От х:

Днес в x:

12 °C

Старческият дом на „Кенана“ препълнен, започват подобрения

  Редица подобрения ще бъдат направени в Дома за възрастни хора на „Кенана“. В момента социалното звено е почти изцяло запълнено. Капацитетът на дома е за 160 обитатели. Всички те очакват подобрения на интегрираната среда, която ще доведе за повече удобства в зоната на дома.

  Едно от тях ще са климатици, с които ще бъдат снабдени с финансиране от Фонд „Социална закрила“. В момента върви изборът на фирма-доставчик на техниката, която ще е за 30 хил.лева. 10% от стойността на проекта е финансиране от общинския бюджет на Хасково, обясни директорът на дома Пламен Кузманов.

  Около обяд във вторник на първи етаж в дома, в „артистичната стая“, както я наричат от персонала, Актрисата Дора Чурова и приятелката й Мария си почиват. Докато Мария е оставила за малко гоблените и чете книга, Дора майстори чудните си кукли и марионетки от прежда. И двете са на мнение, че е хубаво да има в дома климатици, но ако те не стигат като брой за всички стаи, ще е най-удачно да бъдат поставени в помещенията на хората, които живеят на третия етаж. При тях в стаите на първия етаж жегите били по-търпими, но на последния през лятото ставало ад, обяснява Мария.

  На последния етаж са лежащо болните и трудно подвижните-59 души. Затова именно в техните стаи ще бъдат поставени климатиците. През зимата домът има добро отопление, но през лятото в стаите на третия етаж, които са от южната страна напича и следобед става нетърпимо, обяснява и директорът Пламен Кузманов.

  Той има намерение да отдели от бюджета на заведението, за да направи на последния етаж и метални заграждения на терасите. На няколко от тях има такива, дарени са от близките на обитателите им. Грижата за настанените в дома от роднитите обаче била рядкост.  Наложаща е тази инвестиция, защото не били малко случаите, в които само добрата случайност и високия професионализъм на персонала на дома, са пресичали опити за самоубийство оттам.

  Сметките показват, че за обезопасяването на една тераса с материала, боядисването и монтажа ще отидат 250-300 лева. Въпреки, че в дома могат да използват тези средства за други нужди на потребителите, ограждането е приоритетно за безопасността на хората, категоричен е ръководителят на Старческия дом. Още около 4 хил.лева Пламен Кузманов е заделил за нова рампа на входа на социалното заведение. Настоящата е много стръмна и за да се прекара човек в инвалидна количка по нея трябват двама души от персонала. Новата ще е с наклон шест градуса, както е по изискване. Тя ще е вляво от централния вход и за нея ще трябва да се отвори част от дограмата, а после да се монитира нова с врата. 28 души, които се придвижват с инвалидни колички, или са трудно подвижни, ще се възползват от тази придобивка. „Тази рампа ще е улеснение, защото по настоящата рампа, понеже е много стръмна, сам човек не може да избута количка, ако когато отговаря на технологичните изисквания, домуващите ще успяват и сами да слизат, ще им се помага само за качването.“, обяснява директорът на дома.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Вн
   Внукът
   4 -13
   20:09, 25 юни 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
   Никоя партия не се измърдва да спонсорира дома нито единбаровец не дава и един лев всички си мислят че това няма да ги достигне че живота няьма край
  • 3
   Ро
   родител
   14 0
   23:52, 25 юни 2019
   Внуче,теб след 18ч си те вземаха от детската градина,не са те оставили там да живееш денонощно 6 години,нали?А тези хора са оставени там за постоянно.Никой не е застрахован от това да не попадне там,така че недей да правиш хас върху нещастието на другите,защото съдбата връща всичко на всеки рано или късно.Никой от тези възрастни хора не си е представял,че ще прекарана старините си там,както и ти сега.
  • 4
   Ди
   Димо
   2 0
   11:45, 26 юни 2019
   Хайде МВР-то да подари вилата си за старчески дом! Да направи един хаир на населението! Иначе служи само за банкети...

  Хороскоп за 21.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
  21 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
  21 ное 2019
  Последни новини