От х:

Днес в x:

10 °C

Директорът на Военното разузнаване "сготвен" по донос през ДАНС, смятат източници на "Дневник"

Директорът на Военното разузнаване Пламен Ангелов е "сготвен" по донос през ДАНС, според източници на "Дневник" от Министерството на отбраната. Техният коментар е по повод съобщението на прокуратурата за образувано наказателно производство срещу началника на Служба "Военна информация" към Министерството на отбраната ген. Пламен Ангелов и бившия шеф на службата ген. Светослав Даскалов.

В подробно съобщение прокуратурата обяви в понеделник, че двамата генерали са разследвани от Военната прокуратура заради нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Въз основа на документи, подписани според прокуратурата в нарушение на правилата в Служба "Военна ниформация", впоследствие ДКСИ /Държавната комисия за сигурност на информацията/ издала над 500 достъпа до класифицирана информация на ЕС и НАТО. Според прокуратурата в периода април 2016 г. - май 2019 г. разрешенията за достъп до данни с гриф "Секретно" и "Строго секретно" са издавани от служител по сигурността във военната служба, а не както е по закон – от ръководителя ѝ.

Според източниците на "Дневник" намерението е ген. Пламен Ангелов да бъде отстранен от поста чрез отнемане на допуска му до секретна информация, по модела на отстраняването на генерал Димитър Шивиков преди няколко години. През 2015 г. Шивиков беше номиниран за заемане на международна длъжност в щаба на НАТО, но два-три дни по-късно се сдоби с обвинение, заради което му беше отнет допускът до класифицирана информация и това стана основание да бъде уволнен от действителна военна служба.

Година по-късно Конституционният съд обяви за противоконституционна нормата, с която властите обосноваваха автоматичното отнемане на допуска до класифицирана информация на държавните служители, когато срещу тях се образува наказателно производство. КС бе сезиран тогава от президента Росен Плевнелиев заради казуса с Шивиков. Решението на КС и последващите законодателни промени биха попречили сега на отстраняването на Пламен Ангелов, коментират източниците на "Дневник".

Ген. Пламен Ангелов е описван от негови колеги преди всичко като интелигентен, умерен и сдържан в публичните изяви човек. Влязъл е в системата след 1990 г. и няма минало в Държавна сигурност, Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА или обучение в разузнаванията на СССР, което са преминали много от ръководните кадри на "Военна информация" и Агенция "Разузнаване"..

Депутати с допуск до разузнавателни доклади припомниха, че Държавна агенция "Разузнаване" и "Военното разузнаване" имат по начало проблеми с доверието на партньорските служби. Така например българска изпреварваща информация, свързана с конфликтите в Сирия и Украйна, не е била взета под внимание в НАТО, заради опасения, че е руска дезинформация.

Пламен Ангелов е добре приет от партньорите, твърдят източниците ни. Според тях след съобщението на прокуратурата доверието към българските разузнавателни служби ще претърпи нов срив.

Цвета Маркова: Съобщението на прокуратурата застрашава националната сигурност

Обширното съобщение на прокуратурата, че двaмa гeнepaли от Министерството на отбраната сa нapyшили Зaĸoнa зa ĸлacифициpaнaтa инфopмaция, не само е позорящо, но и зacтpaшaвa нaциoнaлнaтa cигypнocт.

Toвa зaяви в интервю за БНР бившият директор на ДКСИ Цвета Маркова. Тя коментира, че "такова oпoвecтявaнe e изĸлючитeлнo пoзopнo и зacтpaшaвaщo нaциoнaлнaтa cигypнocт. И искрено се надява, че "тaзи инфopмaция нямa дa ce пoтвъpди пpи инcпeĸциятa нa HATO". Маркова бe ĸaтeгopичнa, чe пpи пpoвepĸa oт HATO щe ce ycтaнoви, чe имa зaпoвeд, ĸoятo дaвa мaндaт нa зaмecтниĸa дa пoдпиcвa paзpeшeниятa зa дocтъп дo ĸлacифициpaнaтa инфopмaция. "Taзи пpoвepĸa щe e aбcoлютнo диcĸpeтнa и бeз пpecĸoнфepeнции. И тaĸa тpябвa дa бъдe", допълни Маркова.

Πo дyмитe нa Mapĸoвa пyбличнocттa e вpeднa зa cфepaтa нa cигypнocттa нa дъpжaвaтa: "Caмaтa cиcтeмa зa cигypнocт тpябвa дa имa инcтpyмeнтapиyм, ĸoйтo дa нe пoзвoлявa дoпycĸaнeтo нa ĸaĸвитo и дa билo пpoпycĸи, мaĸap и тexничecĸи, a нa втopo мяcтo – дa нe дoпycĸa тaĸoвa оповестяване.

"Правомощията на ДАНС не се отнасят до специалните служби"

Cпopeд Mapĸoвa, ĸoйтo e пoдaл cигнaлa в ДAHC, вepoятнo нe e зaпoзнaт cъc зaĸoнa или гo тълĸyвa пoвъpxнocтнo и нeпpaвилнo: "Πpaвoмoщиятa нa ДAHC ce oтнacят зa вcичĸи ocтaнaли, ocвeн зa cлyжбитe зa cигypнocт". Според нея cвeтoвнa пpaĸтиĸa e eднa cлyжбa дa нe ce мecи в paбoтaтa нa дpyгa, зaщoтo тoвa eднaĸвo вpeди и нa двeтe. "Haдявaм ce ДAHC дa нe e влязлa нa пpoвepĸa в Cлyжбa "Boeннa инфopмaция". Caмaтa cлyжбa би тpябвaлo дa имa coбcтвeнo звeнo "Cигypнocт", ĸoeтo дa oбeзпeчaвa вътpeшнaтa cигypнocт нa тaзи cпeциaлнa cлyжбa", заяви Цвета Маркова.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Добре е да приключите със започнати по-рано ангажименти. Не допускайте да ви се натрупва много работа за кратък период от време. Разчитайте единствено на себе си за важни дела, за да не останете разочаровани. Успех за онези, които се занимават с търговия. Радост ще ви доставят децата и семейството.
14.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят посветете на себе си. Наложително е да си починете повече - физически и емоционално. Големите цели, които сте си поставили изискват добра физическа кондиция. Любовта е до вас, но вие сякаш не я забелязвате.
14.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Повече време ще посветите днес на семейството и нуждите му. Заетостта ви пречи да общувате пълноценно, но имате нужда едни от други. Делово предложение ще ви направи по-активни в търсене на подходяща информация, има какво да ви заинтригува. Перспективите са добри и поддържат духа ви.
14.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Наложително е да си почивате днес. Физическата ви и психическа умора са отнели голяма част от енергията ви и за да се чувствате във форма ви е нужно възстановяване. Не са малко нещата, които биха ви разведрили, сами направете своя избор. Вечерта се подгответе за среща, нова дреха би ви се отразила добре на настроението.
14.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Може би сте прекалено критични към околните. Самоуверени сте и отлично знаете какво правите. Всичко ще се развие така, както го планирате. Имате нужда от нещо различно и вечерта ви се отдава възможност да го намерите. Не правете грешката да смесвате работата с удоволствието. Имате достатъчно време и за двете.
14.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е изпъстрен с емоции и интересни срещи. Радостни новини ще ви накарат да потърсите компанията на приятни хора и да споделите вълненията си. Целите ви са обозрими и това ви дава Приятел ще ви направи предложение. Започвате нов етап от живота си, по-добър и с перспективи.
14.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
14.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За съжаление натовареността ви се отразява неблагоприятно на настроението ви. Въздържайте се да давате оценка за щяло и нещяло. Запазете спокойствие и се отдайте на преките си занимания. Отнесете се с повече разбиране към брачния си партньор. Нуждае се от вас и ще вземете решение от интерес и на двама ви.
14.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Гъвкавото ви поведение ще ви помогне да наложите идеите си. Ще следвате целите си с цената на всичко, решени сте да постигнете максималното. Помислете какво кому дължите и го направете, за да отворите пътя си към успеха. Необвързаните ще изживеят нови вълнения, които ще ускорят решението им за трайна връзка.
14.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Старайте се да давате израз на позитивното си отношение към всичко около вас. Не позволявайте на никой да ви обсебва с проблемите си и да диктува поведението ви. На лице са възможности за подобряване на финансовото ви положение. Приятелска сбирка ще ви помогне да се разтоварите и повеселите, не я пропускайте.
14.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Отдъхнете си на спокойствие днес. Забравете за проблемите на изминалата седмица. Нужно ви е цялото внимание на любимите ви хора. Възможно е ваши приятели да ви изненадат с неустоимо предложение. Не се колебайте, няма да съжалявате.
14.10.2019
Последни новини