От х:

Днес в x:

5 °C

Най-големият айсберг в света измина 250 км (таймлапс)

  Сателитни снимки показват движението на айсберга A68 - в момента най-големият айсберг в света (и шестият най-голям в историята), който плава на север по теченията в Атлантическия океан.

  В момента теглото на А68 е около 1,1 трилиона (милиард милиарда) тона. Той се откъсна от Антарктическия шелфов ледник Ларсен C на 12 юли 2017 г., преди две години. Айсбергът е с площ приблизително 4 пъти тази на Лондон или 2/3 от Кипър.

  Както можете да видите в този страхотен таймлапс, записан през последните 18 месеца от сателитите на Sentinel-1 на Европейската космическа агенция, ледникът непрекъснато се отдалечава на север и е стигнал на около 250 км от мястото, където се е откъснал. Според глациолога Адриан Лъкман, който сподели видеото, тази мобилност на най-големия свободно движещ се обект на Земята е доста впечатляваща.

  При дължина 160 км, с дебелина само няколко стотин метра, съотношението на Айсберг А68 е по-скоро като кредитна карта, отколкото типичното за айсберг, пише Лъкман, професор в Университета Суонси във Великобритания. Още по-изненадващо е, че Айсберг А68 остава в почти същата форма, както при отделянето му преди 2 години, въпреки че няколко пъти се удря в сушата.

  По нататъшната съдба на Айсберг A68 е да тръгне по течение, наричано „Weddell Gyre“и да бъде повлечен на север към по-топъл климат.

  Много от айсбергите, които потеглят по този път, свършват на остров Южна Джорджия, отдалечена британска отвъдморска територия, на около 1000 километра северно от Антарктика. Айсберги с размера на А68 плават в продължение на 5 години, преди да стигнат острова, като се разделят на все по-малки парчета по пътя.

  Други айсберги отиват по-далеч на север и в крайна сметка се стопяват близо до Южна Америка.

  Съдбата на А68 до голяма степен зависи с прищявките на Атлантическия океан, а учените ще продължат да наблюдават хода му от космоса. 

  Кредит: A. Luckman / Университет Суонси / Европейска космическа агенция

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 01.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
  01 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
  01 апр 2020
  Последни новини