лекарства за борба с възпалението. Въпреки това, има все повече доказателства, че друг начин за борба с възпалението е чрез ангажиране на блуждаещия (вагусния) нерв и подобряване на "вагусния тон". Това може да се постигне чрез ежедневни навици като йога и медитация или в по-екстремни случаи на възпаление, като ревматоиден артрит (RA) - чрез използване на имплантирано устройство за вагусна нервна стимулация (VNS).

Вагусният нерв е известен като "блуждаещ нерв", тъй като има множество разклонения, които излизащи от две дебели стъбла, вкоренени в малкия мозък и мозъчния ствол, които се скитат до най-ниско вътрешности в корема ви, докосвайки сърцето и повечето основни органи по пътя. Вагус означава "скитане" на латински. Думите vagabond, vague и vagrant произлизат от същия латински корен.

През 1921 г. немски физиолог на име Ото Лоеви открива, че стимулирането на вагусния нерв причинява намаляване на сърдечната честота, като предизвиква освобождаването на веществото, което той е монтирал Vagusstoff (немски за "Vagus вещество"). "Вагусовото вещество" по-късно е идентифицирано като ацетилхолин и става първият невротрансмитер, идентифициран някога от учените.

Вагустоф (ацетилхолин) е като успокоително средство, което можете да прилагате самостоятелно, като направите няколко дълбоки вдишвания с дълги издишвания. Съзнателното прилагане на силата на вагусния ви нерв може да създаде състояние на вътрешно спокойствие, докато опитомявате вашия възпалителен рефлекс.

Вагусният нерв е основният компонент на парасимпатиковата нервна система, който регулира отговорите на "почивка и усвояване". От обратната страна, за да се поддържа хомеостазата, симпатичната нервна система води до реакцията „борба или бягство“.

Блуждаещият нерв е първият начин на тялото да контролира възпалението. Когато възпалението се увеличо до степен, която иска изцеление, блуждаещият нерв му поставя спирачки и прави така, че да не излезе извън контрол.

Освен със справяне с възпалението и произтичащите от него автоимунни заболявания, блуждаещият нерв отговаря за справяне със стреса, депресията, мигрената, сърдечно-съдови заболявания, хипертония… Иначе казано, блуждаещият нерв е важен за здравето на множество системи в тялото.

Високият тонус на блуждащия нерв е здравословен, защото означава, че той е в състояние да поддържа ниско ниво на възпаление. 

Здравословният вагален тонус се показва от леко повишаване на сърдечната честота при вдишване и намаляване на сърдечната честота при издишване. Дълбокото диафрагмено дишане - с дълго и бавно издишване, е от ключово значение за стимулиране на блуждаещия нерв и забавяне на сърдечната честота и кръвното налягане, особено в периоди на тревожност.

Източник: Psychology Today

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
12 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
12 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
12 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
12 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
12 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
12 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
12 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
12 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
12 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
12 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
12 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
12 авг 2020
Последни новини