От х:

Днес в x:

Още една византийска църква в Истанбул е превърната в джамия, съобщи "Катимерини

След храма "Света София" в Истанбул турските власти превърнаха още една византийска църква в джамия с президентски указ, издаден днес сутринта, съобщава гръцкият вестник "Катимерини".

Става дума за византийската църква "Христос Спасител" в Хора в Истанбул, която след завладяването на Константинопол е превърната в джамия, известна като Карийе джамия. След Втората световна война Карийе джамия е била реставрирана и превърната в музей. В нея се намират едни от най-хубавите византийски мозайки и фрески, посочва "Катимерини".

Президентският указ, издаден тази сутрин, променя статута на църквата, която е сред паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО, от музей в джамия. Промяната е била одобрена с решение на Държавния съвет на Турция още през декември 2019 г., но до момента то не бе приложено, отбелязва "Катимерини".

Построена през 4-и век, църквата "Христос Спасител" е била цялостно реконструирана около 1077-1081 г., и отново - след като е била частично разрушена след земетресение в началото на 12-и век, припомня гръцкият вестник.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини