От х:

Днес в x:

Доц. Златогор Минчев: Хакерската атака срещу НАП изглежда като чисто българска (видео)

Доц. Златогор Минчев е директор на Съвместния център по обучение, симулация и анализ към БАН. Той е ръководител на секция „Информационни технологии в сигурността" в Института по информационни и комуникационни технологии към БАН. Днес доцентът коментира пред медии безпрецедентния хакерски пробив на системата на Националната агенция за приходите, при който бе източена информация за данъчния и осигурителен статус на 5 милиона българи. Тук е казаното от експерта пред OffNews, във видеото - пред Европа ТВ.

Г-н Минчев, как Ви се струват обясненията на НАП и Министерството на финансите по този случай?

Като завърши разследването, ще е ясно. Версията, че руснаците са ни хакнали и са го направили така видно, е малко фантастична към момента. По-скоро става дума за замесен вътрешен човек. Възможно е да става дума за лично отмъщение - някой, който някога е работил там. 

От НАП казват, че хакерската атака е извършена извън територията на страната, но допускат, че е възможно да има "помагач" на място.

Да говорим на професионален език. През един VPN от България може да излиза, че влизате извън територията на страната. Удоволствието струва под 10 долара. Такава е официалната версия - IP-то показва, че е влизано отвън. Кой извън територията на страната би имал мотиви да направи това нещо? Странно звучи на пръв прочит.

Посланието "вашето правителство е бавноразвиващо се и състоянието на киберсигурността ви е пародия" към какво ни насочва?

Ами, че източникът е от България. Кой от чужбина ще хаби такива ресурси, за да ни информира за нещо, което ние си го знаем? Не за друго, но правим проекти за модернизация на държавната администрация, ама после няма допълнителни инвестиции. Ясно е, че на 2-3 години техниката трябва да се подменя и хората, които я поддържат, трябва постоянно да бъдат обучавани. Хубаво би било тези сайтове да не са направени с готови шаблони и да има някакви проверки, доколко са уязвими. Има още много какво да се желае по посока информационна сигурност в страната. Имаме стратегия и дотук нещата спират. Реални действия, изискващи повече инвестиции, няма.

Как ви се струва твърдението, че достъпът е станал заради уязвимост на една от електронните услуги на НАП - възстановяването на ДДС, платен в чужбина?

Теоретично такъв пропуск е възможен, защото голяма част от нашите сървъри са под Майкрософт Уиндоус и ако не е "закърпен" сървърът, уязвимости от такъв род не са новост. Това си е уязвимост на операционната система. Чак такива детайли не мисля, че ще бъдат разгласени публично. По-интересен е друг въпрос - защо чак един месец след като е установен фактът, е обявено и дали точно в този момент не се търси някакъв политически отзвук около различни теми, свързани с изборите, модернизацията на армията? Миналата година пак по това време имаше такъв проблем с Търговския регистър. Знаеха се много неща. Това създава съмнения.

За външна намеса ли?

Дори и да я има, едва ли ще излезе в този момент. Какъв интерес би имал някой в геополитически план да интервенира?Четох спекулация, че по този начин ще бъде блокирана актуализацията на бюджета на МО. Това звучи меко казано смешно.

От НАП твърдят, че само 3% от данните при тях са били източени при хакерската атака.

Въпросът е принципен. Съгласно новата регулация кой ще глоби НАП сега? Европейската комисия? Защото и такъв сценарий е възможен, тъй като регламентът е европейски. Да се покаже, че никой не е защитен в държавата.

Последствията за държавата какви ще са?

Много неприятни, защото от една страна трябва да се успокоява общественото мнение, но от друга страна винаги остава съмнението, че някакви данни са заличени, а за други данни много хора не биха били съгласни да са публично известни. Така че се нажежава общественото мнение и се прави опит да се създаде хаос в държавата. Тая работа може да бъде тълкувана в негативен курсив, но едва ли в момента някоя чужда служба би употребила точно този похват. Би могло обаче и да извлечем полза - да се правят повече инвестиции в областта на кибер сигурността. 

По линия на GDPR може ли да бъде санкционирана НАП?

Да, европейска е регулацията. Дори Фейсбук бе глобен с 5 милиарда. Този теч би могъл да бъде негативно изтълкуван от Европейския съюз, че не си вършим работата у нас. Законодателната ни рамка е добра, но по практическата ѝ имплементация има много какво да се желае.

Днес има второ писмо от въпросния хакер?

Току-що го прочетох. Това е много странно и нетипично поведение. Прилича на неуравесеност и личен мотив. Възможно е целият сценарий да цели отклоняване на общественото влияние и докато то се занимава с теча в НАП, да бъде ударено нещо друго. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ha
  hack
  0 0
  17:49, 16 юли 2019
  Хакерите им го казаха: "Правителството ви е умствено изостанало...".

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020

Случаен виц

Последни новини