От х:

Днес в x:

12 °C

Представиха проект за магистрала "Дунав-Егея" през Маказа и Комотини

Възможно е за три часа да се пътува с лек автомобил от Русе до Маказа, ако бъде построена магистралата "Дунав - Егея". Идейният проект е разработка на софийска фирма и беше представен във Велико Търново като алтернатива на скоростния път Русе - Велико Търново, предаде БНР.

[Отвориха три оферти за новото трасе (Кулата - София), което ще заобикаля Кресненското дефиле]
Виж ощеОтвориха три оферти за новото трасе (Кулата - София), което ще заобикаля Кресненското дефиле

Магистралата "Дунав - Егея" ще започва от Русе и след 367 км ще завършва в Комотини, Гърция. Може да бъде готова до 2025 г., обясни авторът на идейния проект инж. Румен Марков:

"Стойността на изграждане на магистралата е около 2,2 млрд. евро без ДДС. Автомагистралата "Дунав - Егея" ще се изгражда чрез публично-частно партньорство. Формата е концесия за строителство, съгласно Закона за концесиите".

Парите за магистралата ще се осигуряват от концесионер, без да се изразходват средства от държавните бюджети на България и Гърция. Концесионерът ще възстановява вложението си от тол таксите за магистралата. Водят се преговори с европейски инвеститори, посочи инж. Марков и подчерта, че с разработката са запознати вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова.

dir.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини