От х:

Днес в x:

Учителки от детските градини се запознаха с механизма на коучинга

Изображение 1 от 3

    23 учителки от детските градини в община Първомай преминаха квалификационно обучение на тема „Коучиннга в училищна среда— за кого и защо?“.

    Почти неизвестния термин  „коучинг“ се обяснява като процес на обучение или развитие, чрез които дадено лице се подкрепя, докато се постигне конкретна лична цел или професионален резултат.Накратко – учителите насочват с въпроси и действия децата, за да открият нови знания и умения. Лектор беше Венета Узунова от ДИПКУ Стара Загора. По време на курса беше дадена информация за произхода на коучинга и бяха разглеждани различни казуси.

    Едно от несъмнено най-уместните му приложения е в Комуникация с агресивно дете – за изясняване на причината за агресията, но чрез самото дете, чрез отворени въпроси. Важно е да се отбележи, че при  този процес не се прави оценка и детето не трябва да се стреми да дава „верни отговори“.

    Организатор на събитието е Лидия Милева, която е завършила магистратура по „Позитивна психология“. Най-трудната част от тази работа е прилагането ѝ на практика, казва тя. Изисква се постоянство, но променяйки своето поведение, реакции и начин на приемане, се променят нещата.

    Проведеният квалификационен курс е част от поредица занимания, развиващи уменията на учителите за работа не само с децата, но и с техните родители.

    Теодора Кирякова

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини