От х:

Днес в x:

25 °C

Седем морални правила са универсални, във всяка култура, навсякъде по света

С всички войни, конфликти и мизерия, които съпровождат цивилизацията през вековете, изглежда, че човешкото общество е в трагично предопределен постоянен сблъсък на непримирими култури.

Но това не е така, според едно ново проучване. То открива поразително и оптимистично доказателство за обратното: всички култури всъщност са обвързани от общ морален кодекс със седем отделни общи правила и поведение.

На базата на задълбочен анализ на над 600 културни документа от 60 общества по света, което е най-голямата извадка в тази област на изследване, изследователите твърдят, че емпирично много повече неща ни обединяват, отколкото разделят що се отнася до моралните ценности.

"Всички навсякъде имат общ морален кодекс", казва антропологът Оливър Скот Къри от Оксфордския университет.

"Всички са съгласни, че сътрудничеството, насърчаването на общото благо, е правилно"

Къри и колегите му изследват теорията, че моралът еволюира в човешките култури, за да стимулира сътрудничеството, като използват база данни за изследванията на междукултурните варианти, наречена „Файлове на човешките отношения“ (HRAF, хоствани от Йейлския университет). Те търсят доказателства за седем дискретни морални поведения в над 600 000 думи от над 600 етнографски източници.

Всички са съгласни, че сътрудничеството, насърчаването на общото благо е правилното нещо, което трябва да се прави.

Тези кооперативни поведения и правила - предлаганият универсален морален кодекс, са следните:

- подпомагане на семейството,
- подпомагане на вашата група,
- реципрочност (взаимодействие, взаимност),
- смелост,
- съобразаване с вишестоящите (уважение),
- разделяне на спорни ресурси (справедливост)
- спазване на предварително притежание (права на собственост) ,

В техния анализ екипът установи, че тези седем правила са еднакво считани за положителни и морално добри в различните изследвани култури и никога не се тълкуват като неморални..

Също така, по-голямата част от тези поведения са наблюдавани в повечето култури и с еднаква честота в различните региони на света.

"Ние заключаваме, че тези седем кооперативни поведения са правдоподобни кандидати за универсални морални правила", пишат авторите в своята статия, и че това може да е основата на "единна теория на морала, каквато антропологията досега не е имала".

От 962 наблюдения на тези принципи изследователите отначало открили едно единствено  изключение - в обществото  Чуук в Микронезия:„Да се открадне открито от другите е възхитително, тъй като показва превъзховството на индивида и показва, че той не се плаши от агресивната сила на другите.". Изследователите обяче, че тази толерирането на такава грабливост е форма на една от кооперативните ценности - смелостта.

Универсалният код означава също, че поведението, противопоставящо се на кооперативното поведение, се счита за морално лошо - пренебрегване на рода, предаване на своята група, свободно действане (липсата на взаимодействие), страхливост, неуважение, несправедливост и кражба.

Не всяко общество класира или дава приоритет на тези социални норми по един и същи начин, но фактът, че те са  считани за положителни и се наблюдават в толкова много различни общества, подкрепя идеята за моралния универсализъм в етиката, а не за моралния релативизъм.

"Дебатът между моралните универсалисти и моралните релативисти бушува векове наред, но сега имаме някои отговори", казва Къри.

"Хората навсякъде са изправени пред подобен набор от социални проблеми и използват подобен набор от морални правила, за да ги разрешат."

В един понякога страшен и разединен свят това е полезно, вдъхновяващо нещо, което трябва да имате предвид.

Резултатите са докладвани в Current Anthropology.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 25.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
25.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
25.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
25.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
25.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
25.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
25.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
25.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
25.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
25.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
25.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
25.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
25.08.2019
Последни новини