От х:

Днес в x:

9 °C

Ердоган подписа указ за превръщането на Света София в джамия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщането на Света София в джамия, с който разрешава да се провеждат служби в нея. Снимка на указа от петък, 10 юли, е публикувана в Twitter от турския лидер.

„Беше решено: да се прехвърли управлението на Света София на Диянета (Турското вероизповедание - Ред.) И да се отвори за богослужения“, се казва в указа.

По-рано в петък турският държавен съвет отмени решението от 1934 г. за превръщането на Света София в музей. Така храмът "Света София" в Истанбул отново ще се превърне в джамия.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, ЕС, ЮНЕСКО, православната църква и много други лидери и институции призоваха турската страна да не приема това решение.

"Света София" е осветена на 27 декември 537 г. В продължение на около хиляда години това е най-големият християнски храм в света, но след това е превърнат в главната джамия на Османската империя. От 1935 г. има статут на музей, а през 1985 г. е признат за обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Иг
    ИГИ
    13 -3
    18:48, 10 юли 2020
    Сега в отговор в всеки голям християнски град където има джамии да се превърне една в църковен храм..
    • Is
      Istanbul
      3 -2
      19:16, 10 юли 2020
      Кои ще го направят това или само си разъждаваш ?
    • Иг
      ИГИ ЕБАЧЕВ
      1 -5
      08:31, 11 юли 2020
      А кога ли Реджо ще подпише новата карта на ТУРЦИЯ... Виж коментара
    • Реджо каквото си иска да подписва ако ще и граница до Северна Корея все ни е тая. Пък читаците ще заврат глави като разпнем Реджо на минарето на СВ.София.

Още новини

Последни новини