От х:

Днес в x:

22 °C

8 занаятчии на Първомартенския базар, изтеглиха останалите позиции с жребий

  Осем членове на Занаятчийската камара получиха преференциално места на Първомарнтенския базар в центъра на Хасково. Решението занаятчиите да подредят ръкоделията си в дървените къщички на главната край площад „Общински“ е на Комисията, която днес разпредели местата на Базара на мартенички.

  Комисията е назначена със заповед на кмета на Хасково Добри Беливанов и е с председател секретарят на кметството Яница Динкова.

  „Решихме в Комисията да направим жеста към занаятчиите и те да се настанят на местата на базара в близост до общинската администрация, защото тези хора се трудят целогодишно, за да създадат ръкоделията си. Освен това материалите, които използват в повечето случаи са естествени, а ръкоделията им-уникални и при лоши метеорологични условия мартениците им трябва да бъдат на място, което е достатъчно добре защитено. Главната причина обаче за решението ни с колегите е, че давайки предимство на занаятчиите, даваме предимство традиционните мартеници да бъдат изложени на централно място. Така променяме облика на града.“, посочи Яница Динкова.

  90 души, подали заявления за участието си на базара за мартенички, днес изпълниха зала Хасково за тегленето на жребия за останалите места в дървените къщички и още 65 позиции за поставяне на маси и шатри в централната градска част, на които да изложат стоката си.

  Тази година тегленето на жребия мина без недоволство, тъй като всички имена бяха сложени в прозрачна купа и изтеглени от едно от децата, които присъстваха залата.

  От днес до края на седмицата определените търговци трябва да подадат заявленията си за участие, а недоволните от позицията могат да заявят, че се отказват.

  Свободните места ще бъдат обявени в края на петъчния ден. Идната събота отново в зала „Хасково“ ще се разпределят овакантените места на Базара.

  „Няма сръдни днес, защото всичко беше черно на бяло. Всеки видя, че няма мои и твои, изтеглиха имената и позициите пред очите ни", коментираха търговците, дори и тези, които нямаха шанс днес.

  Сред получилите свое място за продажба на мартенички е и 24-годишната Красимира Ставрева. Заедно със съпруга си тя ще излезе за първи път на Първомартенския базар. Решили да се пробват, защото и двамата са безработни. „Това за нас ще е нещо като сезонна работа. Два месеца ще сме на базара и се надяваме да изкараме някой лев"., казва младата двойка. На тезгяха се канят да извадят мартенички ръчно производство, не китайска ширпотреба.

   Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пр
   производител
   10 -6
   12:52, 4 фев 2019
   Производството на мартеници не е занаят,че да се дава предимство на занаятчиите.Пак 8 къщички се дадоха на хора,без жребий.Всички хора ,които продават мартеници си ги изработват сами и при лоши метеорологични условия ще им се намокрят.И отново не показаха "майсторските свидетелства" на тези,на които дадоха без жребийй 8-те къщички.Може някои от тях и да нямат,даже и имената им н съобщиха.Каква полза,че жребия се проведе правилно ,като не пуснаха всичките къщички да участват в томболата,както обявиха последно от Общината,отново ощетиха хората?
  • 2
   Ср
   срамота
   3 -1
   19:55, 4 фев 2019
   Раздадоха 10 къщички без жребий "на производители"-от 1-ви до 10-ти номер.Щом производителите са 8,на кого са дали другите 2 къщички?Щом не са ги дали на производители защо не ги включиха в жребия?
  • 3
   Вя
   Вяра
   1 -2
   08:57, 5 фев 2019
   Всичко е черно на бяло казва СЕКРЕТАРЯТ, защо се съмнява?
  • 4
   Жребият беше правилно проведен,ама 10-те къщички изчезнаха вдън земя!

  Хороскоп за 16.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
  16 окт 2019
  Последни новини