От х:

Днес в x:

8 занаятчии на Първомартенския базар, изтеглиха останалите позиции с жребий

  Осем членове на Занаятчийската камара получиха преференциално места на Първомарнтенския базар в центъра на Хасково. Решението занаятчиите да подредят ръкоделията си в дървените къщички на главната край площад „Общински“ е на Комисията, която днес разпредели местата на Базара на мартенички.

  Комисията е назначена със заповед на кмета на Хасково Добри Беливанов и е с председател секретарят на кметството Яница Динкова.

  „Решихме в Комисията да направим жеста към занаятчиите и те да се настанят на местата на базара в близост до общинската администрация, защото тези хора се трудят целогодишно, за да създадат ръкоделията си. Освен това материалите, които използват в повечето случаи са естествени, а ръкоделията им-уникални и при лоши метеорологични условия мартениците им трябва да бъдат на място, което е достатъчно добре защитено. Главната причина обаче за решението ни с колегите е, че давайки предимство на занаятчиите, даваме предимство традиционните мартеници да бъдат изложени на централно място. Така променяме облика на града.“, посочи Яница Динкова.

  90 души, подали заявления за участието си на базара за мартенички, днес изпълниха зала Хасково за тегленето на жребия за останалите места в дървените къщички и още 65 позиции за поставяне на маси и шатри в централната градска част, на които да изложат стоката си.

  Тази година тегленето на жребия мина без недоволство, тъй като всички имена бяха сложени в прозрачна купа и изтеглени от едно от децата, които присъстваха залата.

  От днес до края на седмицата определените търговци трябва да подадат заявленията си за участие, а недоволните от позицията могат да заявят, че се отказват.

  Свободните места ще бъдат обявени в края на петъчния ден. Идната събота отново в зала „Хасково“ ще се разпределят овакантените места на Базара.

  „Няма сръдни днес, защото всичко беше черно на бяло. Всеки видя, че няма мои и твои, изтеглиха имената и позициите пред очите ни", коментираха търговците, дори и тези, които нямаха шанс днес.

  Сред получилите свое място за продажба на мартенички е и 24-годишната Красимира Ставрева. Заедно със съпруга си тя ще излезе за първи път на Първомартенския базар. Решили да се пробват, защото и двамата са безработни. „Това за нас ще е нещо като сезонна работа. Два месеца ще сме на базара и се надяваме да изкараме някой лев"., казва младата двойка. На тезгяха се канят да извадят мартенички ръчно производство, не китайска ширпотреба.

   Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Пр
   производител
   10 -6
   12:52, 4 фев 2019
   Производството на мартеници не е занаят,че да се дава предимство на занаятчиите.Пак 8 къщички се дадоха на хора,без жребий.Всички хора ,които продават мартеници си ги изработват сами и при лоши метеорологични условия ще им се намокрят.И отново не показаха "майсторските свидетелства" на тези,на които дадоха без жребийй 8-те къщички.Може някои от тях и да нямат,даже и имената им н съобщиха.Каква полза,че жребия се проведе правилно ,като не пуснаха всичките къщички да участват в томболата,както обявиха последно от Общината,отново ощетиха хората?
  • 2
   Ср
   срамота
   3 -1
   19:55, 4 фев 2019
   Раздадоха 10 къщички без жребий "на производители"-от 1-ви до 10-ти номер.Щом производителите са 8,на кого са дали другите 2 къщички?Щом не са ги дали на производители защо не ги включиха в жребия?
  • 3
   Вя
   Вяра
   1 -2
   08:57, 5 фев 2019
   Всичко е черно на бяло казва СЕКРЕТАРЯТ, защо се съмнява?
  • 4
   Жребият беше правилно проведен,ама 10-те къщички изчезнаха вдън земя!

  Хороскоп за 15.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
  15.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
  15.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
  15.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
  15.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
  15.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
  15.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
  15.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
  15.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
  15.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
  15.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
  15.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
  15.09.2019
  Последни новини