От х:

Днес в x:

8 занаятчии на Първомартенския базар, изтеглиха останалите позиции с жребий

  Осем членове на Занаятчийската камара получиха преференциално места на Първомарнтенския базар в центъра на Хасково. Решението занаятчиите да подредят ръкоделията си в дървените къщички на главната край площад „Общински“ е на Комисията, която днес разпредели местата на Базара на мартенички.

  Комисията е назначена със заповед на кмета на Хасково Добри Беливанов и е с председател секретарят на кметството Яница Динкова.

  „Решихме в Комисията да направим жеста към занаятчиите и те да се настанят на местата на базара в близост до общинската администрация, защото тези хора се трудят целогодишно, за да създадат ръкоделията си. Освен това материалите, които използват в повечето случаи са естествени, а ръкоделията им-уникални и при лоши метеорологични условия мартениците им трябва да бъдат на място, което е достатъчно добре защитено. Главната причина обаче за решението ни с колегите е, че давайки предимство на занаятчиите, даваме предимство традиционните мартеници да бъдат изложени на централно място. Така променяме облика на града.“, посочи Яница Динкова.

  90 души, подали заявления за участието си на базара за мартенички, днес изпълниха зала Хасково за тегленето на жребия за останалите места в дървените къщички и още 65 позиции за поставяне на маси и шатри в централната градска част, на които да изложат стоката си.

  Тази година тегленето на жребия мина без недоволство, тъй като всички имена бяха сложени в прозрачна купа и изтеглени от едно от децата, които присъстваха залата.

  От днес до края на седмицата определените търговци трябва да подадат заявленията си за участие, а недоволните от позицията могат да заявят, че се отказват.

  Свободните места ще бъдат обявени в края на петъчния ден. Идната събота отново в зала „Хасково“ ще се разпределят овакантените места на Базара.

  „Няма сръдни днес, защото всичко беше черно на бяло. Всеки видя, че няма мои и твои, изтеглиха имената и позициите пред очите ни", коментираха търговците, дори и тези, които нямаха шанс днес.

  Сред получилите свое място за продажба на мартенички е и 24-годишната Красимира Ставрева. Заедно със съпруга си тя ще излезе за първи път на Първомартенския базар. Решили да се пробват, защото и двамата са безработни. „Това за нас ще е нещо като сезонна работа. Два месеца ще сме на базара и се надяваме да изкараме някой лев"., казва младата двойка. На тезгяха се канят да извадят мартенички ръчно производство, не китайска ширпотреба.

   Haskovo.net

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пр
   производител
   10 -6
   12:52, 4 фев 2019
   Производството на мартеници не е занаят,че да се дава предимство на занаятчиите.Пак 8 къщички се дадоха на хора,без жребий.Всички хора ,които продават мартеници си ги изработват сами и при лоши метеорологични условия ще им се намокрят.И отново не показаха "майсторските свидетелства" на тези,на които дадоха без жребийй 8-те къщички.Може някои от тях и да нямат,даже и имената им н съобщиха.Каква полза,че жребия се проведе правилно ,като не пуснаха всичките къщички да участват в томболата,както обявиха последно от Общината,отново ощетиха хората?
  • 2
   Ср
   срамота
   3 -1
   19:55, 4 фев 2019
   Раздадоха 10 къщички без жребий "на производители"-от 1-ви до 10-ти номер.Щом производителите са 8,на кого са дали другите 2 къщички?Щом не са ги дали на производители защо не ги включиха в жребия?
  • 3
   Вя
   Вяра
   1 -2
   08:57, 5 фев 2019
   Всичко е черно на бяло казва СЕКРЕТАРЯТ, защо се съмнява?
  • 4
   Жребият беше правилно проведен,ама 10-те къщички изчезнаха вдън земя!

  Хороскоп за 15.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
  15 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
  15 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
  15 авг 2020
  Последни новини