От х:

Днес в x:

ВСС продължава процедурaта по избор на главен прокурор

Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението на част от магистратите за прекратяване на настоящата процедура за главен прокурор.

Членовете на ВСС изказаха различни мнения и предложения за това какво точно да бъде гласувано, включително бяха изказани мнения, че решението може да бъде атакувано в Конституционния съд.  

В крайна сметка след ожесточен спор и гласуване кое от двете предложения да бъде гласувано - на Даниела Машева или на Атанаска Дишева, магистратите гласуваха предложението на Машева - "за" или против" да продължи настоящата процедура за главен прокурор. 20 гласа бяха дадени "за", а четири "против". Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли предложението на част от магистратите за прекратяване на настоящата процедура за главен прокурор.

По време на дебатите "за" или "против" инициирането на нова процедура за главен прокурор правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че трябва да се прегласува същото предложение за избор на нов главен прокурор, както на първото гласуване. Според него повторното предложение в случая на конституционната разпоредба означава защита на кандидата за главен прокурор. Кандидатът за главен прокурор има правото да бъде гласуван повторно и само чрез неуспешното повторно гласуване може да бъде започната нова процедура, е тезата, която защитава Данаил Кирилов. Кирилов не е съгласен с опита да се въведе конституционно несъответствие в Закона за съдебната власт. Даниела Машева заяви, че не е необходима нова процедура за избирането на обвинител номер едно.

Стана ясно, че председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков подкрепя изцяло становището на главния прокурор Сотир Цацаров, че няма мотиви в юридическия смисъл на думата във връщането на указа за назначаването на нов главен прокурор от страна на президента Румен Радев.

Пламена Цветанова от квотата на Народното събрание заяви, че ще гласува против предложението да бъде прекратена процедурата и започването на нова такава.

Олга Керелска обяви, че трябва да бъде започната нова изначална процедура за избор на нов главен прокурор. "Ние няма какво да прекратяваме или да продължаваме, а трябва да започнем отново, за да се уверим, че не е допусната политическа намеса в нашия избор", подчерта Керелска. Според нея трябва да започне нова процедура при гаранции политическите сили да не се намесват в нея.

В дебатите се включи и главния прокурор Сотир Цацаров, според когото при така направените предложения за започване новата процедура - първо трябва да се прекрати старата. Главният прокурор отговори и на призива на Лозан Панов да се види каква е практиката на ВСС, по-точно при повторното гласуване на председателя на ВАС преди две години, като цитира дискусията тогава от протоколите.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини