От х:

Днес в x:

10 °C

Съдът отказа на Мая Манолова ръчно преброяване на бюлетините, назначи експертизи и проверки

Ръчно преброяване на бюлетините от втория тур на кметските избори няма да има, реши Административният съд София-град (АССГ). Определението е въз основа на жалба на гражданския кандидат за кмет на столицата Мая Манолова и Никола Вапцаров. 

АССГ обаче реши да назначи експертиза за протоколи, представени като доказателство от адвоката на Манолова. Освен това се иска да се провери какъв е броят на гласоподавателите на първия и втория тур по избирателни списъци. Ще се проверява и какъв е действителният брой на избирателите.

На 11 ноември Мая Манолова внесе 14 тома доказателства за манипулиране на изборните резултати, като посочи близо 900 протокола и изборни книжа с установени закононарушения и други факти, компрометиращи вота. 

Днес адвокатът на Манолова обясни, че ще докажат как са отваряни протоколи от ОИК, изборните книжа са били приемани от неквалифицирани лица, в огромен брой протоколи са нанасяни множество поправки. 

Следващото заседание по делото е на 2 декември 2019 г.

След произнасянето на съда Манолова коментира, че са направили множество доказателствени искания. "По-голямата част бяха уважени, но за съжаление не е уважено искането за преброяване на бюлетините. Но тъй като с отделна молба са посочени многобройни нарушения в над 100 секции, съдът ще се произнесе в следващо заседание. Тоест дава ни се възможността да докажем, че недействителните бюлетини са некоректно преброени. Надявам се съдът да ни даде възможност да предоставим доказателства за купуване на гласове. Съдът уважи искането за проверка на протоколите от СИК с абсолютно празни бюлетини", коментира Манолова.

Според нея е важно, че съдът допусна експертиза за това как са съставяни изборните списъци и как са включвани граждани в тях. "Ние твърдим, че има много сериозни нарушения по отношение на това, че 7000 граждани на държави от ЕС неправомерно са включени в списъците. Техническата грешка от 101 хил. избиратели между двата тура, дописвания под черта ще бъде проверено, което е крачка напред. Трябва да бъде разобличен този начин, по който се изготвят списъците, за да се предотврати това за следващи избори", допълни тя.

Жалбоподателите ще докажат тежките нарушения на изборните правила по отношение на протоколите в ОИК. "Ние твърдим, че техническите лица, които са участвали в отварянето на протоколите, са в по-голямата си част служители на Столичната община", допълни Мая Манолова. Тя добави, че тежко нарушение на международните стандарти за честни избори е недопускането на наблюдатели, които да следят как се приемат протоколите.    

Още в нощта на вота екипът на Мая Манолова обяви, че разполага с доказателства за груби нарушения на изборните правила. Те можели да се класират в четири групи - нарушения, свързани с избирателните списъци, манипулиране на изборните протоколи, нарушения, свързани с бюлетините и броенето им, както и такива при организацията на изборния процес.

От ГЕРБ обаче заявиха, че това е начин, по който да оправдаят поредната си загуба от ГЕРБ.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Общуването с близките ви днес ще ви донесе спокойствие и увереност за бъдещето. С лекота ще решите домашните проблеми. Не унивайте. Разчитайте повече както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Делата, започнати днес ще завършат с успех. Хубавите емоции и настроения ще ви направят и по-добри.
29 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Вървите неотклонно по пътя, който сте си избрали. Макар и бавно, постигате целите си и това ви изпълва със задоволство. Не сте склонни да се поддавате на влиянието, което някои хора се опитват да наложат над вас. Следвате единствено собствените си принципи и не се интересувате от то приказките на околните. Сърдечният ви партньор има нужда от помощта ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обкръжението на близките ви хора внася спокойствие в душата и мислите ви. Заедно ще решавате възникващите въпроси и ще планирате бъдещето си. Ще разчитате както на собствените си сили, така и на подкрепата им. Всичко започнато днес обещава да завърши с успех.
29 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Колебанията ви са напълно излишни. Действайте решително и желаните резултати ще се превърнат в реалност. Не се тревожете за половинката си, тя се справя чудесно и без вашите напътствия. Не прекалявайте със загрижеността си.
29 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
29 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Оставете вълната на проблемите да мине над главата ви, без да ви засегне. Любовта е тази, която ви закриля, съветва и направлява. Вслушайте се в съветите на любимия човек. Днес вие сте едно цяло. Доверете му се и заедно решавайте. Посветете се на изкушенията на една страстна любов. Този свят е сякаш само за вас двамата.
29 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Шумът и суетата не са сред представите ви за неделен ден. Във възможностите ви е да бъдете по-внимателни и добри с околните, без да ги притеснявате с претенциите си. За това потърсете тихо място за отмора, където да останете насаме със себе си и мислите си. Нечия любов ще ви помогне да се възстановите от стреса и даде сили за нови предизвикателства.
29 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пролетният ден ще привлича много от вас навън, сред природата. Там ще получите тласък на идеи и по-късно с лекота ще вземате решенията си. За да откриете пътя ви е нужна добра ориентация и подготвеност, а вие ги имате и двете. Ще срещнете подкрепа, щом сте готови да я приемете.
29 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансови несгоди и свързаните с тях семейни взаимоотношения ще притесняват много от вас. В очакване сте нещо добро да се случи, но за това ви е нужна надеждна подкрепа, с повече аргументи в своя защита, ще се справите. Консултация със специалист ще облекчи оплакванията ви и направи по-леко и бързо да преминат неразположенията ви.
29 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете нужното, за да запазите доброто настроение на всички около вас. А някои от вас ще получат покана за излет сред природата. Не се колебайте дълго. Разходката, освен че ще ви разтовари, ще ви зареди с много положителна енергия и приятни емоции.
29 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отдайте се на почивка, заслужили сте я. Работата в къщи може и да почака. Правете неща, които ви доставят удоволствие, четете, гледайте телевизия, мързелувайте активно. Вижте се с приятели, веселете се и забравете за грижите. До вас ще достигне вест, която може да ви провокира към нови търсения.
29 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-сдържани в оценките си за хората. Рискувате много, ако споделите мнението си с неподходящия човек. Не прибързвайте с отчаянието, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
29 мар 2020
Последни новини