От х:

Днес в x:

16 °C

Порицание, разкаяние и минимална пенсия 250 лв. от юли след снощния скандал в парламента

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски бе наказан с порицание от председателят на парламента Цвета Караянчева заради скандалите в пленарна зала във вторник вечерта, а самият той се разкая. Тогава бившият син кмет на Пловдив се провикна „червени боклуци“ към депутатите на БСП, които бяха окупирали трибуната на пленарна зала.

Те протестираха, че председателстващият заседанието Емил Христов не допусна искането им предложението за 300 лв. минимална пенсия да бъде гласувано поименно и извънредното заседание на което се гласуваше бюджетът на ДОО за следващата година.

Тази сутрин Гърневски се извини от парламеннартаната трибуна. „Съжалявам, вчера си позволих реплики, които не трябваше да правя“, каза Гърневски. „През целия ден бяхме свидетели на провокации и на обиди. Краят на парламентарния ден се случи нещо, което не бива да се случва в този парламент да бъде обградена трибуната на Народното събрание. Хора да призовават председателя да се отстрани от мястото, от което води заседанието. Това ме провокира и аз също си позволих реплики, които не трябваше да направя. Съжалявам за това“. „Ако някой се е почувствал засегнат, съжалявам, че се е припознал и му се извинявам“, завърши леко двузначно Гърневски.

Караянчева каза в началото на заседанието, че наказанието на Гърневски е обсъдено на председателски съвет. БСП обаче настоя Гърневски да бъде отстранен от минимум едно заседание заради "Червени боклуци". „Ако аз вчера съм нарушил, а вероятно съм нарушил правилника, моля също да бъда наказан“, каза още Свиленски, който беше един от най-шумните социлисти настояващи за поименно гласуване. „По-важното е, че Спас Гърневски е член на Комисията по парламентарна етика“, отбеляза Свиленски.

Караянчева след това свика нов председателски съвет по искане на председателя на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, която призова да не руши имиджа на парламента с караници в залата.

„Не беше постигнато единодушие за наказанието на Спас Гърневски и то остава порицание“, заключи Караянчева след почивката.„Хубавото е, че се разбрахме за едно. Оттук нататък от залата да отсъства езикът на омразата, да не се използват обидни квалификации и за всяка лично аз поемам ангажимента да наказвам народните представители с цялата строгост на правилника“, каза Караянчева.

Караянчева допусна до гласуване предложението на БСП и Атака за поименно гласуване на текстовете за минималната пенсия, след като вчера Христов не направи това, но то бе отхвърлено. 

В крайна сметка депутатите решиха от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лв. От 1 януари до 30 юни 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв.

Първоначалното предложение за минимален размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 г. бе за 234, 12 лв., но между двете четения от управляващата коалиция предложиха 250 лв.

БСП и ДПС поискаха минималната пенсия да бъде от 250 лв. още от 1 януари, но и техните предложения бяха отхвърлени. В ДПС бяха сметнали, че за това ще са нужни само 80 млн. лв.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини