От х:

Днес в x:

Екскурзовод стават защитена професия, в Хасково паралелката обаче отпадна

Хасково остана без прием на екскурзоводи за новата учебна година. Единствената паралелка по тази специалност се поддържа в Професионалната гимназия по туризъм „Ал. Паскалев“ в областния град. Но заради малкото желаещи-едва 10 души, паралелката е закрита. Това нямаше да се случи, ако правителството беше взело по-рано решението си професиите екскурзовод и планински водач да бъдат включени в списъка на защитените от закона.

Това е факт от днес с решение на МС.

Единственото училище за планински водачи у нас е в Черни Осъм. В началото на годината то беше на косъм от закриване заради липсата на желаещи да се обучават в трудната професия. Сега и малцината, които се решат да продължат в това професионално поприще, ще могат да го направят, както са решили.

Екскурзоводите да са със специалния статут е предложение на Министерството на туризма и спрямо Списъка на регулираните професии, създадена със заповед на министъра на образованието и науката.

Това означава, че обучение може да се провежда с 8 ученици в клас, обясни директорът на ПГТ в Хасково Пенка Георгиева.

По мнението ѝ включването на професията екскурзовод, като защитена е абсолютно резонно, тъй като в цялата страна има търсене на професионалисти от всеки ранг, а в Хасковска област – дори криза.

В момента за екскурзоводи с интензивно изучаване на английски език в хасковската гимназия се обучават 24-ма ученици. Те са в 9-ти клас, тъй като последната формирана паралелка в професията е била преди две години. Имат практики и участват в проекти на РИМ-Хасково и Туристическия информационен център. А след година ще бъдат включени и в международните програми за стажове в чужбина, за които училището сключва ежегодно договори с туроператори, хотели и ресторанти в Европа.

„С колегите и от другите професионални училища в страната се опитваме да поддържаме тази специалност. Има търсене за нея на пазара. Има и много добро заплащане, което се предлага, особено на лицензираните екскурзоводи. В хасковски региона обаче все още от страна на родителите, най вече, сякаш тази професия не се осъзнава, като привлекателна и перспективна, а това не е така. “, коментира директорката на Професионалната гимназия по туризъм в Хасково. Пенка Георгиева е категорична, че въпреки отпадането на специалността за учебната 2019/2020 година, гимназията отново ще я предложи в план – приема за следващия учебен период.

Красимира Славова
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Зо
    Зора
    16 -1
    17:21, 24 юли 2019
    "Екскурзовод", е престижна професия и не разбирам защо родителите на децата не са впечатлени от нея. Интелигентна професия, непрекъснато си в контакт с хора от всякаква възраст и професии, обогатяват се знанията, има стимул за растеж. Ако я имаше преди 15 год., щях да я запиша, без да се замисля.
  • 2
    За
    Залез
    9 -4
    19:32, 24 юли 2019
    Славоваа, пак не си разбрала. Виж решението на МС. Не става дума за защитени, а за регулирани професии - за тях се учи във вузовете, не в гимназиите.
  • 3
    Фе
    Фен на Славова
    6 0
    22:03, 24 юли 2019
    Славова пише най-хубавите, проверени и верни статии. Винаги е много добре информирана и наясно със ситуацията! Трудно се лъже и е много оправна!

Случаен виц

Последни новини