От х:

Днес в x:

Започват пазарлъците за ОИК в Хасково

На 16-ти август в кметството в Хасково партиите и коалициите ще могат да заявят претенциите си за състава на Общинска избирателна комисия в областния център за предстоящите местни избори.

Поканени са всички парламентарно представени партии и коалиции в 44-то НС. Участват и политическите формации, с чиито листи са избрани евродепутати, но не са парламентарно представени. Така местата ще се разпределят между ГЕРБ, БСП, ДПС, Воля, Коалицията на патриотите и Коалиция „Демократична България – обединение”.

По покана на кмета на Хасково, срещата за разпределянето на позициите е насрочена за 10 часа в заседателната зала на 2 етаж в общината.

Едно от условията за включване в състава на Общинските избирателни комисии е кандидатът да е с постоянен и настоящ адрес в България шест месеца преди датата на изборите, което означава – 26 април 2019 година.

С указ на президента Румен Радев избори за общински съветници и кметове са насрочени за 27 октомври.

В случаите, когато при консултациите не е постигнато съгласие за състава на ОИК, кметът на общината трябва да изпрати на Централната избирателна комисия не по-късно от 24-ти август направените при консултациите предложения заедно с особените мнения, възраженията и мотивите на участниците, отказали да подпишат протокола.

Ако бъде постигнато съгласие при преговорите при кмета, ЦИК назначава ОИК с председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Представителите на една партия или коалиция не може да имат мнозинство в ОИК. А условията са: председателят, заместник-председателите и секретарят не може да бъдат от една и съща партия или коалиция.

Всяка парламентарно представена партия или коалиция има право на поне един член във всяка ОИК.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аятолаха Боци Маймуната ни нареди ,
    където ГРОБ не може да спечели ,
    Да гласуваме за Бейовете от ДПС (Джипси Парти София)
    .......
    п.с .
    Кажи ми, кажи, бедний народе,
    кой те в таз рабска люлка люлее?

Случаен виц

Последни новини