От х:

Днес в x:

Откъде прокуратурата черпи опит срещу тероризма...с пръскачки

Наблюдаващият прокурор по разследването срещу "Тад груп" за изтичането на данните на НАП - Евгения Станкова, е била част от делегация от трима български обвинители, посетили Русия през май 2018 година. Това става известно от данните, предоставени от държавното обвинение по заявление за достъп до обществена информация, отправено от "Дневник".

Прокурорите, предвождани от заместник-главния прокурор Иван Гешев (който по това време оглавява специализираното обвинение) са участвали в работна среща с тема противодействие на финансирането на тероризма, става известно от сайта на руското държавно обвинение. "Особено внимание беше отделено на въпросите, свързани с борбата с радикализацията и насилствения екстремизъм. Бяха обсъдени практики в за противодействие на разпространението на идеологията на екстремизма и тероризма в интернет", става известно още от съобщението.

В сряда Станкова обяви, че "Тад груп" можело да дестабилизират политическата система като пуснат пръскачките пред парламента.

"Осъществено е посегателство върху сървъра на "Поливни системи", които се намират пред парламента, като в данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова желание, евентуално при преминаването на автомобили на... различни, може би държавен глава или гости на нашето Народно събрание, евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента, с което да се създаде някакво затруднение при придвижването, което пък от своя страна може, и за нас като прокурори е важно да направим своя извод, че, създавайки такава нестабилност, води след себе си веднага знаете какво – това е нестабилност въобще на цялата ни политическа система и т.н.", обясни наблюдаващият прокурор по случая Евгения Станкова.

По случая до момента бяха задържани и обвинени в кибертероризъм трима души - собственикът на компанията Иван Тодоров, търговският директор Георги Янков и соченият за пряк извършител служител на фирмата Кристиян Бойков. На 23 юли заместник главният прокурор Иван Гешев обяви, че "Тад груп" се занимава киберрекет.

Станкова е редови прокурор в специализираната прокуратура от март тази година. Преди това тя е работила в Софийската районна прокуратура, като през 2017 година е наградена от главния прокурор Сотир Цацаров със служебна благодарност. През 2016 година е командирована от него в специализираното обвинение.

За посещението в Русия

Гешев, който към момента е и единствен кандидат за поста на Сотир Цацаров, Станкова и Детелин Георгиев от Софийската районна прокуратура са били в Русия от 16-ти до 18-ти май 2018 година, като разноските за хотела - по 150 долара на вечер, са поети от руското държавно обвинение.

Платените от българската прокуратура разноски са за самолетни билети - 3 по 543,41 лева или общо 1630, 23 лв. На тримата са направени и медицински застраховки - общо 21,12 лева, както и разходи за дневни пари - общо 315 долара - по 35 долара на ден, става известно още от данните. Те бяха предоставени след опит от страна на държавното обвинение да скрие информацията за пътуванията в Русия.

Първо - с мълчалив отказ по заявление на "Дневник" от март тази година, след това - твърдейки пред Административния съд - София (пред който отказът беше обжалван), че държавното обвинение не води регистър за командировките на обвинителите. И накрая - след като съдът отмени отказа - с писмо до "Дневник", подписано от заместник главния прокурор Ася Петрова, в което се твърди, че в прокуратурата не се води официална статистика и не се обобщава информация за пътуванията на прокурорите. В писмото (от 8 юли) се уточняваше, че обвинителите пътуват в чужбина със заповед на главния прокурор и копия от тях се съхраняват в администрацията на главния прокурор.

На 15 юли "Дневник" отправи ново запитване до прокуратурата с искане за информация за конкретно посещение в Русия през май 2018 година - колко и кои прокурори са били, както и на чии разноски е било пътуването. Повод за него беше факта, че информация за българска визита в Русия е достъпна на сайта на руското държавно обвинение, но от българското отказваха подробности. Опит да се разберат детайли около посещенията на прокурори в Русия беше направен за първи път в началото на годината от "Капитал". За тези визити имаше данни на сайта на руското държавно обвинение, но не и на българската прокуратура.

От интернет страницата на прокуратурата се виждаше, че има програма за сътрудничество, подписана в края на 2014 г. от руския генерален прокурор Юрий Чайка и от Сотир Цацаров, според която само за 2015 и 2016 г. е имало поне четири посещения - две на български прокурори в Москва и две - на руски прокурори в София.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Wh
    white hacker
    2 0
    02:05, 4 авг 2019
    Това не е прокуратура, а Пеевска губерния. Всички там папкат от ръката му.
    • Съ
      Сър Пичук
      0 0
      12:24, 4 авг 2019
      Така е плюс това са некадърни и така всичко и така всичко добива завършен(трагичен) вид.
Последни новини