От х:

Днес в x:

34 °C

Тялото ни остарява на три етапа

От гледна точка на биологичното стареене, тялото изглежда превключва предавките три пъти през нашия жизнен цикъл, показват нови изследвания -  34 години, 60 години и 78 години са ключовите прагове.

С други думи, сега имаме доказателства, че остаряването не е един дълъг, непрекъснат процес, който се движи с една и съща скорост през целия ни живот.

Резултатите могат да ни помогнат да разберем повече за това как телата ни започват да се разрушават, когато остаряваме, и как специфичните заболявания, свързани с възрастта - включително болестта на Алцхаймер или сърдечно-съдовите заболявания, могат да бъдат по-добре лекувани.

Същото проучване също така предлага нов начин за надеждно прогнозиране на възрастта на хората с помощта на нивата на протеома в кръвта им. Протеомът представлява съвкупността от всички телесни протеини, произведени от клетка, тъкан или организъм за даден период от време. Или по-строго, това е набор от експресираните протеини в даден тип клетки или организъм, в даден период от време при дадени условия. Терминът е производен на думата "протеин" (белтък), подобен по произход на думата "геном" (съвкупността от всички гени в тялото)

„Чрез дълбоко изследване на стареещия плазмен протеом ние установихме, че съществуват вълнообразни промени в човешкия живот“, пишат изследователите в публикуваната си в Nature Medicine статия.

"Тези промени са резултат от струпването на протеини в различни модели, което се оформя окончателно с появата на три вълни на стареене."

Екипът анализира данни от кръвната плазма на 4 263 души на възраст от 18 до 95 години, разглеждайки нивата на около 3000 различни протеини, движещи се през биологичните системи, и прави нещо като моментна снимка на случващото се в организма на хората. Учените откриват, че 1379 от проследените протеини варират с възрастта.

Макар че нивата на протеините често остават относително постоянни, изследователите откриват, че при отчитането на протеините големи промени се наблюдават около младата възраст (възраст 34), късната средна възраст (60 години) и старостта (78 години).

Защо и как се случва това все още не е ясно, но ако протеините могат да бъдат проследени до източниците им, това може да даде възможност на лекаря ви например да ви предупреди, че черният ви дроб старее по-бързо от обикновено.

Изследването също така подчертава връзката между стареенето и кръвта, нещо, което е забелязано в предишни проучвания.

"Отдавна знаем, че измерването на определени протеини в кръвта може да даде информация за здравословното състояние на човека - липопротеините за сърдечно-съдовото здраве например", обяснява неврологът Тони Уайс-Корей (Tony Wyss-Coray) от Центъра за изследвания на болестта на Алцхаймер (ADRC) в Станфорд.

"Но не бе оценено, че толкова много различни нива на протеини - приблизително една трета от всичките, които разгледахме - се променят значително с напредването на възрастта."

Изследователите успяват да създадат система, чрез която миксът от 373 подбрани протеини в кръвта да може да се използва за точно прогнозиране на възрастта на човек в рамките на около три години или повече.

Интересното е, че когато системата греши, предсказвайки по-млада възраст, субектът обикновено е твърде здрав за своята възраст.

Друга констатация от изследването дава още доказателства за нещо, за което се подозира отдавна: мъжете и жените остаряват по различен начин. От 1379 протеина, за които е установено, че се променят с възрастта, 895 (близо две трети) са значително по-предсказващи за единия пол в сравнение с другия.

Това откритие е все още на ранен етап - изследователите отбелязват, че клинично приложение може да се очаква не по-рано от 5-10 години - и ще е нужна още много работа, за да се разбере ролята на всичките тези протеини като маркери за стареенето и дали всъщност допринасят или не за самото остаряване.

Все пак тези констатации откриват възможността един ден да получим кръвен тест, който може да измери как остаряваме - поне на клетъчно ниво.

И колкото повече знаем за остаряването, толкова повече ще можем да му противодействаме. Това би могло да ни информира за всичко - от това да знаем какво да пием и ядем, за да добавим потенциално още няколко години живот, до намирането на лечение, за да се избегнат някои от най-тежките неприятности, свързани с възрастта.

„В идеалния случай бихте искали да знаете как практически всичко, което сте взели или направили, влияе на вашата физиологична възраст“, коментира Уайс-Корей .

Справка: Undulating changes in human plasma proteome profiles across the lifespan, Benoit Lehallier et al., Nature Medicine.

Източник: Our Bodies Age in Three Distinct Shifts, According to More Than 4,000 Blood Tests, sciencealert

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще започне в добро настроение и без усилия ще привеждате в действие намеренията си. За повечето от вас те са свързани със семейството и дома. Ще се справите с възникнал проблем по-бързо, отколкото предполагате. Активността ви ще се засили, получавайки интересно предложение.
08 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Заниманията със спорт ще ви тонизират и заредят положително. Една емоционална връзка може да ви донесе разочарования, затова не хранете големи надежди. Погрижете се да разнообразите кулинарните си предпочитания.
08 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободете се от напрежението си, като потърсите развлечения сред природата. Близките ви очакват да подобрите отношението си към тях, най-вече партньора ви. Дайте си сметка, че с подобно поведение може само да загубите граденото до тук. Разговор с чужбина ще ви обнадежди. С приятели също ще изживеете спокойни часове навън.
08 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Приятелски срещи и развлечения ще ви помогнат да се разтоварите от тревожни мисли и стрес. От вас зависи да имате това, което искате. Борете се за любовта си и в същото време изисквайте от “партньора си” да направи своя избор. Приемете го, какъвто и да е той. Духовните практики биха ви помогнали да релаксирате пълноценно.
08 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви се отдава с лекота общуването днес. Но, запазете присъствие на духа, ако все пак ви се наложи да контактувате с неприятна за вас личност. Най-доброто, което можете да направите е да наложите дистанция. Близо сте до постигането на желаната цел. Остава малко време и аплодисментите ще са за вас.
08 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отдадени на служебната си работа, повечето от вас ще продължат и днес да се занимавате с текущите си задачи. За други денят е подготвил приятни изненади, или по-точно онези, които милеят за отдиха ви. Във връзка с начинание от обществен или личен характер трети ще тръгнат на път.
08 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Прекалено критично настроени сте към околните и това може да доведе до нежелателни последици. Овладейте навреме емоциите си, преди да е станало твърде късно. Подходяща терапия е усамотението, което със сигурност ще възвърне душевното ви равновесие. Ако имате възможност можете да задоволите своя прищявка, което също има благоприятен ефект.
08 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нека работата ви остане на заден план днес. Съсредоточете усилията в личните си дела. Едно пътуване ще промени основните ви ориентири, които дават облика на начина ви на живот. Някои от вас е много вероятно да срещнат човека, с който биха искали да прекарат остатъка от живота си. Не пропускайте шансовете си.
08 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се чувствате празнично и добре. Може би за това ви слънчево настроение ще допринесе една дългоочаквана вест. Децата очакват от вас повече внимание и нежност. Не проявявайте раздразнение, ако някой упорито се натрапва със съветите си. Отминете го с хладна усмивка. Интуицията ви ще ви помогне при една объркана ситуация.
08 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посветете този ден на вашите близки, които отдавна имат нужда от вас. Опитайте се да се освободите от насъбралото се напрежение и да прекарате спокоен ден в домашна обстановка. Можете да разчитате на помощта на семейството си за свое хрумване. Вероятно ще се окаже особено прогресивна идеята ви.
08 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате много нови планове за следващите дни, но ще е най-добре ако днес отделите повече време за почивка. Ваш приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Не пропускайте възможността да прекарате приятно сред нови и интересни хора. Вниманието ви е привлечено от очарователна личност, представител на знаците Близнаци и Везни.
08 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Усещате прилив на енергия, а и денят ще е приятен за вас, защото е свързан с доста изненади. Очаква ви среща с приятели, която ще ви наведе на мисълта, че има много начини човек да се чувства доволен от живота. Размислите ще ви изпълват с оптимизъм и очаквания. При някои от вас ще се появят засилени желания за брак.
08 авг 2020
Последни новини