От х:

Днес в x:

Ученици от Хасково заминават за обучение в Космически лагер в Измир

  Трима възпитаници на школата по Астрономия към Младежкия център в Хасково ще заминат за обучение в Космическия център в турския град Измир. Това са Стефан Васев от УО "Христо Смирненски" и възпитаничките от хасковската ПМГ - Екатерина Радева и Дияна Маринова.

  За участие в обучението, тримата шестокласници са преминали конкурс и са получили стипендия. За спечелване на държавното финансиране те са се представили на високо ниво в конкурса, който включва изготвяне на есе, препоръка от училище по природни науки и копие на бележника, за да се види успеха, както и телефонно интервю. Освен това те са подпомогнати финансово от община Хасково, която е партньор на Центъра за творческо обучение, откъдето поемат 50% от разходите на две от деца.

  Младите астрономи бяха представени днес в конферентната зала на община Хасково. На срещата присъства кметът Добри Беливанов, ръководителят на Астрономическата школа Йоанна Кокотанекова, родителите на децата.

  Младите астрономи заминават за Турция на 30 юни и ще се върнат на 7 юли тази година. Космическият лагер в Измир е един от трите в света, изградени по модел на НАСА. България е партньор от 14 години и над 900 деца от страната вече са били в този лагер, заяви Кокотанекова. По нейна информация през годините само две деца от Хасково са били там. Според нея, интересът на децата е слаб, защото таксата са обучение е 1250 долара за седмица, а шансът за спечелване на национална стипендия е много малък и изискванията са високи. Освен това кандидатите трябва да владеят английски език.

  Космическия лагер представлява подготвителен лагер за космонавти. В него има копие на космическа совалка, децата ще имат възможност да тренират кацане и излитане със совалката, има центрофуга, ще тренират космическата походка на луната, ще изстрелват ракети, ще наблюдават космически тела.

  Дни преди да заминат градоначалникът връчи на децата значки с лика на Света Богородица, знамето на община Хасково и националния флаг, пожелавайки им успех. Младите астрономи пък споделиха, че обучението в Космическия лагер ще им помогне за осъществяване на мечтата им - да работят в НАСА.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ба
   бай Иван
   12 -5
   18:00, 10 май 2019
   Браво на турците, браво на българите - вечна дружба.
  • 2
   86
   8608898
   9 -10
   19:52, 10 май 2019
   Всяка джамия Кейп Канаваръл
   Всяко Минаре Спейсшип
   Всеки Ходжа Турконавт :))
  • 3
   87
   87098
   4 -9
   20:32, 10 май 2019
   За това какво са дали на България Турция , Султан... Виж коментара
   • On
    One Euro Man
    7 -2
    00:23, 11 май 2019
    Ти там с числата, докато ти пишеш сега тука, в същия този момент някой обръща внимание на жена ти.
   • 88
    88788
    3 -5
    04:56, 11 май 2019
    До One Euro Man
    Мойта е твърде дърта за да забременее като млада Туркиня на лечение за без-детство в Минералните бани :))
  • 4
   Ко
   комендата Данте
   5 0
   06:51, 11 май 2019
   Пратете и кмета на спеис камп

  Хороскоп за 02.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
  02 юни 2020
  Последни новини