От х:

Днес в x:

20 пожара заради човешка небрежност, спасиха над 300 декара гора и 25 сгради

Със затоплянето на времето започнаха и пожарите на открито в селскостопански площи. В дните от 8 март до 11 март, огнеборците от цялата област са гасили над 20 пожара, почти всички заради човешка небрежност при боравене с огън на открито.

На 8 март е горял пожар в сухи треви на площ около 10000кв.м. и стара необитаема къща, намиращи се в смолянското село Долно Фатово. Изгоряла е старата необитаема къща, а два екипа на службата в Смолян е загасила огъня и са спасени са четири сгради в съседство.

Същия ден по обяд са горели и 15 000 кв.м. тревни площи, в землището на с. Кошница. Спасени са около 20дка иглолистна гора и един пчелин. При голям пожар в събота са унищожени около 25 дка смесена гора на ДГС Смилян и 30 дка селски фонд край смолянското село Вълан дол, а произшествието е ликвидирано от два екип на РСПБЗН – Рудозем, един екип на РСПБЗН – Смолян и доброволни формирования от община Рудозем.

При останалите 14 огнени инциденти на територията на областта не са били нанесени сериозни щети, а благодарение на бързата реакция на портивопожарните служби от опожаряване са спасени общо 330 декара гора и 25 сгради в близост до огъня, като в много от случаите в гасенето са се включили по два и повече екипи, както и служители на горските стопанства, доброволци и жители на населените места.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини