От х:

Днес в x:

Изборите в Израел без явен победител

Екзитполовете след изборите в Израел отново не дават преднина на някой от двамата основни претенденти, пише BBC.

Центристите от “Синьо и бяло”, предвождани от бившия командир на генералния щаб Бени Ганц взимат между 32 и 34 места в 120-местния парламент. Десните от “Ликуд” на премиера Бенямин Нетаняху ще имат от 31 до 33 места. В досегашния парламент двете формации имаха по 35 депутати.

Лидерът на светската, националистическа партия “Нашият дом Израел” Авигдор Либерман вероятно ще се окаже ключът към властта, след като може да удвои депутатите си в парламента. Екзитполовете му отреждат между 8 и 10 места.

Либерман вече каза, че ще търси участие в бъдещето правителство.

Нетаняху и Ганц ще трябва да се съобразят с него, защото резултатите значат, че “Ликуд” и нейните традиционни съюзници, вероятно ще имат 54 места, а “Синьо и бяло” и съюзниците на Ганц – не повече от 58. И двата блока не събират необходимите за мнозинство 61 депутати.

Началото на преговорите за формиране на коалиция се очаква още днес сутринта (18 септември), когато избирателната комисия публикува предварителните резултати.

Преговорите за нов кабинет бяха неуспешни след вота през април, което доведе до неочакваното решение на Нетаняху да обяви нови избори – първият път, в който в Израел се провеждат два парламентарни вота в рамките на една година.

В централата на “Ликуд” настроението беше минорно, като членове на ръководството припомниха, че в миналото екзитполовете са давали грешни резултати.

В същото време “Синьо и бяло” казаха, че след публикуваните по телевизиите данни са “умерени оптимисти”, че Израел може да има ново ръководство.

Първите анализи сочат, че “Ликуд’ ще бъдат в по-слаба позиция, отколкото досега и формирането на коалиция ще е дори по-трудно, отколкото след вота през пролетта.

От друга страна, дори да се окаже лидер на партията победител, Бени Ганц също ще има големи трудности да обедини разнородните формации, които са му необходими, за да събере 61 депутати.

Роденият в СССР под името Евет Лвович Либерман лидер на “Нашият дом Израел” беше човекът, който спря Нетаняху по пътя му към нова коалиция, след изборите през април.

Либерман е твърдо срещу продължаващите отстъпки пред ултрарелигиозните млади евреи, които не служат в армията. А техните политически водачи са сред традиционните съюзници на Бенямин Нетаняху.

Либерман каза на последния митинг на неговата партия, че вижда само един изход от ситуацията – коалиция между неговата партия, “Ликуд” и “Синьо и бяло”.

Ако резултатите от изборите са прекалено близки, президента Реувен Ривлин трябва да реши на кого да даде мандата за съставяне на правителство.

Който получи мандата ще има 28 дни да направи кабинет, както и правото на максимална отсрочка от още 14 дни.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини