От х:

Днес в x:

Полицейски чадър над убиец. За хората – Дявол, за МВР - Ангел

Тодор Кръшков

Убиецът от ивайловградското село Одринци Ангел Димитров се е ползвал с протекцията на местната полиция в продължение на години. Това твърдят местни жители след смъртта на 33-годишния Станимир от близкото село Свирачи, който бе убит от Ангел с преправен газов пистолет миналата седмица.

Ангел всъщност е Дявол. Така го титулуват местните, така го нарича и шефът на местното РПУ Иван Мамирев. Хората дори не си спомнят кога и по какъв повод Ангел се е сдобил с прякора си. Той бе задържан веднага след убийството миналата седмица, дни по-късно хасковският окръжен съд му наложи постоянна мярка "задържане под стража". 50-годишният мъж има зад гърба си продължителен престой в затвора за убийството на брат си през 1987 год. Убитият е бил офицер от армията, а Ангел – старшина от милицията.



Пуснат ли го, ще ни убие! Това казва 76-годишната баба Руска (на горнта снимка), една от 8-те жители на село Одринци. Тя и дядото Иван, бивш милиционер, между другото, са сред постоянните мишени на Дявола Ангел. Веднъж ме хвана за гушата и започна да ме души. Искаше пари. Аз казах, че нямам и той ме събори на земята. Това разказа възрастната жена пред екип на Haskovo.net. Дявола Ангел и друг път нападал бабата и дядото, веднъж заплашил старицата с пистолета си. Оказва се, че всичките 8 жители на Одринци са били тероризирани от убиеца.



Това са пиянски изпълнения, коментира пред Haskovo.net шефът на РПУ Ивайловград Иван Мамирев (на снимката). По думите му бившият затворник живеел изолирано в полуизоставеното село Одринци, без никакви социални контакти и се забавлявал, като се събличал гол и плашел старците из селото.

По жалбите им полицията е извършвала проверки, казва полицейският шеф Мамирев. На Ангел са съставяни предупредителни полицейски протоколи. На въпроса колко пъти, става ясно, че е ставало по няколко пъти годишно през последните 7-8 години. С други думи – през няколко месеца Ангел Дяволът е бил официално предупреждаван с полицейски протокол.

Смисълът на полицейският предупредителен потокол, определен в Закона за МВР, е именно да се предотврати евентуално престъпление. При повторно действие от страна на предупредения вече следват действия – акт, арест, изправяне пред съд, обясниха полицаи. Такова чудо – десетки предупреждения на едно и също лице, няма, категорични са криминалисти.

Няма, ама има. Ангел Дявола е бил "предупреждаван" десетки пъти. Че не му е пукало от тези "предупреждения", личи от думите на потърпевшите. Крещеше: Ще ви изколя! Ще ви подпаля! Оплачете се в МВР-то! Това са думите на убиеца пред онемелите от страх старци в Одринци.

Възрастни хора, нормално е да ги е страх, коментира думите им полицейският шеф Мамирев.

Може да е нормално човек да изпитва страх пред дулото на нечий пистолет, но не е нормално полицията да счита подобна ситуация за нормална.

Всъщност единственото нормално нещо в цялата история е логичният й завършек – след десетките формални "предупреждения" и усещането за безнаказаност, се стига до убийство. И то се случва - на 21 май.

Подпийналите Станимир, Любо и Борислав отиват на гости на Дявола. Сядат на масата в двора и след броени минути успяват да се скарат. За пет лева и един диск. Станимир бил взел диска от Дявола Ангел, който твърди, че не му е върнат. Следва пиянски скандал. Дявола вади пистолета и от упор прострелва 33-годишния Станимир. Пистолетът е газов "Волтрон", в чието дуло се намира сачма със силиконов връх. Тя пронизва младия мъж право в сърцето и той издъхва на път за болницата.

Този пистолет многократно е бил размахван пред жителите на Одринци, за което те са се оплаквали. Полицията обаче не е знаела, или не е искала да знае за него.

Тук обаче идва и най-интересната част от тази трагична история. При разпита на свидетелите полицаите са натискали очевидците да твърдят, че е имало бой между тримата, което да оправдае стрелбата.

Викат ми – признай за боя, разказа пред Haskovo.net един от присъствалите на убийството – Любо. Аз им казах – нямаше никакъв бой, Дявола просто извади пистолета и стреля. А те – имало е бой, от какво ти е тази рана на ръката! А това е стара драскотина и това си личи, обяснява Любо. Въпреки натиска двамата свидетели описали достоверно драматичните събития в Одринци.

"Аз лично задържах Ангел", казва шефът на РПУ Ивайловград Иван Мамирев. "След сигнала за убийството събрах групата за задържане, сложихме жилетките и тръгнахме. Като ме видя, Ангел се успокои и се предаде", разказа полицейският шеф.

"Ангел се успокои"... Защо, по дяволите, Дявола се е успокоил?

Като своя защитна версия Дявола лансира пиянски бой и оправдава действията си със самоотбрана. Дори се удря по главата с камък и при задържането му е облян в кръв. Преценката на съдебния лекар д-р Христо Еленски обаче е, че той се е самонаранил.

Тук стигаме до най-важния въпрос. Защо за местните хора убиецът е Дявол, а за полицията – Ангел?

Местните твърдят, че убиецът е изнасилвал собствената си майка. Чували го от самата нея. Майката Мария се споминала преди 8 години. Казвала на съселяните си със сълзи на очи: "Когато умра, тогава разкажете на хората какво правеше с мен".

Чудно ли е тогава, че го наричат Дявол?

А защо за полицията той е Ангел? "Ангел се грижеше много за майка си". Това са думите на Иван Мамирев. След като разбра, че сме чули какво се говори сред хората за отношенията "майка и син", шефът на полицията в Ивайловград просто смени темата.



Според Станимир Гелимечев от Ивайловград (на снимката) в района от години действа канал за трафик на деца, проститутки и наркотици. Лично съм виждал как прекарват с джипове деца през границата в Гърция, твърди Станимир.

Неговата версия е, че Ангел Дявола е участник в незаконния канал, прекарвал е незаконно ромски деца и проститутки в гръцко. Каналът е покровителстван от шефове на полицията, от гранични полицаи, в него участват хора на Митьо Очите, които трайно се настаниха в Ивайловградско, твърди Станимир. Той дава пример и с Атанас Павлов - Кобрата, който бе задържан преди два месеца с наркотици в Германия и в момента се намира в немски затвор. Кобрата също бил част от престъпната група, покровителствана от полицейски и гранични шефове.

Според Станимир в района действа добре организирана група за нелегално прекарване през границата на деца, използвани в чужбина като донори на органи. Някои от хлапетата по думите му, били отвеждани в Косово, където им режели ръцете и ги пускали в европейските страни да просят.

Станимир се свързал и с няколко жертви на трафика – млади момичета от различни краища на България, които били принуждавани насилствено да проституират в Гърция. Някои от тях се отървали от сутеньорите, като заживели с гърци.

Според Станимир участието на Ангел Дявола в тайния нелегален канал обяснява покровителството на полицията над него и чувството му за безнаказаност.

Станимир е подавал много сигнали до МВР за нередностите в района. Досега му е отговаряно, че сигналите не са били потвърдени при проверките.

През изтеклата седмица обаче е бил извикан в главна дирекция "Криминална полиция" в София, където го накарали да подаде нов сигнал, в който да опише всички тези свои твърдения. Уверили го, че започват разследване.

Станимир си обяснява реакцията на големите полицейски шефове с факта, че същата седмица екип на ББС е заснел свое разследване за търговията с деца в ромските махали на Пазарджик и Харманли. Английски журналист се представил за човек, който иска да купи дете. И успял. Сделката била заснета със скрита камера.

Очаквайте нови разкрития на Haskovo.net по темата.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини