От х:

Днес в x:

Безлов за Арабаджиеви: Данъчни престъпления се доказват трудно, изгарят хората в низините на веригата

Eкспертът по сигурност Тихомир Безлов коментира, че освобождаването на Маринела Арабаджиева е познат сценарий, по който обвиняеми по знакови дела се опитват да излязат от ареста по медицински причини.

Вчера Специализираният наказателен съд определи мярка за неотклонение "домашен арест" за съпругата на хотелиера Ветко Арабаджиев заради медицинска експертиза, според която здравословното й състояние е сериозно влошено. Все още не е ясно дали прокуратурата ще обжалва съдебното решение.

Безлов даде пример, че по подобен начин от ареста излязоха синът на Миню Стайков и Митьо Очите.

"Не можем обаче да говорим за обрат по делото. Това е само мярка за неотклонение", категоричен бе експертът пред bTV по повод Арабаджиева.

"Данъчните престъпления се доказват изключително трудно", каза още той по повод обвиненията срещу нея и съпруга й и отбеляза, че обикновено изгарят хората в низините на веригата, но тези по върховете остават недосегаеми.

Той припомни подобни дела срещу Христо Ковачки и Гриша Ганчев, които не са били успешни.

Експертът обаче не се ангажира да прогнозира какъв ще бъде изходът от делото срещу Арабаджиеви, защото "не знаем с какви доказателства разполага обвинението", макар доказването на произхода на откритите пари е много трудно.

Бизнес семейството Арабаджиеви беше обявено за издирване през септември 2018 година - след акцията на прокуратурата в хотелите "Маринела" и "Марица". Арабаджиеви бяха разследвани за данъчни престъпления и пране на пари.

При претърсванията бяха открити над 10 милиона лева в кутии за обувки, куфари и сейфове. Запор беше наложен и над 4 имота, собственост на Маринела Арабаджиева в Пловдив, София и село Свежен.

Двамата съпрузи бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест и през Интерпол. Задържан и обвинен тогава беше и синът им - Вълчо. 21- годишният студент е обвинен за участие в престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления и също престоя няколко месеца в ареста, преди да бъде освободен срещу рекордната гаранция от 500 000 лева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини