От х:

Днес в x:

14 °C

Ученици от Хасково заминават за обучение в Космически лагер в Измир

  Трима възпитаници на школата по Астрономия към Младежкия център в Хасково ще заминат за обучение в Космическия център в турския град Измир. Това са Стефан Васев от УО "Христо Смирненски" и възпитаничките от хасковската ПМГ - Екатерина Радева и Дияна Маринова.

  За участие в обучението, тримата шестокласници са преминали конкурс и са получили стипендия. За спечелване на държавното финансиране те са се представили на високо ниво в конкурса, който включва изготвяне на есе, препоръка от училище по природни науки и копие на бележника, за да се види успеха, както и телефонно интервю. Освен това те са подпомогнати финансово от община Хасково, която е партньор на Центъра за творческо обучение, откъдето поемат 50% от разходите на две от деца.

  Младите астрономи бяха представени днес в конферентната зала на община Хасково. На срещата присъства кметът Добри Беливанов, ръководителят на Астрономическата школа Йоанна Кокотанекова, родителите на децата.

  Младите астрономи заминават за Турция на 30 юни и ще се върнат на 7 юли тази година. Космическият лагер в Измир е един от трите в света, изградени по модел на НАСА. България е партньор от 14 години и над 900 деца от страната вече са били в този лагер, заяви Кокотанекова. По нейна информация през годините само две деца от Хасково са били там. Според нея, интересът на децата е слаб, защото таксата са обучение е 1250 долара за седмица, а шансът за спечелване на национална стипендия е много малък и изискванията са високи. Освен това кандидатите трябва да владеят английски език.

  Космическия лагер представлява подготвителен лагер за космонавти. В него има копие на космическа совалка, децата ще имат възможност да тренират кацане и излитане със совалката, има центрофуга, ще тренират космическата походка на луната, ще изстрелват ракети, ще наблюдават космически тела.

  Дни преди да заминат градоначалникът връчи на децата значки с лика на Света Богородица, знамето на община Хасково и националния флаг, пожелавайки им успех. Младите астрономи пък споделиха, че обучението в Космическия лагер ще им помогне за осъществяване на мечтата им - да работят в НАСА.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ба
   бай Иван
   12 -5
   18:00, 10 май 2019
   Браво на турците, браво на българите - вечна дружба.
  • 2
   86
   8608898
   9 -10
   19:52, 10 май 2019
   Всяка джамия Кейп Канаваръл
   Всяко Минаре Спейсшип
   Всеки Ходжа Турконавт :))
  • 3
   87
   87098
   4 -9
   20:32, 10 май 2019
   За това какво са дали на България Турция , Султан... Виж коментара
   • On
    One Euro Man
    7 -2
    00:23, 11 май 2019
    Ти там с числата, докато ти пишеш сега тука, в същия този момент някой обръща внимание на жена ти.
   • 88
    88788
    3 -5
    04:56, 11 май 2019
    До One Euro Man
    Мойта е твърде дърта за да забременее като млада Туркиня на лечение за без-детство в Минералните бани :))
  • 4
   Ко
   комендата Данте
   5 0
   06:51, 11 май 2019
   Пратете и кмета на спеис камп

  Хороскоп за 26.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
  26 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
  26 фев 2020

  Случаен виц

  Последни новини