От х:

Днес в x:

14 °C

Съдът отказа на Мая Манолова ръчно преброяване на бюлетините, назначи експертизи и проверки

Ръчно преброяване на бюлетините от втория тур на кметските избори няма да има, реши Административният съд София-град (АССГ). Определението е въз основа на жалба на гражданския кандидат за кмет на столицата Мая Манолова и Никола Вапцаров. 

АССГ обаче реши да назначи експертиза за протоколи, представени като доказателство от адвоката на Манолова. Освен това се иска да се провери какъв е броят на гласоподавателите на първия и втория тур по избирателни списъци. Ще се проверява и какъв е действителният брой на избирателите.

На 11 ноември Мая Манолова внесе 14 тома доказателства за манипулиране на изборните резултати, като посочи близо 900 протокола и изборни книжа с установени закононарушения и други факти, компрометиращи вота. 

Днес адвокатът на Манолова обясни, че ще докажат как са отваряни протоколи от ОИК, изборните книжа са били приемани от неквалифицирани лица, в огромен брой протоколи са нанасяни множество поправки. 

Следващото заседание по делото е на 2 декември 2019 г.

След произнасянето на съда Манолова коментира, че са направили множество доказателствени искания. "По-голямата част бяха уважени, но за съжаление не е уважено искането за преброяване на бюлетините. Но тъй като с отделна молба са посочени многобройни нарушения в над 100 секции, съдът ще се произнесе в следващо заседание. Тоест дава ни се възможността да докажем, че недействителните бюлетини са некоректно преброени. Надявам се съдът да ни даде възможност да предоставим доказателства за купуване на гласове. Съдът уважи искането за проверка на протоколите от СИК с абсолютно празни бюлетини", коментира Манолова.

Според нея е важно, че съдът допусна експертиза за това как са съставяни изборните списъци и как са включвани граждани в тях. "Ние твърдим, че има много сериозни нарушения по отношение на това, че 7000 граждани на държави от ЕС неправомерно са включени в списъците. Техническата грешка от 101 хил. избиратели между двата тура, дописвания под черта ще бъде проверено, което е крачка напред. Трябва да бъде разобличен този начин, по който се изготвят списъците, за да се предотврати това за следващи избори", допълни тя.

Жалбоподателите ще докажат тежките нарушения на изборните правила по отношение на протоколите в ОИК. "Ние твърдим, че техническите лица, които са участвали в отварянето на протоколите, са в по-голямата си част служители на Столичната община", допълни Мая Манолова. Тя добави, че тежко нарушение на международните стандарти за честни избори е недопускането на наблюдатели, които да следят как се приемат протоколите.    

Още в нощта на вота екипът на Мая Манолова обяви, че разполага с доказателства за груби нарушения на изборните правила. Те можели да се класират в четири групи - нарушения, свързани с избирателните списъци, манипулиране на изборните протоколи, нарушения, свързани с бюлетините и броенето им, както и такива при организацията на изборния процес.

От ГЕРБ обаче заявиха, че това е начин, по който да оправдаят поредната си загуба от ГЕРБ.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
08 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
08 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
08 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
08 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
08 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
08 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
08 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
08 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
08 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
08 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
08 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
08 дек 2019
Последни новини