От х:

Днес в x:

Най-големият айсберг в света измина 250 км (таймлапс)

    Сателитни снимки показват движението на айсберга A68 - в момента най-големият айсберг в света (и шестият най-голям в историята), който плава на север по теченията в Атлантическия океан.

    В момента теглото на А68 е около 1,1 трилиона (милиард милиарда) тона. Той се откъсна от Антарктическия шелфов ледник Ларсен C на 12 юли 2017 г., преди две години. Айсбергът е с площ приблизително 4 пъти тази на Лондон или 2/3 от Кипър.

    Както можете да видите в този страхотен таймлапс, записан през последните 18 месеца от сателитите на Sentinel-1 на Европейската космическа агенция, ледникът непрекъснато се отдалечава на север и е стигнал на около 250 км от мястото, където се е откъснал. Според глациолога Адриан Лъкман, който сподели видеото, тази мобилност на най-големия свободно движещ се обект на Земята е доста впечатляваща.

    При дължина 160 км, с дебелина само няколко стотин метра, съотношението на Айсберг А68 е по-скоро като кредитна карта, отколкото типичното за айсберг, пише Лъкман, професор в Университета Суонси във Великобритания. Още по-изненадващо е, че Айсберг А68 остава в почти същата форма, както при отделянето му преди 2 години, въпреки че няколко пъти се удря в сушата.

    По нататъшната съдба на Айсберг A68 е да тръгне по течение, наричано „Weddell Gyre“и да бъде повлечен на север към по-топъл климат.

    Много от айсбергите, които потеглят по този път, свършват на остров Южна Джорджия, отдалечена британска отвъдморска територия, на около 1000 километра северно от Антарктика. Айсберги с размера на А68 плават в продължение на 5 години, преди да стигнат острова, като се разделят на все по-малки парчета по пътя.

    Други айсберги отиват по-далеч на север и в крайна сметка се стопяват близо до Южна Америка.

    Съдбата на А68 до голяма степен зависи с прищявките на Атлантическия океан, а учените ще продължат да наблюдават хода му от космоса. 

    Кредит: A. Luckman / Университет Суонси / Европейска космическа агенция

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини