От х:

Днес в x:

18 °C

Десетки чевермета се въртят за празника Хъдърлез

  Мюсюлманите  алиани празнуват днес Хъдърлез. Празникът им съвпада с християнския Гергьовден.

  По традиция край текето на Али Боба до с. Широка поляна се завъртяха десетки чевермета.

   В текето, датирано към 14 век, вярващите палят свещи, подобно на християнските традиции. Алианите се считат за потомци на пророка Али, който е зет на Мохамед и в зората на исляма са изявили претенции религията да се изповядва само от преките кръвни роднини на Пророка Мохамед.

  За празника Хъдърлез се събират хора от цялата страна-роднини и приятели. На 6-ти май се почита двамата светци – Хъдър и Илияз.

  Празникът продължава до късно, за децата има различни забавления, а възрастните сядат на софрата заедно и със своите приятели християни.

  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Ни
   Николай авто борса
   15 -8
   17:31, 6 май 2019
   Има голяма разлика днес празнуват .Къзълбашите а не истинските мюсюлмани както е католиците при вас едните и другите нямат нищо общо .Къзълбашите вярват в Али .А на мюсюлманите Пророк е Мохамед не ни слагайте под един общ знаменател с къзълбащите
   • On
    One Euro Man
    11 -9
    20:19, 6 май 2019
    Скрий се, бе електромер, много знаеш за какво се бориш. Научи се поне името си да пишеш и изговаряш правилно.
   • Ал
    Али
    9 -4
    21:20, 6 май 2019
    Защо с мислите за нещо повече от нас.защо!Казълбаши го казвате с обида някава!защо!
   • 76
    7698709
    5 -2
    02:21, 7 май 2019
    За разлика от Турскире и Саудитските свине ,
    Ходжите на Казлбашите ги учат ,
    че на деня на Страшния Съд , както е писано в Корана, Иса Ибн Мариам (Исус сина на Мария) ще слезе от небето по Исусовото минаре в Джамията на Умаядите в Дамаски.
    На земята ще го чака Махди - последния жив потомък на Мохамед след имама Али ....
    Махди ще се поклони на Исус и ще му стане Генерал в Армията на Исус.
    След това Иса - Исус ще победи Дявола - Антихриста - Джалал на Армагедон ,
    и по негова молба Бог Отца - Аллах ще унищожи две нации -...
    А след победата , Исус ще управлява Царството Божие , Ще умре от естествена Смърт , Ще бъде погребан в Голямата джамия в Мека (гроба бъ е до гробовете на Мохамед , Али и Абу-Бакр) .
    След като умре , Исус ще се възнесе и ще седи от дясната страна на Отца като свидетел на Страшния съд за греховете на мюслиманите :))
    ...
  • 2
   Г-
   Г-н Михайлов
   8 -9
   18:26, 6 май 2019
   Абе НЕВЕЖА ТАКАВА, Алиан-ALEVI и KIZILBAS е едно и също, май и ти не знаеш какво изповядваш! Много правилно си е написано! Не търсете под вола теле! Когато пишат грешно и правопис и аз ги критикувам,но когато е вярно-бъдете обективни а не се правете на по-големи Алиани и Мохамедани от Бащите ви! Adi Holan!
  • 3
   Ан
   Антон
   19 -1
   18:52, 6 май 2019
   Да е честит празника на хората! На едни Гергьовден, на други Хъдърлез!
  • 4
   Ни
   Николай авто борса
   7 -8
   19:16, 6 май 2019
   Истинският мюсюлманин започана Рамазан Байрам пости 1месец а не пийе алкохол а пости .до господин Михайлов да не се прави на разберач да не ме учи как се правят мъжки деца.........
  • 5
   Г-
   Г-н Михайлов
   9 -6
   20:50, 6 май 2019
   Николай,аз много добре знам че се пости от изгрев до залез Слънце,но ти не знаеш че от пости са освободени- болни диабетици,сърдечносъдови,ракови,бременни и стари хора и пътешественици, а за Мюсюлмани че се делят като Християните на Католици и Православни,т.е. на Мохамедани и Алиани( Къзълбаши) даже не си и чувал!! И недей да ми пишеш и говориш като Карадайъ ами научи езика на който искаш да се изказваш а след това ела да разговаряш с мен а не да се кланяш на ДуПиСе на миллета Догановски и на циганина със златните зъби!!!
   • 68
    68790
    5 -2
    02:26, 7 май 2019
    А ако няма вода,
    истинския Мюслиманин трябва да си мие **** по 5 пъти на ден с чист пясък
    .....
    Фесчо , Аз съм учил Корана от истинските джихади :)))
    От ГРУ знаем и къде са лагерите за турски и арабски терористи по Кърджалийско :)) Имаме имената на всички випусници
  • 6
   Ща
   Щази
   7 -8
   21:47, 6 май 2019
   Какъв хадърлез,какъв мадърлез,какви пет лева ве олюгофрени???Днеска е гергьовден!вие къде се намирате,да ва е.а в лапачите.
  • 7
   Г-
   Г-н Михайлов
   6 -6
   22:09, 6 май 2019
   Некадърник....Много правилно е написано че Хъдърлез съвпада с Гергьовден,само дето ти Българина де се биеш в гърдите не знаеш че на майчиния ти език се пише с ГЛАВНО Г -Гергьовден и олИгофрени!!! Магарета които не знаят да пишат на Майчиния си език аз ги наричам НЕВЕЖИ!! Язък за тези които са ви дарили АБВ-то!!!
   • 79
    798-0
    5 -5
    02:45, 7 май 2019
    Интересно е че на ДНК тестовете ,
    ако кюрд си направи тест се вижда че е кюрд ,
    а ако турчин си направи тест не може да докаже че е турчин
    ....
    Наскоро пратих един ***** да доказва помашки гени :))
  • 8
   Хо
   Хой
   5 -2
   23:31, 6 май 2019
   Я се стегнете бе ,в кой век живеете?Михайлов,помачок не се прави на умен сред невежите и не им задавай гледни точки на отминали времена ! Прекаленият светец и богу не е драг,демек - всичко с времето си.
  • 9
   Ни
   Николай авто борса
   0 0
   18:49, 9 май 2019
   На скоро пратих Асенчо от Република да си прави ДНК.тестове и се оказа чист Българин и името му е българско изпъква най вече българското без капка сперма от друг народ
  • 10
   Г-
   Г-н Михайлов
   0 0
   19:18, 14 май 2019
   Мноооого разбирате вие,като хванете магарето за дрънгела,че е мъжко,особено оня дето до вчера се пишеше Кенански Маймун,днес някой го накара да се подписва с цифри!! А бе капут,я прочети малко странична история,не сте ли тюркско племе?? Едина идва на Балканите езичник а другия вече мюсюлманин. Вие сне най-великите на света,пък най-нищожната нация,от 8млн,3млн емигранти!!!

  Хороскоп за 15.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
  15 ное 2019
  Последни новини