От х:

Днес в x:

6 °C

Тялото ни остарява на три етапа

От гледна точка на биологичното стареене, тялото изглежда превключва предавките три пъти през нашия жизнен цикъл, показват нови изследвания -  34 години, 60 години и 78 години са ключовите прагове.

С други думи, сега имаме доказателства, че остаряването не е един дълъг, непрекъснат процес, който се движи с една и съща скорост през целия ни живот.

Резултатите могат да ни помогнат да разберем повече за това как телата ни започват да се разрушават, когато остаряваме, и как специфичните заболявания, свързани с възрастта - включително болестта на Алцхаймер или сърдечно-съдовите заболявания, могат да бъдат по-добре лекувани.

Същото проучване също така предлага нов начин за надеждно прогнозиране на възрастта на хората с помощта на нивата на протеома в кръвта им. Протеомът представлява съвкупността от всички телесни протеини, произведени от клетка, тъкан или организъм за даден период от време. Или по-строго, това е набор от експресираните протеини в даден тип клетки или организъм, в даден период от време при дадени условия. Терминът е производен на думата "протеин" (белтък), подобен по произход на думата "геном" (съвкупността от всички гени в тялото)

„Чрез дълбоко изследване на стареещия плазмен протеом ние установихме, че съществуват вълнообразни промени в човешкия живот“, пишат изследователите в публикуваната си в Nature Medicine статия.

"Тези промени са резултат от струпването на протеини в различни модели, което се оформя окончателно с появата на три вълни на стареене."

Екипът анализира данни от кръвната плазма на 4 263 души на възраст от 18 до 95 години, разглеждайки нивата на около 3000 различни протеини, движещи се през биологичните системи, и прави нещо като моментна снимка на случващото се в организма на хората. Учените откриват, че 1379 от проследените протеини варират с възрастта.

Макар че нивата на протеините често остават относително постоянни, изследователите откриват, че при отчитането на протеините големи промени се наблюдават около младата възраст (възраст 34), късната средна възраст (60 години) и старостта (78 години).

Защо и как се случва това все още не е ясно, но ако протеините могат да бъдат проследени до източниците им, това може да даде възможност на лекаря ви например да ви предупреди, че черният ви дроб старее по-бързо от обикновено.

Изследването също така подчертава връзката между стареенето и кръвта, нещо, което е забелязано в предишни проучвания.

"Отдавна знаем, че измерването на определени протеини в кръвта може да даде информация за здравословното състояние на човека - липопротеините за сърдечно-съдовото здраве например", обяснява неврологът Тони Уайс-Корей (Tony Wyss-Coray) от Центъра за изследвания на болестта на Алцхаймер (ADRC) в Станфорд.

"Но не бе оценено, че толкова много различни нива на протеини - приблизително една трета от всичките, които разгледахме - се променят значително с напредването на възрастта."

Изследователите успяват да създадат система, чрез която миксът от 373 подбрани протеини в кръвта да може да се използва за точно прогнозиране на възрастта на човек в рамките на около три години или повече.

Интересното е, че когато системата греши, предсказвайки по-млада възраст, субектът обикновено е твърде здрав за своята възраст.

Друга констатация от изследването дава още доказателства за нещо, за което се подозира отдавна: мъжете и жените остаряват по различен начин. От 1379 протеина, за които е установено, че се променят с възрастта, 895 (близо две трети) са значително по-предсказващи за единия пол в сравнение с другия.

Това откритие е все още на ранен етап - изследователите отбелязват, че клинично приложение може да се очаква не по-рано от 5-10 години - и ще е нужна още много работа, за да се разбере ролята на всичките тези протеини като маркери за стареенето и дали всъщност допринасят или не за самото остаряване.

Все пак тези констатации откриват възможността един ден да получим кръвен тест, който може да измери как остаряваме - поне на клетъчно ниво.

И колкото повече знаем за остаряването, толкова повече ще можем да му противодействаме. Това би могло да ни информира за всичко - от това да знаем какво да пием и ядем, за да добавим потенциално още няколко години живот, до намирането на лечение, за да се избегнат някои от най-тежките неприятности, свързани с възрастта.

„В идеалния случай бихте искали да знаете как практически всичко, което сте взели или направили, влияе на вашата физиологична възраст“, коментира Уайс-Корей .

Справка: Undulating changes in human plasma proteome profiles across the lifespan, Benoit Lehallier et al., Nature Medicine.

Източник: Our Bodies Age in Three Distinct Shifts, According to More Than 4,000 Blood Tests, sciencealert

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
20 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
20 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
20 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
20 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
20 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
20 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
20 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
20 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
20 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
20 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
20 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
20 яну 2020
Последни новини