От х:

Днес в x:

9 °C

Защо се различават полярните сияния на двата полюса

  В продължение на много години учените приемаха, че сиянието около Северния полюс е идентично със сиянието, което се вижда около Южния полюс. Полюсите са свързани с линиите на магнитното поле, а полярните сияния се причиняват от заредени частици, които се спускат по линиите на полето. Тъй като заредените частици следват тези линии на полето, логично е сиянията да са огледални образи едно на друго.

  Но през 2009 г. учените откриват, че сиянието може да изглежда по различен начин около Северния полюс и Южния полюс, включително по продължителност, цвят и форми, тоест явлението е асиметрично.

  Сега ново проучване, публикувано в Journal of Geophysical Research: Space Physics, публикация на Американския геофизичен съюз, обяснява как се появява тази асиметрия и какво причинява разликите в полярните сияния на Земята. Новото изследване открива, че различията в сиянието вероятно се дължат на това, че налягането на слънчевия вятър и магнитното поле на Слънцето е под ъгъл спрямо магнитната опашка на нашата планета.

  Когато слънчевото магнитно поле стигне Земята, ориентирано в посока изток-запад, то взаимодейства с магнитното поле на Земята по различен начин на Северното и на Южното полукълбо. Това води до асиметрично налягане на магнитното поле на Земята и разтяга земното магнитно поле към нощната страна на нашата планета. Наклонът обяснява защо полярното сияние понякога може да има различни форми и да се среща на различни места в двата полярни региона.

  Магнитно присъединяване. Източник: NASA/Goddard/Conceptual Image Lab

  Новото откритие противоречи на предишните теории за асиметрията, които предполагаха, че тя се причинява от разкъсването и повторното свързване на магнитните линии в магнитната опашка на Земята, процес, наречен магнитно присъединяване на опашката. Новото проучване установява, че всъщност магнитното присъединяване на опашката намалява тази асиметрия.

  "Причината за това е вълнуваща, защото по-рано си мислехме, че асиметрията в системата се предизвиква в магнитосферата чрез механизъм, наречен магнитно присъединяване на опашката," коментира Андерс Ома (Anders Ohma), водещ автор на новото проучване от Университета в Берген в Норвегия. "Нашето проучване показва, че е възможно всъщност да е точно обратното: това присъединяване в магнитното поле всъщност намалява асиметрията."

  Новото изследване не само обяснява защо северните и южните сияния изглеждат различни в нощното небе, но също така помага на учените да разберат по-добре взаимодействията между Земята и Слънцето. Това знание е важно за точното прогнозиране на местоположението и времето на космическите метеорологични събития, които могат да създадат хаос в нашите електрически мрежи и да объркат работата на сателитите и астронавтите в космоса.

  Как се случва магнитно присъединяване на опашката на земната магнитосфера. NASA

  Свързана статия в списание Annales Geophysicae описва асиметрията, наблюдавана по време на геомагнитна буря през август 2001 г., и показва важността на изследването на космоса около нашата планета (геопространството) или взаимодействието между Слънцето и Земята като асиметрична система.

  "Без да включим тези асиметрии, нашето познание за системата Слънце-Земя ще бъде неточно и моделите няма да могат да предскажат конкретното местоположение и времето на геопространствените явления," обяснява Николай Устгоор (Nikolai Østgaard), професор и ръководител на Центъра за космически науки Биркеланд в Университета в Берген, Норвегия и водещ автор на изследването в Annales Geophysicae.

  Генерирането на сиянията

  Земното ядро ​​генерира магнитно поле, простиращо се в космическото пространство около нашата планета, образувайки магнитен щит, наречен магнитосфера, която предпазва Земята от заредените частици, идващи от Слънцето. Слънцето генерира собствено магнитно поле, наречено междупланетно магнитно поле (interplanetary magnetic field - IMF), което се носи от слънчевия вятър и взаимодейства с магнитното поле на Земята.

  При определени условия, на дневната страна на Земята, линиите на междупланетното магнитно поле на Слънцето и линиите на магнитното поле на Земята могат да се разкъсат и преплетат, свързвайки магнитното поле на Земята с IMF. Слънчевият вятър премества тези преплетени линии до нощната страна на Земята и ги разпъва в магнитна опашка, която се простира далеч от Земята.

  В крайна сметка тези преплетени полеви линии се разделят и линиите на магнитното поле на Земята се присъединяват отново към линиите на земното магнитно поле, а линиите на IMF се присъединяват отново към линиите на IMF - междупланетното магнитно поле на Слънцето. След като линиите на полето се затварят, връщат се към Земята, ускорявайки близките частици и предизвикват полярни сияния в горната атмосфера на Земята.

  Тъй като тези линии на полето не могат да се свържат помежду си, както са си били първоначално, учените смятат, че тези нови линии може да не са симетрично подравнени и може да са усукани и присъединени на различни места в Северното и Южното полукълбо. И досега се предполагаше, че именно магнитното присъединяване (повторно свързване) на опашката води до различията в Северното и Южното полукълбо.

  Но новото изследване показва, че това не е така.

  Учените изследват поредица изображения на асиметрично сияние в Северното и Южното полукълбо, случващо се едновременно и как тези сияния се развиват с времето, а след това съпоставят тези наблюдения с активността в магнитната опашка.

  Новото проучване показва, че асиметрията на сиянията намалява с увеличаването на магнитното присъединяване на опашката. Освен това, асиметрията продължава да съществува дори и да не се появява магнитно присъединяване или да е твърде слабо. Така че, според новото проучване магнитното присъединяване на опашката не е причината за асиметрията.

  Вместо това, новото изследване открива, че разликите в налягането, упражнявано върху магнитната опашка, причиняват разликите в полярните сияния. Магнитната опашка постоянно се притиска от слънчевия вятър и IMF под различни наклони и от различни посоки и именно това неравномерно налягане върху нея причинява разликите в космическите сияния на двата полюса. Налягането зависи от ориентацията на IMF.

  Източник: offnews.bg

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
  22 ное 2019
  Последни новини