От х:

Днес в x:

Бойко Борисов преговаря в Туркемнистан за газ (видео)

По време на посещението си в Туркменистан Бойко Борисов попреговаря за техния газ. Страната има третия най-голем добив в региона.

Туркменистан разполага с големи количества газ, част от който би могъл да идва и за нашия газоразпределител „Балкан“, така че да има тази диверсификация, която Третият либерализационен пакет изисква. Борисов изтъкна потенциала на сътрудничеството между двете страни относно енергийната сигурност и диверсификацията на източниците, и маршрутите на доставките на природен газ от Каспийския регион към Европа.

Преговорите не са в ущърб на руската страна, отговори премиерът на въпрос по врема на официалната си пресконференция. Интересът е да се търсят повече пазари и да се продава повече газ. Глобалните сили търсят контрол върху геостратегическите проекти. Туркменистан пази неутралитет.

На запад ние сме първите, които Туркменистан има и Борисов вижда възможност да презентира нашия газоразпределител.

Ние сме в много добри отношения с Турция, каза Борисов. Той коментира конкуренцията ни с Турция за завода на Фолксваген:

"Ние вече толкова много инвестиции имаме, че нямаме работници - да ги привличаме. Проблемът в България е с работната ръка в момента"

"Това, което положихме като усилия с Фолксваген и продължаваме да го полагаме (...) с добрата работа на правителството, на отделните министри ние си направихме, без да го искаме дори, огромна реклама в света..." 

"Това е като на футболния терен - излизат отборите, бият се, но това не ги кара президентите да... говоря в Европа, при нас е малко по-различно...така че му казах: Тайпи, боря се докрай. И той знае." ()

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с руския си колега Дмитрий Медведев. Двамата ще разговарят в рамките на първия по рода си Каспийски икономически форум в курортното градче Аваза.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини