От х:

Днес в x:

Директорът на Военното разузнаване "сготвен" по донос през ДАНС, смятат източници на "Дневник"

Директорът на Военното разузнаване Пламен Ангелов е "сготвен" по донос през ДАНС, според източници на "Дневник" от Министерството на отбраната. Техният коментар е по повод съобщението на прокуратурата за образувано наказателно производство срещу началника на Служба "Военна информация" към Министерството на отбраната ген. Пламен Ангелов и бившия шеф на службата ген. Светослав Даскалов.

В подробно съобщение прокуратурата обяви в понеделник, че двамата генерали са разследвани от Военната прокуратура заради нерегламентирано издаване на достъп до класифицирана информация. Въз основа на документи, подписани според прокуратурата в нарушение на правилата в Служба "Военна ниформация", впоследствие ДКСИ /Държавната комисия за сигурност на информацията/ издала над 500 достъпа до класифицирана информация на ЕС и НАТО. Според прокуратурата в периода април 2016 г. - май 2019 г. разрешенията за достъп до данни с гриф "Секретно" и "Строго секретно" са издавани от служител по сигурността във военната служба, а не както е по закон – от ръководителя ѝ.

Според източниците на "Дневник" намерението е ген. Пламен Ангелов да бъде отстранен от поста чрез отнемане на допуска му до секретна информация, по модела на отстраняването на генерал Димитър Шивиков преди няколко години. През 2015 г. Шивиков беше номиниран за заемане на международна длъжност в щаба на НАТО, но два-три дни по-късно се сдоби с обвинение, заради което му беше отнет допускът до класифицирана информация и това стана основание да бъде уволнен от действителна военна служба.

Година по-късно Конституционният съд обяви за противоконституционна нормата, с която властите обосноваваха автоматичното отнемане на допуска до класифицирана информация на държавните служители, когато срещу тях се образува наказателно производство. КС бе сезиран тогава от президента Росен Плевнелиев заради казуса с Шивиков. Решението на КС и последващите законодателни промени биха попречили сега на отстраняването на Пламен Ангелов, коментират източниците на "Дневник".

Ген. Пламен Ангелов е описван от негови колеги преди всичко като интелигентен, умерен и сдържан в публичните изяви човек. Влязъл е в системата след 1990 г. и няма минало в Държавна сигурност, Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА или обучение в разузнаванията на СССР, което са преминали много от ръководните кадри на "Военна информация" и Агенция "Разузнаване"..

Депутати с допуск до разузнавателни доклади припомниха, че Държавна агенция "Разузнаване" и "Военното разузнаване" имат по начало проблеми с доверието на партньорските служби. Така например българска изпреварваща информация, свързана с конфликтите в Сирия и Украйна, не е била взета под внимание в НАТО, заради опасения, че е руска дезинформация.

Пламен Ангелов е добре приет от партньорите, твърдят източниците ни. Според тях след съобщението на прокуратурата доверието към българските разузнавателни служби ще претърпи нов срив.

Цвета Маркова: Съобщението на прокуратурата застрашава националната сигурност

Обширното съобщение на прокуратурата, че двaмa гeнepaли от Министерството на отбраната сa нapyшили Зaĸoнa зa ĸлacифициpaнaтa инфopмaция, не само е позорящо, но и зacтpaшaвa нaциoнaлнaтa cигypнocт.

Toвa зaяви в интервю за БНР бившият директор на ДКСИ Цвета Маркова. Тя коментира, че "такова oпoвecтявaнe e изĸлючитeлнo пoзopнo и зacтpaшaвaщo нaциoнaлнaтa cигypнocт. И искрено се надява, че "тaзи инфopмaция нямa дa ce пoтвъpди пpи инcпeĸциятa нa HATO". Маркова бe ĸaтeгopичнa, чe пpи пpoвepĸa oт HATO щe ce ycтaнoви, чe имa зaпoвeд, ĸoятo дaвa мaндaт нa зaмecтниĸa дa пoдпиcвa paзpeшeниятa зa дocтъп дo ĸлacифициpaнaтa инфopмaция. "Taзи пpoвepĸa щe e aбcoлютнo диcĸpeтнa и бeз пpecĸoнфepeнции. И тaĸa тpябвa дa бъдe", допълни Маркова.

Πo дyмитe нa Mapĸoвa пyбличнocттa e вpeднa зa cфepaтa нa cигypнocттa нa дъpжaвaтa: "Caмaтa cиcтeмa зa cигypнocт тpябвa дa имa инcтpyмeнтapиyм, ĸoйтo дa нe пoзвoлявa дoпycĸaнeтo нa ĸaĸвитo и дa билo пpoпycĸи, мaĸap и тexничecĸи, a нa втopo мяcтo – дa нe дoпycĸa тaĸoвa оповестяване.

"Правомощията на ДАНС не се отнасят до специалните служби"

Cпopeд Mapĸoвa, ĸoйтo e пoдaл cигнaлa в ДAHC, вepoятнo нe e зaпoзнaт cъc зaĸoнa или гo тълĸyвa пoвъpxнocтнo и нeпpaвилнo: "Πpaвoмoщиятa нa ДAHC ce oтнacят зa вcичĸи ocтaнaли, ocвeн зa cлyжбитe зa cигypнocт". Според нея cвeтoвнa пpaĸтиĸa e eднa cлyжбa дa нe ce мecи в paбoтaтa нa дpyгa, зaщoтo тoвa eднaĸвo вpeди и нa двeтe. "Haдявaм ce ДAHC дa нe e влязлa нa пpoвepĸa в Cлyжбa "Boeннa инфopмaция". Caмaтa cлyжбa би тpябвaлo дa имa coбcтвeнo звeнo "Cигypнocт", ĸoeтo дa oбeзпeчaвa вътpeшнaтa cигypнocт нa тaзи cпeциaлнa cлyжбa", заяви Цвета Маркова.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
13 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
13 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
13 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
13 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
13 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
13 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
13 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
13 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
13 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
13 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
13 авг 2020
Последни новини