От х:

Днес в x:

14 °C

Животновъдите искат ново разпределение на de minimis по формулата 1 крава=6,6 овце

   Помощта de minimis за изхранване на преживни животни едър и дребен рогат добитък от основни стада да бъде разпределена по нова формула, искат животновъдите от сектора в Южна България. Те обявиха в Хасково, че не са съгласни с настоящите намерения на Земеделското министерство за разпределяне.

  За сектора е обявен de minimis с общ бюджет от 27 млн. лв.-12 милиона лв. за говедовъдите и биволовъдите и 15 мл.лв. за овцевъдите, но това не е приемлив вариант.

  Според председателя на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов, който е един от крупните овцевъди в страната, с тази политика се цели разделение в сектора. Той е категоричен обаче, че в бранша са единни и няма да позволят разцепление.

  Синапов припомни, че през миналата година, заради болестите собствениците на овце са получили два пъти минималната помощ. А стопаните от другите два животновъдни сектора са се отказали от подпомагане солидарно с тях. Затова сега е редно да се разпределят адекватно средствата.

  Предложението е минималната помощ да се разпределя на животновъдна единица. Така минималното подпомагане за 1 крава да се равнява на това за 6,6 овце. В момента за млекодайна крава се предвижда плащане от 80 лева, а това е крайно недостатъчно. Подпомагането трябва да е поне със 100 лева на животно, предвид слабата реколта от люцерна, заради сухата зима, скокът на цените за баля слама и за фуража, категоричен е Петър Митев от Областния консултативен съвет по животновъдство в Хасково. Той призна, че в сектора търпят солидни проблеми и с липсата на работна ръка, заради което са принудени да вдигат и надниците на гледачите. По-ниски спрямо миналата година са и изкупните цени на млякото, както на биволското, така и на кравето.

  „Искаме 100 лева на крава, ако ли не-оставка на министъра!“, категоричен е животновъдът.

  От тази година е вдигнат таванът на de minimis и максималния размер, който може да вземе собственикът на едно стопанство е 25 хил. евро. У нас обаче крупните фермери не са толкова много и малцина ще успеят да покрият критериите за максималната сума, която се дава на всеки три години. Затова животновъдите смятат, че вдигайки помощта за животновъдна еденица, общият бюджет по de minimis ще бъде по-пълноценно усвоен.  Те посочиха още, че като „воденичен камък на шия“ им тежат целевите креди от ДФ“Земеделие“ за изхранването на животните, които са им били раздадени през 2008 година, като най-бърз начин за справяне  с проблема след тежката година и за запазване на стадата. Още тогава уговорката е била тези кредити да бъдат опростени. Към настоящия момент с лихвите става въпрос за около 60 млн.лв., посочи Мария Степанчева, която е от Асоциацията на биволовъдите в България.

  Животновъдите настояват правителството и НС да излязат най-после с решение за опростяването на сумата по най-бързия начин. Според Мария Степанчева хората са в критично състояние и помощта трябва да бъде раздадена по най-бързия начин. Затова от бранша призовават министъра на земеделието Румен  Порожанов да свика незабавно ново съвещание на националния консултативен съвет по животновъдство. „Готови сме да се отзовем още утре, за да се решат проблемите по най-бързият начин“, казват от сектора.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (10)

  • 1
   87
   8709-00
   5 -5
   15:14, 13 май 2019
   Краварите от ГРОБ са тарикати ....
   ....
   Във всички учебници пише че 1 Крава = 10 овце ... когато проектираш пасище или фуражни площи :))
   ....
   Явно не са посещавали часовете на Чекиста по Български език и литература и не могат да четат :))
  • 2
   Да
   давид
   1 0
   17:42, 13 май 2019
   8709-00 личи си кой е бил в ТМАСС- Иван Райков !
  • 3
   Ба
   Бай иван краваря
   7 -4
   19:18, 13 май 2019
   Давидчо сине майчинколкои крави колко вола колко овце не знам Знам чме трябва да си герберче и да викаш ура за бойко за да те ощастливят аннадънму
  • 4
   Ра
   Ради
   3 0
   19:22, 13 май 2019
   Тоя с светло синята ризка е човек на Ст. Димитров. А неговите хора са все оправни 🤔
  • 5
   Ра
   Рачко пръдлето
   9 -1
   19:27, 13 май 2019
   Кръшков защо не допускате КОМЕНТАРИ след публикациите за туристите от Герба и на Евита Маиндел Защото знаете че ще ги оплюят в коментариите Какво знае тази ПИКЛА Майдел за времето на СОЦА след като е расла в годините на ДЕМОНО крацията И тя ще ни дава АКЪЛ
   • 87
    870890-
    5 0
    00:41, 14 май 2019
    Знае , знае Ева Минетел - как се свири на флейта :))
    ... Завършваш Езиковата и Ставаш флейтистка в някоя евростолица :))
    ....
    Светлото Бъдеще :))
  • 6
   До
   До 4
   3 0
   19:35, 13 май 2019
   Тоя да не е от дрим тима на Ст. Димитров, който много добре оправи града хи хи.
  • 7
   Пу
   Пурко
   6 0
   19:35, 13 май 2019
   Работна ръка над 58год.след като тези хора си отидат от този свят ,дали младите ще започнат на техно место се питаме всички ,какъв герб какви 5лева.
  • 8
   98
   9807
   2 -2
   00:45, 14 май 2019
   А таз трътла Мария Степанчева е от "благородно" Кап.Андреевско потекло - имаше каравана точно до ресторанта на Бай Митьо Тъпанаря на бариерата в Кап.Андреево и продаваше с комшията си - бащата на Доктора кашкавал :))
  • 9
   Като ги гледам на снимките Евге3нийка Делянчо Полихрончето -опела Танчето Шикерова Ех МИЛИТЕ да не им се не нарадваш С пълни гушки и портфейли ни канят да гласуваме и им осигурим СВЕТЛО БЪДЕЩЕ

  Хороскоп за 27.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
  27 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
  27 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
  27 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
  27 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
  27 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
  27 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
  27 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
  27 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
  27 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
  27 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
  27 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
  27 май 2020
  Последни новини