От х:

Днес в x:

Всеки 5-и млад българин нито учи, нито работи. Вестниците в събота

Статистика.

"Монитор":

Всеки 5-и млад българин нито учи, нито работи

Около 21 процента от младите българи на възраст 20-34 години нито учат, нито работят, показват данни на Евростат за трудовата активност на тази възрастова категория в ЕС през 2018 г.

Средният показател на младите хора (20-34 г.) в ЕС, които нито учат, нито работят, е 16,5 процента или приблизително 15 милиона жители на Евросъюза, които де факто са били в активна трудова възраст през 2018 г.

Според данни на НСИ младите българи на възраст 20-34 г. са около 1,2 милиона, което означава, че приблизително 250 хиляди наши сънародници (или почти всеки пети млад българин) са били демотивирани както да учат и да се образоват, така и да работят през миналата година.

Избор.

"Дума":

Светослав Костов е новият генерален директор на БНР

Съветът за електронни медии избра директора на радио "София" Светослав Костов за генерален директор на БНР. Това стана при първото гласуване в медийния регулатор, предава БНР. Светослав Костов получи 3 гласа, а Митко Димитров - 2.

За Костов гласуваха Бетина Жотева, Розита Еленова и София Владимирова.

Митко Димитров беше подкрепен от Иво Атанасов и от Ивелина Димитрова.

Другите трима участници в конкурса бяха Валерий Тодоров, Даниела Манолова и настоящият ръководител на обществената медия Александър Велев.

Светослав Костов е магистър по "Български език и френски език" от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", има специализация по журналистика. Стажувал е във Френското национално радио.

Преподавател е в Майсторския клас по радиожурналистика в БНР. Преподавател по "Радиожурналистика" и "Спортен коментар" в НСА "В. Левски".

Оставка.

"Сега":

Фандъкова поиска оставката на гл. архитект на район "Младост"

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е поискала оставката на главния архитект на район "Младост". Тя съобщи новината в профила си във Фейсбук". Причината е, че арх. Стефан Стефанов е издал разрешително за строителство върху терен, за който се търси възможност да остане зелена площ.

Фандъкова обяснява, че от няколко месеца работна група, включваща общински съветници от всички политически сили, главния архитект на София Здравко Здравков и кмета на "Младост" Румен Русев, разглежда проблемни имоти в "Младост" и търси начин терените да бъдат запазени като градини и зелени площи.

"Днес разбрах, че докато текат преговори за тези имоти, главният архитект на район "Младост" е издал разрешение за строеж на един от тях - при бл. 401 в "Младост" 4. Това освен явен саботаж на преговорите е и провокация към нашите общи усилия с общинския съвет да запазим за зелени площи терени, които са междублокови пространства и градини. Настоявам кметът на "Младост" да поиска оставката на районния архитект Стефанов, се казва в публикацията на Фандъкова.

Арест.

"24 часа":

Задържан е IT-специалист, стигнал до личните данни на 235 000 старозагорци

Задържан е компютърният специалист Петко Петков. Той направи импровизирана демонстрация и публикува видео в социалните мрежи как със създадена от него програма стига до личните данни на 235 000 старозагорци.

Той е задържан за срок до 24 часа.

Петков е задържан вчера следобед във връзка с образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 319 а от Наказателния кодекс - "когато се узнава (извлича) противоправно каквато и да е информация от ЕИМ", предаде "Дарик".

На този етап се работи приоритетно, за да се съберат достатъчно доказателства и да се тръгне към обвинение, коментира окръжният прокурор Дичо Атанасов.

Ще се разпитват още свидетели, ще се назначат компютърни експертизи.

Законодателят е предвидил по основния текст до две години лишаване от свобода, а при квалифицирания текст - от една до три години.

Към момента на деянието Петков не е осъждан и тогава законът предвижда глоба от 1000 до 5000 лева.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини