От х:

Днес в x:

14 °C

8 занаятчии на Първомартенския базар, изтеглиха останалите позиции с жребий

  Осем членове на Занаятчийската камара получиха преференциално места на Първомарнтенския базар в центъра на Хасково. Решението занаятчиите да подредят ръкоделията си в дървените къщички на главната край площад „Общински“ е на Комисията, която днес разпредели местата на Базара на мартенички.

  Комисията е назначена със заповед на кмета на Хасково Добри Беливанов и е с председател секретарят на кметството Яница Динкова.

  „Решихме в Комисията да направим жеста към занаятчиите и те да се настанят на местата на базара в близост до общинската администрация, защото тези хора се трудят целогодишно, за да създадат ръкоделията си. Освен това материалите, които използват в повечето случаи са естествени, а ръкоделията им-уникални и при лоши метеорологични условия мартениците им трябва да бъдат на място, което е достатъчно добре защитено. Главната причина обаче за решението ни с колегите е, че давайки предимство на занаятчиите, даваме предимство традиционните мартеници да бъдат изложени на централно място. Така променяме облика на града.“, посочи Яница Динкова.

  90 души, подали заявления за участието си на базара за мартенички, днес изпълниха зала Хасково за тегленето на жребия за останалите места в дървените къщички и още 65 позиции за поставяне на маси и шатри в централната градска част, на които да изложат стоката си.

  Тази година тегленето на жребия мина без недоволство, тъй като всички имена бяха сложени в прозрачна купа и изтеглени от едно от децата, които присъстваха залата.

  От днес до края на седмицата определените търговци трябва да подадат заявленията си за участие, а недоволните от позицията могат да заявят, че се отказват.

  Свободните места ще бъдат обявени в края на петъчния ден. Идната събота отново в зала „Хасково“ ще се разпределят овакантените места на Базара.

  „Няма сръдни днес, защото всичко беше черно на бяло. Всеки видя, че няма мои и твои, изтеглиха имената и позициите пред очите ни", коментираха търговците, дори и тези, които нямаха шанс днес.

  Сред получилите свое място за продажба на мартенички е и 24-годишната Красимира Ставрева. Заедно със съпруга си тя ще излезе за първи път на Първомартенския базар. Решили да се пробват, защото и двамата са безработни. „Това за нас ще е нещо като сезонна работа. Два месеца ще сме на базара и се надяваме да изкараме някой лев"., казва младата двойка. На тезгяха се канят да извадят мартенички ръчно производство, не китайска ширпотреба.

   Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пр
   производител
   10 -6
   12:52, 4 фев 2019
   Производството на мартеници не е занаят,че да се дава предимство на занаятчиите.Пак 8 къщички се дадоха на хора,без жребий.Всички хора ,които продават мартеници си ги изработват сами и при лоши метеорологични условия ще им се намокрят.И отново не показаха "майсторските свидетелства" на тези,на които дадоха без жребийй 8-те къщички.Може някои от тях и да нямат,даже и имената им н съобщиха.Каква полза,че жребия се проведе правилно ,като не пуснаха всичките къщички да участват в томболата,както обявиха последно от Общината,отново ощетиха хората?
  • 2
   Ср
   срамота
   3 -1
   19:55, 4 фев 2019
   Раздадоха 10 къщички без жребий "на производители"-от 1-ви до 10-ти номер.Щом производителите са 8,на кого са дали другите 2 къщички?Щом не са ги дали на производители защо не ги включиха в жребия?
  • 3
   Вя
   Вяра
   1 -2
   08:57, 5 фев 2019
   Всичко е черно на бяло казва СЕКРЕТАРЯТ, защо се съмнява?
  • 4
   Жребият беше правилно проведен,ама 10-те къщички изчезнаха вдън земя!

  Хороскоп за 14.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
  14 ное 2019
  Последни новини