От х:

Днес в x:

Седем морални правила са универсални, във всяка култура, навсякъде по света

С всички войни, конфликти и мизерия, които съпровождат цивилизацията през вековете, изглежда, че човешкото общество е в трагично предопределен постоянен сблъсък на непримирими култури.

Но това не е така, според едно ново проучване. То открива поразително и оптимистично доказателство за обратното: всички култури всъщност са обвързани от общ морален кодекс със седем отделни общи правила и поведение.

На базата на задълбочен анализ на над 600 културни документа от 60 общества по света, което е най-голямата извадка в тази област на изследване, изследователите твърдят, че емпирично много повече неща ни обединяват, отколкото разделят що се отнася до моралните ценности.

"Всички навсякъде имат общ морален кодекс", казва антропологът Оливър Скот Къри от Оксфордския университет.

"Всички са съгласни, че сътрудничеството, насърчаването на общото благо, е правилно"

Къри и колегите му изследват теорията, че моралът еволюира в човешките култури, за да стимулира сътрудничеството, като използват база данни за изследванията на междукултурните варианти, наречена „Файлове на човешките отношения“ (HRAF, хоствани от Йейлския университет). Те търсят доказателства за седем дискретни морални поведения в над 600 000 думи от над 600 етнографски източници.

Всички са съгласни, че сътрудничеството, насърчаването на общото благо е правилното нещо, което трябва да се прави.

Тези кооперативни поведения и правила - предлаганият универсален морален кодекс, са следните:

- подпомагане на семейството,
- подпомагане на вашата група,
- реципрочност (взаимодействие, взаимност),
- смелост,
- съобразаване с вишестоящите (уважение),
- разделяне на спорни ресурси (справедливост)
- спазване на предварително притежание (права на собственост) ,

В техния анализ екипът установи, че тези седем правила са еднакво считани за положителни и морално добри в различните изследвани култури и никога не се тълкуват като неморални..

Също така, по-голямата част от тези поведения са наблюдавани в повечето култури и с еднаква честота в различните региони на света.

"Ние заключаваме, че тези седем кооперативни поведения са правдоподобни кандидати за универсални морални правила", пишат авторите в своята статия, и че това може да е основата на "единна теория на морала, каквато антропологията досега не е имала".

От 962 наблюдения на тези принципи изследователите отначало открили едно единствено  изключение - в обществото  Чуук в Микронезия:„Да се открадне открито от другите е възхитително, тъй като показва превъзховството на индивида и показва, че той не се плаши от агресивната сила на другите.". Изследователите обяче, че тази толерирането на такава грабливост е форма на една от кооперативните ценности - смелостта.

Универсалният код означава също, че поведението, противопоставящо се на кооперативното поведение, се счита за морално лошо - пренебрегване на рода, предаване на своята група, свободно действане (липсата на взаимодействие), страхливост, неуважение, несправедливост и кражба.

Не всяко общество класира или дава приоритет на тези социални норми по един и същи начин, но фактът, че те са  считани за положителни и се наблюдават в толкова много различни общества, подкрепя идеята за моралния универсализъм в етиката, а не за моралния релативизъм.

"Дебатът между моралните универсалисти и моралните релативисти бушува векове наред, но сега имаме някои отговори", казва Къри.

"Хората навсякъде са изправени пред подобен набор от социални проблеми и използват подобен набор от морални правила, за да ги разрешат."

В един понякога страшен и разединен свят това е полезно, вдъхновяващо нещо, което трябва да имате предвид.

Резултатите са докладвани в Current Anthropology.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини