От х:

Днес в x:

4 °C

В Хасково по-висока линия на бедността

Линията бедността през 2018 година за страната е 351.11 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер под прага на бедност са били 1 550.8 хил. лица, или 22.0% от населението на страната, показват сравнителните данни на НСИ.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се запазва, а относителният дял на бедното население намалява с 1.4 процентни пункта. В 16 областни на страната обаче линията на бедността се е увеличила спрямо 2017 година. Хасковска е сред тях с 14.2% и линия на бедността 299 лв. за едно лице в областта. По-съществено увеличение се отчита още в областите Сливен с 14.5% и Велико Търново с 9.4%.

Сред водещите причини за увеличението е по-високият относителен дял на заетите лица. С 16.6% е повишаването в област Сливен, със 7.9% за област Хасково, със 7.8% за област Смолян и с 3.9% за област Велико Търново.

При изчисляване на линията на бедност в регионален аспект е приложен същият метод както при линията на бедност на национално ниво - 60% от средния общ разполагаем нетен доход на домакинствата в областта.

През 2018 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Монтана -съответно 239 и 240 лв., а най-високата - в област София-столица 513 лева. С 403 лв. и 383 лeвa следват областите Стара Загора и Варна.

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Монтана и Велико Търново - по 26.2%. Най-нисък е той  в областите Перник, Кюстендил, Разград и Русе.

С по-ниска линия на бедност през 2018 година са Ловеч, Габрово и Шумен. Това се дължи в някои от областите на намаляване на средния размер на дохода от трудова дейност, в други на по-ниския доход от пенсии, като в Габрово например.

Проучването за страната показва, че делът на т.нар.“работещи бедни“ с висше образование е 6.2%.

През 2018 г. най-висок е относителният дял на бедните сред хората, самоопределили се от ромската етническа група - 68.3%, а най-нисък - сред тези, самоопределили се от българската етническа група - 15.6%.

Статистиката показва, че най-голяма част от българите са изпитвали ограничения по отношение на плащането навреме на разходите си, свързани с жилището. 19.6% от хората не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи.

През 2018 г. 20.9% от населението е живяло в материални лишения.

Приблизително 1/3 от децата-34.3% не могат да си позволят почивка извън дома дори за седмица в годината, нито редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации. За всяко едно от четири деца не може да бъде осигурено купуването на книги, които са подходящи за възрастта му.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Бм
  бм87590909
  10 0
  02:32, 1 май 2019
  Булгария намаля с 40% .
  Така че ако всички гастеебайтери се завърнат , Безработицата ще е 30-40% :))
 • 2
  Оо
  ооо
  11 0
  10:08, 1 май 2019
  ...важно е по документи всичко да ОК! А ние явно живеем в някаква паралелна реалност...не по документи
 • 3
  Бо
  борко
  0 -1
  10:56, 1 май 2019
  Така е заради намаленото население
 • 4
  Ге
  Гергана
  9 -2
  12:04, 1 май 2019
  Герб погреба България! Докато тази шайка от ДС ченгета, комунисти кариеристи и криминални престъпници е на власт, в нашата мила родина ще става по-зле и по-зле! Тази партия работи срещу собствения си народ. Тове е геноцид!
 • 5
  Бо
  борката кереза -енженер
  4 0
  15:35, 1 май 2019
  ГЕРГАНЧЕ не само тези тоито си изброила забравила си на първо място пожарникарите физкултерниците и КОЛЕКЦИОНЕРИТЕ на апартаменти и къщи за гости Така че КУЗУМ друг път се съсредоточявай преди писането

Хороскоп за 17.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ви предлага различни възможности. Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат, тъй като днес шансовете ви за успех са особено големи. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Ще останете очаровани от поканата, която ви отправя близък човек.
17 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не пречете на близките си да се погрижат за вас. Денят не носи проблеми и предразполага към отдих. Днес по-малко съветвайте и станете по-добри. Понякога и без да искате натоварвате околните с претенции и неоснователни забележки. Освободете се от натоварващи мисли.
17 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Повярвайте си и ще успеете. Денят ви предлага разнообразни срещи и ако вложите цялото си очарование имате шанса да ги направите много ползотворни. Не прекалявайте с ласкателствата и вложете повече старание в работата си.
17 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Доброто ви настроение ще проличи от сутринта, може би защото предстоят два почивни дни. По-сериозната причина за него е подобряващите се отношения с човека, който ви е на сърцето. Повечето от вас ще посрещнат предизвикателствата на работното място със знанията и добрата си подготовка.
17 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сработват се добри енергии, които ще ускорят реализирането на финансова сделка. Има предпоставки и за други придобивки от битов и личен характер. Няма да ви липсва добро настроение, а работата ще ви носи доволство. При добро желание можете да постигате разбирателство с хора, които ви правят раздразнителни.
17 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
17 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С каквото и да се захванете, вършите го с лекота при това по-добре от планираното. В личен план очаквате нещо да промени плановете ви. Ако се включите навреме, най-вероятно ще успеете да постигнете своето. Не се отказвайте пред каквито и да било трудности. Със съдействието на ваш близък ще преодолеете проблем в личен план.
17 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като доста натоварен и изпълнен с перипетии в професионален план. Възможни са недоразумения в отношенията ви с колегите и трайни конфликти. От вас зависи да ги избегнете и дори да си спечелите преимущество от напрегнатите ситуации. Ще ви се отдаде възможност да разрешите наболял семеен проблем и това най-вероятно ще стане съвсем неочаквано и за самите вас.
17 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Напрежението на работното място или в другите ви занимания ще ви направи по-съсредоточени, но не и гневни. Ще се стремите да отхвърлите повече задачи, което в края на деня ще ви се отрази на настроението, в смисъл, че ще останете доволни от свършеното. Ще спазите срокове и договорки, и ще постигнете целите си.
17 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влагате желание в работата си и това си личи по резултатите. Доволни сте от постигнатото, но това не ви прави по-малко внимателни и към околните. Ще подобрите отношението си към човек, с когото сте имали разногласия и заедно ще пристъпите към изпълнението на обща задача, която ще ви сближи.
17 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Вашето добро отношение към работата ви, хората и света ще бъде добре прието и ще се толерира от съдбата. Резултатите от проекта, върху който се трудите, ще подхранят претенциите ви да сте измежду най-добрите в областта на професионалните ви занимания. Вълнуващ флирт ще ви накара да се почувствате палави и игриви.
17 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
17 яну 2020
Последни новини