От х:

Днес в x:

Беливанов съгласен за 560 лв. помощ за новородено, против пари за охрана на училищата

Кметът Добри Беливанов изразява съгласие общината да плаща еднократна помощ за новородено бебе, каквото бе едно от предложенията при публичното обсъждане на бюджета за 2019 година. Това става ясно от разпространеното от общинската администрация становище по предложенията.

„Предложениетоза еднократна помощ при раждане е актуално при настоящия очертаващ се демографски срив. Според мен и моя екип е наложително да бъде проучен опитът на други общини и освен еднократна помощ да се обсъдят и възможности за допълнителни облекчения за младите семейства /например за някои данъци и такси/“, пише в становището.

В същото време градоначалникът е против и тази година да преведат на общинските училища 130 000 лева за охрана, необходими, за да не се събират пари от родителите. „Осигуряването охраната на училищата е част от издръжката, финансирана по единен разходен стандарт. Директорите могат да организират тази дейност с наличните средства и помощния персонал. Не сме се отказали от идеята освен физическа охрана да внедрим и нови съвременни средства за още по-голяма сигурност на нашите деца“ смята кметът.

По повод поисканите повече пари за култура градоначалникът пише:

„Финансирането на културата се реализира основно за събития по Културния календар и допълнителна сума за културни мероприятия на обща стойност 330 000 лв. Отделно от това са предвидени средства и за ремонтни дейности на материалната база на културните институции на стойност 200 000 лева. Културният календар е разработен на база постъпилите заявки за реализиране на традиционни и нови събития с предварителни прогнозни суми. Окончателното плащане става след представяне на план –сметка.

Акцентът за спорта, както и при културата, е заложен за финансиране на спортни събития - републикански, местни и зонални. Идеята е да се даде възможност на спортуващите деца да участват в международни, републикански и зонални първенства, за да изявят своите възможности. Предвидените средства за това са 150 000 лева за Спортен календар и 200 000 лева за субсидия за спортните клубове, общо 350 000 лв. Планирани са частични ремонти на спортната база – за стадион Младост ще се възстанови лекоатлетическата писта и футболния терен“.

В становище по въпроси от граждани за планирания нов Младежки център градоналникът отговаря:

„Планирано е Общината да кандидатства по Норвежката програма за изграждане на нов Младежки център или осъвременяване на съществуващия. Възложено е проучване коя от двете възможности е възможна да бъде реализирана".

- Комисия от експерти обсъди предложението за изграждане на мултифункционални спортни игрища. По определени критерии са определени училищата ЕГ“ Проф. Асен Златаров“ и ОУ „Хр.Смирненски“.

- За да се увеличи в бюджета резерва с още 500 000 лева трябва да се натовари приходната част, което в момента не е възможно. (Предложението за увеличаване на резерва бе той да стане 1 милион лв.) Приходната част е заложена на база сегашните данъци и такси, които няма намерения да бъдат променяни.

- За лечение на граждани са предвидени 50 000 лв., които се разпределят на кандидатстващите по решение на Общински съвет по „Правилник за реда начина и условията за предоставяне на еднократни финансови помощи в полза на граждани на Община Хасково“, където допустимата максимална сума е 2 000 лв в случаи на изключително тежки здравословни проблеми Повишението на тази сума би могло да бъде факт само след промяна на този Правилник от Общински съвет.

(Предложението бе размерът на помощта да е до 3000 лв.)

- По предложението на Динко Тенев да се предвидят 200 000 лв. за довършване на водопровода в Маслиново кметът пише „Известно е, че за водоснабдяването на село Маслиново Община Хасково е внесла проектната документация в МРРБ. Първият етап от водоснабдяването реализирахме със собствени средства на общината и предстои въвеждането в експлоатация. За целта са предвидени 15 000 лв. Общата стойност на обекта възлиза на 1 163 677,18лв. В случай, че няма финансиране от МРРБ ще реализираме поетапно обекта с наши бюджетни средства."

- По предложението на Светослава Стоянова да се отделят 230 000 лв. за проектиране на закрит плувен басейн на мястото на бившия КЕЧ, Беливанов пише:

„За имота, предложен за проектиране на закрит плувен басейн към момента тече съдебно производство за разрушен върху него паметник на културата и докато трае това съдебно производство този терен не можеда се използва“.

По предложението за довършване на довеждащия водопровод на с. Стамболийски кметът смята, че „подмяната на довеждащия водопровод до село Стамболийски следва да бъде осъществена от ВиК оператора, на когото са предоставени ВиК активите за експлоатация и подръжка

- „Във връзка с постъпилото предложение за изграждане на мост на канала в село Клокотница е наложително проучване и при необходимост проектиране“.

- По предложението за ремонт на обредния дом в гробищния парк на кв. „Македонски“ градоначалникът пише:

„Планирано е разширение на гробищния парк „ Кенана“, също при възможност и разширение на гробищен парк „ Македонски“. За обредния дом на гробищата в кв. Македонски мнението на специалистите е, че тази сграда не може да бъде ремонтирана във вид отговарящ на съвременните изисквания,това би струвало много повече от колкото построяването на нова сграда съгласувана с всички необходими изисквания за подобна дейност“.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Съ
    Съвестен гражданин
    35 0
    18:55, 10 яну 2019
    Да получават еднократна помощ само осигурените лица, че иначе ще се пукнат циганите да раждат!Пак,,Република " ще храним!!!!!!
  • 2
    АД
    А добро утро
    4 -4
    19:28, 10 яну 2019
    Градоначалника е против превеждане на 130хил.лева за да не се събират пари от родителите?Що за заключение бре "журналя"
  • 3
    Ня
    Някой си
    15 0
    20:06, 10 яну 2019
    Е сега вече ******ите ще се плодят яко само е..н манго
  • 4
    Ня
    Някой си
    6 -6
    20:09, 10 яну 2019
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 5
    00
    00я
    9 -15
    20:15, 10 яну 2019
    С това ли ще лъжеш нас майките нещасник дъртак мах... Виж коментара
    • Ск
      СкрррПа
      10 -3
      03:31, 11 яну 2019
      Ти с тоя език пък си една майка..
      За такива неграмотници никакви помощи! А тя природата си знае работата.
  • 6
    De
    Deniss
    8 -8
    22:03, 10 яну 2019
    До горните позиции: Тогава си раждайте или карайте жените ви да раждат по Пловдив-ите, София-та, давайте по 2000 лв. и не изказвайте мнение за неща, които не ви стига умсвения капацитет. За нормалното средно семейство тези пари ще са облекчение на някоя нужда (количка, кошара и т.н). Хората искат да имат деца- със или без помощи! Съвсем в реда на нещата е човек да иска да има свое продължение. А циганите от нашия град- просящите мислите ли, че живеят в града ни примерно? Тоя нашия расизъм по- яростен от американския!
  • 7
    Го
    Госпожица
    3 0
    12:22, 11 яну 2019
    То в Хасково кой остава да ражда. Родилките отиват в други градове и актовете за раждане са издадени в други общини.
    • Ли
      Лили
      0 0
      18:25, 13 яну 2019
      Не е важно къде е родено бебето, а къде е постоянният адрес на майката. Поне в случая с Димитровград, където от няколко години има такава еднократна помощ, е така. Моето дете е родено в Хасково, но въпреки това получих помощ от Община Димитровград, тъй като живея там.
  • 8
    Ск
    скрипал от лондон
    5 0
    14:51, 11 яну 2019
    Беливанов бил съгласен че въпроса дали опира той дали или не е Беливанов да не би да има собствена банка Тоя въпрос го решава общ съвет
Последни новини