От х:

Днес в x:

-6 °C

Порицание, разкаяние и минимална пенсия 250 лв. от юли след снощния скандал в парламента

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски бе наказан с порицание от председателят на парламента Цвета Караянчева заради скандалите в пленарна зала във вторник вечерта, а самият той се разкая. Тогава бившият син кмет на Пловдив се провикна „червени боклуци“ към депутатите на БСП, които бяха окупирали трибуната на пленарна зала.

Те протестираха, че председателстващият заседанието Емил Христов не допусна искането им предложението за 300 лв. минимална пенсия да бъде гласувано поименно и извънредното заседание на което се гласуваше бюджетът на ДОО за следващата година.

Тази сутрин Гърневски се извини от парламеннартаната трибуна. „Съжалявам, вчера си позволих реплики, които не трябваше да правя“, каза Гърневски. „През целия ден бяхме свидетели на провокации и на обиди. Краят на парламентарния ден се случи нещо, което не бива да се случва в този парламент да бъде обградена трибуната на Народното събрание. Хора да призовават председателя да се отстрани от мястото, от което води заседанието. Това ме провокира и аз също си позволих реплики, които не трябваше да направя. Съжалявам за това“. „Ако някой се е почувствал засегнат, съжалявам, че се е припознал и му се извинявам“, завърши леко двузначно Гърневски.

Караянчева каза в началото на заседанието, че наказанието на Гърневски е обсъдено на председателски съвет. БСП обаче настоя Гърневски да бъде отстранен от минимум едно заседание заради "Червени боклуци". „Ако аз вчера съм нарушил, а вероятно съм нарушил правилника, моля също да бъда наказан“, каза още Свиленски, който беше един от най-шумните социлисти настояващи за поименно гласуване. „По-важното е, че Спас Гърневски е член на Комисията по парламентарна етика“, отбеляза Свиленски.

Караянчева след това свика нов председателски съвет по искане на председателя на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, която призова да не руши имиджа на парламента с караници в залата.

„Не беше постигнато единодушие за наказанието на Спас Гърневски и то остава порицание“, заключи Караянчева след почивката.„Хубавото е, че се разбрахме за едно. Оттук нататък от залата да отсъства езикът на омразата, да не се използват обидни квалификации и за всяка лично аз поемам ангажимента да наказвам народните представители с цялата строгост на правилника“, каза Караянчева.

Караянчева допусна до гласуване предложението на БСП и Атака за поименно гласуване на текстовете за минималната пенсия, след като вчера Христов не направи това, но то бе отхвърлено. 

В крайна сметка депутатите решиха от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лв. От 1 януари до 30 юни 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв.

Първоначалното предложение за минимален размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 г. бе за 234, 12 лв., но между двете четения от управляващата коалиция предложиха 250 лв.

БСП и ДПС поискаха минималната пенсия да бъде от 250 лв. още от 1 януари, но и техните предложения бяха отхвърлени. В ДПС бяха сметнали, че за това ще са нужни само 80 млн. лв.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
21 яну 2020
Последни новини