От х:

Днес в x:

Аптечен туризъм: Хиляди българи оцеляват само с лекарства, купени зад граница

Хиляди пациенти в България са принудени да купуват животоподдържащи медикаменти от чужди държави, защото въпросните лекарства не са регистрирани у нас.

Проблемът с т.нар. "аптечен туризъм" постави пред БНР Ваня Добрева, председател на Сдружение за развитие на българското здравеопазване и Асоциация "Хипофиза".

Тя даде пример с пациентите със заболявания на хипофизата, които са около 500 българи. По-голямата част от тях имат нужда от хидрокортизон таблетки и хидрокортизон инжекции. Пациентите с ревматологични заболявания са много повече и купуват от Гърция своите лекарства.

Другата група пациенти, които ще останат, са децата с онкологични заболявания, на които досега Фондът за лечение на деца плащаше медикаментите. По наши данни те са около 200, заедно с децата с редки заболявания, обясни още Добрева.

Проблемът, по думите й е, че количествата на подобни лекарства, нужни за нашия пазар, не са големи. Но ако фирмата трябва да заплати таксата за регистрация, а лекарството е оригинал, таксата е 15 хиляди лева, а само продажбите ще бъдат толкова за година и половина.

Затова пациентските организации излизат с няколко предложения. Първият вариант е такива лекарства да могат да се доставят и до аптеките извън болницата. В момента имат възможност само болниците да купуват нерегистрирани лекарства. Процедурата е страшно сложна, но когато става дума за домашно лечение, пациентът няма как да си вземе лекарството от болницата.

Другото ни предложение е в закона за лекарствените продукти да се регистрират лекарства по член 11 а, което означава без такси и без фирмата да подготвя досие, ако това лекарство е регистрирано в друга европейска държава. Когато става дума за наистина евтини лекарства би могло фирмата да се освободи от това задължение.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини