От х:

Днес в x:

3 °C

Тръмп заплаши да заличи Иран

През последните дни конфликтът между САЩ и Иран опасно се изостри. В Туитър Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване. Техеран не отстъпва и подгрява напрежението.

В Туитър американският президент Доналд Тръмп отправи крайно остро предупреждение към иранското правителство: "Всяка атака на Иран срещу нещо американско ще бъде посрещната с огромна и съкрушителна сила. Съкрушителна сила в някои области ще означава заличаване.". Във въпросния туит Тръмп обвинява иранското ръководство, че е изгубило представа за реалността.

Преди това иранският президент Хасан Рохани беше окачествил обявените от Тръмп нови санкции срещу страната като "белег на умствена изостаналост".

В понеделник Тръмп обяви нови санкции срещу духовния водач на Иран аятолах Али Хаменей, както и срещу редица високопоставени командири от Революционната гвардия на Иран. Очаква се санкции да бъдат обявени и срещу иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Русия подава ръка на Иран

В края на миналата седмица напрежението между Иран и САЩ опасно се изостри. В четвъртък Иран отстреля един американски разузнавателен дрон. Техеран твърди, че той е навлязъл без разрешение във въздушното пространство на страната. Американските източници обаче са на мнение, че дронът е летял в международното въздушно пространство. След този инцидент САЩ подготвиха военен удар срещу Иран, който, по думите на президента Доналд Тръмп, е бил отменен от него в последната минута.

Същевременно Иран получи подкрепа от своя съюзник Русия. Руският съветник по въпросите на националната сигурност Николай Патрушев заяви, че съществуват доказателства, които подкрепят версията на Иран за инцидента с дрона. Той е получил тази информация от руското министерство на отбраната. Освен това той посочи, че Русия смята за неприемливи "опитите Техеран да бъде представян като основна заплаха за сигурността в региона".

Техеран няма да отстъпи

Конфликтът се подклажда допълнително от обявеното от Техеран намерение от 7 юли нататък да спре да изпълнява някои свои задължения по Международното атомно споразумение. Още на 8 май т.г. Иран обяви, че няма повече да се придържа към ограниченията за максимално допустимите количества на обогатяван уран и тежка вода. Техеран бил уморен от "безсрамието" на европейците, които постоянно натискали Иран да спазва атомното споразумение, без обаче сами да изпълняват своята част от задълженията си по него. Освен това в деня на първата годишнина от американския отказ от атомното споразумение президентът Рохани предупреди, че страната му ще предприеме допълнителни мерки, ако в срок от 60 дни останалите партньори по Споразумението не демонстрират желание за компромиси спрямо Иран.

Въпреки че САЩ напуснаха Международното атомно споразумение, Иран първоначално спазваше задълженията си по него, макар и това да му донесе очакваните икономически ползи. Останалите партньори по Споразумението - Германия, Франция, Великобритания, Русия и Китай - искат да спасят договореностите с Иран, но повечето международни фирми вече се изтеглиха от страната, поради опасения от американски санкции.

Опитите на европейците да създадат някакъв собствен финансов инструмент, чрез който да се осъществява търговията с Иран, засега остават безуспешни. С постепенното си оттегляне от Международното атомно споразумение Техеран сега увеличава натиска над европейците, за да ги принуди да се ангажират по-силно в полза на страната. Европейците - на свой ред - предупредиха Иран, че нарушаването на Споразумението няма да остане без последици. От утре (27 юни) Иран на практика ще превиши допустимите количества на обогатявания уран.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини