От х:

Днес в x:

24 °C

Десетки чевермета се въртят за празника Хъдърлез

  Мюсюлманите  алиани празнуват днес Хъдърлез. Празникът им съвпада с християнския Гергьовден.

  По традиция край текето на Али Боба до с. Широка поляна се завъртяха десетки чевермета.

   В текето, датирано към 14 век, вярващите палят свещи, подобно на християнските традиции. Алианите се считат за потомци на пророка Али, който е зет на Мохамед и в зората на исляма са изявили претенции религията да се изповядва само от преките кръвни роднини на Пророка Мохамед.

  За празника Хъдърлез се събират хора от цялата страна-роднини и приятели. На 6-ти май се почита двамата светци – Хъдър и Илияз.

  Празникът продължава до късно, за децата има различни забавления, а възрастните сядат на софрата заедно и със своите приятели християни.

  Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   Ни
   Николай авто борса
   16 -8
   17:31, 6 май 2019
   Има голяма разлика днес празнуват .Къзълбашите а не истинските мюсюлмани както е католиците при вас едните и другите нямат нищо общо .Къзълбашите вярват в Али .А на мюсюлманите Пророк е Мохамед не ни слагайте под един общ знаменател с къзълбащите
   • On
    One Euro Man
    11 -9
    20:19, 6 май 2019
    Скрий се, бе електромер, много знаеш за какво се бориш. Научи се поне името си да пишеш и изговаряш правилно.
   • Ал
    Али
    10 -4
    21:20, 6 май 2019
    Защо с мислите за нещо повече от нас.защо!Казълбаши го казвате с обида някава!защо!
   • 76
    7698709
    5 -3
    02:21, 7 май 2019
    За разлика от Турскире и Саудитските свине ,
    Ходжите на Казлбашите ги учат ,
    че на деня на Страшния Съд , както е писано в Корана, Иса Ибн Мариам (Исус сина на Мария) ще слезе от небето по Исусовото минаре в Джамията на Умаядите в Дамаски.
    На земята ще го чака Махди - последния жив потомък на Мохамед след имама Али ....
    Махди ще се поклони на Исус и ще му стане Генерал в Армията на Исус.
    След това Иса - Исус ще победи Дявола - Антихриста - Джалал на Армагедон ,
    и по негова молба Бог Отца - Аллах ще унищожи две нации -...
    А след победата , Исус ще управлява Царството Божие , Ще умре от естествена Смърт , Ще бъде погребан в Голямата джамия в Мека (гроба бъ е до гробовете на Мохамед , Али и Абу-Бакр) .
    След като умре , Исус ще се възнесе и ще седи от дясната страна на Отца като свидетел на Страшния съд за греховете на мюслиманите :))
    ...
  • 2
   Г-
   Г-н Михайлов
   9 -9
   18:26, 6 май 2019
   Абе НЕВЕЖА ТАКАВА, Алиан-ALEVI и KIZILBAS е едно и също, май и ти не знаеш какво изповядваш! Много правилно си е написано! Не търсете под вола теле! Когато пишат грешно и правопис и аз ги критикувам,но когато е вярно-бъдете обективни а не се правете на по-големи Алиани и Мохамедани от Бащите ви! Adi Holan!
  • 3
   Ан
   Антон
   20 -1
   18:52, 6 май 2019
   Да е честит празника на хората! На едни Гергьовден, на други Хъдърлез!
  • 4
   Ни
   Николай авто борса
   7 -9
   19:16, 6 май 2019
   Истинският мюсюлманин започана Рамазан Байрам пости 1месец а не пийе алкохол а пости .до господин Михайлов да не се прави на разберач да не ме учи как се правят мъжки деца.........
  • 5
   Г-
   Г-н Михайлов
   10 -6
   20:50, 6 май 2019
   Николай,аз много добре знам че се пости от изгрев до залез Слънце,но ти не знаеш че от пости са освободени- болни диабетици,сърдечносъдови,ракови,бременни и стари хора и пътешественици, а за Мюсюлмани че се делят като Християните на Католици и Православни,т.е. на Мохамедани и Алиани( Къзълбаши) даже не си и чувал!! И недей да ми пишеш и говориш като Карадайъ ами научи езика на който искаш да се изказваш а след това ела да разговаряш с мен а не да се кланяш на ДуПиСе на миллета Догановски и на циганина със златните зъби!!!
   • 68
    68790
    5 -3
    02:26, 7 май 2019
    А ако няма вода,
    истинския Мюслиманин трябва да си мие **** по 5 пъти на ден с чист пясък
    .....
    Фесчо , Аз съм учил Корана от истинските джихади :)))
    От ГРУ знаем и къде са лагерите за турски и арабски терористи по Кърджалийско :)) Имаме имената на всички випусници
  • 6
   Ща
   Щази
   7 -9
   21:47, 6 май 2019
   Какъв хадърлез,какъв мадърлез,какви пет лева ве олюгофрени???Днеска е гергьовден!вие къде се намирате,да ва е.а в лапачите.
  • 7
   Г-
   Г-н Михайлов
   7 -6
   22:09, 6 май 2019
   Некадърник....Много правилно е написано че Хъдърлез съвпада с Гергьовден,само дето ти Българина де се биеш в гърдите не знаеш че на майчиния ти език се пише с ГЛАВНО Г -Гергьовден и олИгофрени!!! Магарета които не знаят да пишат на Майчиния си език аз ги наричам НЕВЕЖИ!! Язък за тези които са ви дарили АБВ-то!!!
   • 79
    798-0
    5 -6
    02:45, 7 май 2019
    Интересно е че на ДНК тестовете ,
    ако кюрд си направи тест се вижда че е кюрд ,
    а ако турчин си направи тест не може да докаже че е турчин
    ....
    Наскоро пратих един ***** да доказва помашки гени :))
  • 8
   Хо
   Хой
   5 -3
   23:31, 6 май 2019
   Я се стегнете бе ,в кой век живеете?Михайлов,помачок не се прави на умен сред невежите и не им задавай гледни точки на отминали времена ! Прекаленият светец и богу не е драг,демек - всичко с времето си.
  • 9
   Ни
   Николай авто борса
   0 -1
   18:49, 9 май 2019
   На скоро пратих Асенчо от Република да си прави ДНК.тестове и се оказа чист Българин и името му е българско изпъква най вече българското без капка сперма от друг народ
  • 10
   Г-
   Г-н Михайлов
   1 0
   19:18, 14 май 2019
   Мноооого разбирате вие,като хванете магарето за дрънгела,че е мъжко,особено оня дето до вчера се пишеше Кенански Маймун,днес някой го накара да се подписва с цифри!! А бе капут,я прочети малко странична история,не сте ли тюркско племе?? Едина идва на Балканите езичник а другия вече мюсюлманин. Вие сне най-великите на света,пък най-нищожната нация,от 8млн,3млн емигранти!!!

  Хороскоп за 30.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
  30 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
  30 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
  30 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
  30 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
  30 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
  30 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  30 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
  30 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
  30 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
  30 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
  30 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
  30 май 2020
  Последни новини