От х:

Днес в x:

МВР Смолян: Очакват се огромни опашки за смяна на лични документи, вижте как да ги избегнете

През 2020г. изтича срока на валидност на голям брой документи за самоличност – лични карти, паспорти и свидетелства за управление на моторно превозно средство. Поради това се очаква увеличен прием на заявления за издаване и подмяна на български лични документи. В ОДМВР-Смолян са предприети редица мерки, които да улеснят гражданите при подмяна на документите за самоличност:

-Регламентирана е възможност за предсрочно издаване на български лични документи. Гражданите могат да подават заявления за подмяна на личните си документи и преди изтичане срока на валидност на същите.

Статистиката показва, че през месеците април и май натовареността по издаване на лични карти ще бъде двойно по-голяма в сравнение с първите три месеца на годината, а през летните месеци до края на годината – пет пъти по- голяма.

Препоръчваме на тези, чиито документи са със срок на валидност през лятото, да подадат заявленията си по-рано, с цел да избегнат чакането на гишетата, в това число и при получаване на личните документи.

В случай, че постоянният ви адрес е на територията на Смолянска област, заявление за издаване на български лични документи може да подадете във всяко от звената „Български документи за самоличност“:

В ОДМВР-Смолян в гр.Смолян, бул.“България“ №67, РУ-Девин, РУ-Мадан, РУ-Златоград и РУ-Чепеларе.

- Заявление за издаване на български лични документи може да подадете и по електронен път чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВР на интернет адрес e-uslugi.mvr.bg, когато лицето притежава валидно квалифицирано удостоверение за електронен подпис, при условия и ред регламентирани в чл.18а от Закона за българските лични документи;

 В ОДМВР-Смолян е създадена организация за прием на заявления за издаване на български лични документи по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други.

Организираният прием се извършва от звената БДС, които обслужват гражданите от общината, или посредством мобилни биометрични станции на място, където технически е възможно да се оборудва временен пункт за приеман на заявления – в служебно помещение на полицейски участък. Организиран прием на заявления може да се извърши от екип на служители чрез мобилна биометрична станция и в подходящо помещение на съответната институция, ведомство, кметство или другаде. В този случай е необходимо предварително да ни бъде предоставен списък на желаещите да подменят личните си документи, в които да бъдат посочени ЕГН и трите имена на лицата, вида на документа за самоличност и вида на услугата. При желание на големи групи граждани да се възползват от предоставената възможност да подменят документите си за самоличност чрез организиран прием на заявления, е необходимо да се подаде искане до директора на ОДМВР-Смолян, като в него се посочи лице и телефон за контакт.

В изпълнение на горните организационни мерки, уведомяваме гражданите, че е организиран следния прием на заявления за издаване на български лични документи:

На 21.01.2020г. ще се осъществи прием на заявления за издаване на български лични документи в с.Петково в ДПЛПС.

На 23.01.2020г. ще се осъществи прием на заявления за български лични документи в гр.Рудозем в сградата на Полицейски участък. При интерес от страна на гражданите, приемът на заявления може да продължи и на 24.01.2020г.

До края на м.март изнесен прием на документи е предвидено да бъде осъществен и в общините Доспат, Неделино и Баните, като точните дати за всяка община ще бъдат оповестени допълнително, след като бъде създадена необходимата организация.

През 2019г. са издадени 7061 лични карти, аз за 2020г. броя на личните карти с изтичащ срок на валидност е 22 282. Отделно от тях са личните карти, които предстои да бъдат издадени за първи път на лица, навършващи 14-годишна възраст, подмяната на загубени и откраднати документи, подмяната на лични документи поради смяна на имената, гражданското състояние или постоянния адрес на лицата. Предвид очакваната натовареност, приканваме всички граждани да огледат документите си самоличност, в това число и на останалите членове на семействата и своевременно да подадат заявления за тяхната подмяна.

Спестете си време и нерви от чакане на опашки, закъснели или провалени летни пътувания и почивки, което неминуемо ще се случи, ако се изчаква последния възможен срок за подмяната на личните документи, призовават от ОДМВР Смолян.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини