От х:

Днес в x:

Бъдещите диагностици и автомонтьори в надпревара за Националното състезание

    Бъдещитe диагностици и автомеханици от Професионална гимназия по транспорт и аграрни технологии „Никола Й.Вапцаров“ в Хасково са в надпревара за излъчването на участници в Националното състезание „Най-добър млад монтьор и водач на моторно превозно средство“.

    По време на вътрешния кръг на надпреварата, в модерно оборудваните кабинети и работилници учениците от 11-ти и 12-ти клас минават в конкуренция през няколко етапа, в които демонстрират в индивидуални и групови задания наученото до момента. Извършват наблюдение на параметрите на горивния процес при инжекционната система за впръскване на бензинов двигател и при дизелов двигател. Правят диагностика на лек автомобил с автомобилен диагностичен тестер, който сканира системата от компютри на автомобила.

    Участниците в състезанието оценява жури, председателствано от инж. Атанас Атанасов.

    След преминаването на вътрешния кръг, тримата с най-добър резултат ще представят училището на Регионалния етап на надпреварата, която тази година ще се проведе в средата на март в Пловдив.

    През миналата година Хасковската професионална гимназия домакинства на Националното състезание. И през тази година в него ще има индивидуална надпревара, тя ще е за майсторско управление на МПС по зададено трасе, а на тестове по теория и през отборните постове учениците ще минават екипно за определянето на тима победител.

    С мотивацията и  с мисъл, че днешните ученици са утрешните работодатели и попълнения в автосервизите, ръководи част от подготовката на момчета от Автото инж.Ангел Проданов. 38-годишният преподавател по техническите дисциплини-Автотранспортна техника и Двигатели с вътрешно горене  е от три години част от учителския състав на гимназията. Той е и в състава на журито, което ще избере тримата представители от Хасково за Регионалния кръг в Пловдив.

    „Тренираме на различни постове всеки ден. На регионалния кръг ще се явят момчетата, които се представят с най- добри показатели за време и качество на изпълнение на задачите. Миналата година бяхме домакини на Националното състезание и вече сме опитни в това как нещата се случват, затова наблягаме на някои моменти в подготовката си. Училищното ръководство и целият преподавателски състав работим много, за да осигурим най-доброто за учениците-разполагаме с много добра материална база, съобразена с днешния технологически напредък при автомобилите.“, казва инж.Проданов.

    Младият преподавател е доволен от учениците си и разчита, че в отборната дисциплина на състезанието, където ще са в конкуренция с училища от цялата страна, ще покажат много добри резултати.

    „Трябва да се учат обаче, както да работят заедно, така и да разчитат сами на себе си. В реален сервиз от една страна е работата в екип, но има и моменти, в които трябва да разчиташ на себе си, защото на определени постове се работи индивидуално. Точно тези качества се опитвам да развивам и в учениците си.“, признава инж. Проданов. Именно успехите на учениците му са и неговата лична мотивация да е преподавател.

    В разговорите с гимназистите, извън официоза в училище, поне половината от тях са му споделяли, че виждат бъдещето си в тази професия, дошли са с желаните да учат точно в тази гимназия и възнамеряват да работят по специалността си и занапред. „Дано да попаднат в добра работна среда, за да запазят тази мотивация, която имат в училище. А това е затова задача и на работодателите-да предложат на младите професионалисти възможности за развитие и коректно отношение.“, надява  се инженер Проданов. „Много усилия се полагат при нас, резултатите идват бавно, защото е трудна изучаваната материя. Но ние учителите също имаме мотивация, а тя идва и с успехите на нашите ученици., казва той.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини