От х:

Днес в x:

Бившият ни консул в Одрин: Има турска намеса в нашите вътрешни работи

Ердоган е машина за избори. Това заяви бившият ни консул в Одрин Георги Димов пред bTV по повод станалите по-рано предварителни резултати от местните избори, показващи, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) води независимо от претърпените загуби в Анкара и Истанбул.

Димов напомни, че това ще бъде 15-тата изборна победа на турския президент, а с мандата му като кмет на Истанбул, те ще станат дори 16.

С тези избори приключва един цикъл на преминаване от парламентарна към президентска република, обобщи нашият дипломат.

Запитан дали загубата на Ердоган в ключови градове като Анкара и Истанбул означава, че властта му е разклатена, Димов посочи, че това може да се окаже знаково. Той обаче припомни думите на турския президент, че е възможно, ако негови опоненти спечелят изборите, срещу тях да бъдат повдигнати обвинения, така че законно избраните кметове да бъдат отстранени, а на тяхно място да се назначат заместници.

Относно възникналото напрежение между България и Турция заради изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, че Турция е принудила България да внесе промени в закона за вероизповеданията, Димов бе категоричен, че със сигурност има директна намеса във вътрешните работи на страната ни. Според него причината е, че преди две години отново е имало подобен случай, но България не е предприела никакви мерки.

Той показа, че е резервиран към твърденията на българските власти, че натиск от страна на Турция няма.

"Факт е, че турският министър се е обадил на нашия външен министър Екатерина Захариева. Факт е и че в Букурещ премиерът Борисов имаше 5-часов разговор и поиска извинение. Това показва че има намеса в нашите вътрешни работи", заяви Димов.

Той посочи, че Анкара се опитва да обгрижва българските мюсюлмани по две линии - етническа и религиозна, а това според него е недопустимо предвид обстоятелството, че България няма международен договор, който да я обвързва с признаване на малцинства. Той потвърди, че Турция се е опитвала да оказва влияние и в Германия, но неуспешно.

Чисто икономически там опитите по-трудно минават, обобщи дипломатът.

Относно отказа на южната ни съседка да се извини за изказването на Чавушоглу Димов посочи какви варианти има пред страната ни. Първият - да се извика за обяснение турският посланик у нас, което вече е направено. Той коментира, че по-тежки варианти биха били да се връчи протестна нота или да се извика за консултации българският посланик в Турция, което би означавало, че нещо "куца" в отношенията. Други варианти, които Димов посочи, са посланикът ни да бъде временно или постоянно отзован, а рангът на дипломатическото представителство да бъде понижен. Той обаче изрази съмнение, че ще се стигне дотам.

Димов бе категоричен, че темата е била използвана чисто предизборно. Той посочи, че Османската империя продължава да съществува и отношенията между Турция и България са като между господар и слуга. По такъв начин според него южната ни съседка се държала и спрямо Гърция.

Българският дипломат изрази мнение, че България е предприела само частични мерки, за да получи извинение. По тази причина той изрази надежда, че премиерът Борисов ще спази обещанието си, че след турските избори отново ще се прегледат спорните записи и ще се направи оценка на ситуацията. Според него обаче всичко е достатъчно категорично и не може да се говори за объркване.

Запитан дали "Света София" ще бъде превърната в джамия Димов изрази съмнение, че това ще се случи. По-важното според него било, че с подобни изказвания "Турция с гигантски крачки бяга от съвременната република на Ататюрк".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини