От х:

Днес в x:

13 °C

В Хасково по-висока линия на бедността

Линията бедността през 2018 година за страната е 351.11 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер под прага на бедност са били 1 550.8 хил. лица, или 22.0% от населението на страната, показват сравнителните данни на НСИ.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се запазва, а относителният дял на бедното население намалява с 1.4 процентни пункта. В 16 областни на страната обаче линията на бедността се е увеличила спрямо 2017 година. Хасковска е сред тях с 14.2% и линия на бедността 299 лв. за едно лице в областта. По-съществено увеличение се отчита още в областите Сливен с 14.5% и Велико Търново с 9.4%.

Сред водещите причини за увеличението е по-високият относителен дял на заетите лица. С 16.6% е повишаването в област Сливен, със 7.9% за област Хасково, със 7.8% за област Смолян и с 3.9% за област Велико Търново.

При изчисляване на линията на бедност в регионален аспект е приложен същият метод както при линията на бедност на национално ниво - 60% от средния общ разполагаем нетен доход на домакинствата в областта.

През 2018 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Монтана -съответно 239 и 240 лв., а най-високата - в област София-столица 513 лева. С 403 лв. и 383 лeвa следват областите Стара Загора и Варна.

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Монтана и Велико Търново - по 26.2%. Най-нисък е той  в областите Перник, Кюстендил, Разград и Русе.

С по-ниска линия на бедност през 2018 година са Ловеч, Габрово и Шумен. Това се дължи в някои от областите на намаляване на средния размер на дохода от трудова дейност, в други на по-ниския доход от пенсии, като в Габрово например.

Проучването за страната показва, че делът на т.нар.“работещи бедни“ с висше образование е 6.2%.

През 2018 г. най-висок е относителният дял на бедните сред хората, самоопределили се от ромската етническа група - 68.3%, а най-нисък - сред тези, самоопределили се от българската етническа група - 15.6%.

Статистиката показва, че най-голяма част от българите са изпитвали ограничения по отношение на плащането навреме на разходите си, свързани с жилището. 19.6% от хората не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи.

През 2018 г. 20.9% от населението е живяло в материални лишения.

Приблизително 1/3 от децата-34.3% не могат да си позволят почивка извън дома дори за седмица в годината, нито редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации. За всяко едно от четири деца не може да бъде осигурено купуването на книги, които са подходящи за възрастта му.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Бм
  бм87590909
  10 0
  02:32, 1 май 2019
  Булгария намаля с 40% .
  Така че ако всички гастеебайтери се завърнат , Безработицата ще е 30-40% :))
 • 2
  Оо
  ооо
  11 0
  10:08, 1 май 2019
  ...важно е по документи всичко да ОК! А ние явно живеем в някаква паралелна реалност...не по документи
 • 3
  Бо
  борко
  0 -1
  10:56, 1 май 2019
  Така е заради намаленото население
 • 4
  Ге
  Гергана
  9 -2
  12:04, 1 май 2019
  Герб погреба България! Докато тази шайка от ДС ченгета, комунисти кариеристи и криминални престъпници е на власт, в нашата мила родина ще става по-зле и по-зле! Тази партия работи срещу собствения си народ. Тове е геноцид!
 • 5
  Бо
  борката кереза -енженер
  4 0
  15:35, 1 май 2019
  ГЕРГАНЧЕ не само тези тоито си изброила забравила си на първо място пожарникарите физкултерниците и КОЛЕКЦИОНЕРИТЕ на апартаменти и къщи за гости Така че КУЗУМ друг път се съсредоточявай преди писането

Хороскоп за 15.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
15 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
15 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
15 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
15 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
15 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
15 ное 2019
Последни новини