От х:

Днес в x:

Oмбудсманът Мая Манолова дава три закона на КС

Гражданите имат право на добро управление и администрация, а точно това право е драстично нарушено. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на Нова телевизия по повод неуспешното начало на системата за електронни винетки.

В случая става дума за безхаберие и за абсолютна некадърност, отсече Манолова и допълни, че не е нормално в България, която се слави с едни от най-добрите IT специалисти, тол системата да започне с подобен провал.

Да се бяха обърнали към учениците от някой от професионалните техникуми - те щяха да изработят този продукт и системата щеше да тръгне, убеден е омбудсманът.

Тя заяви, че като представител на институция тя самата също се срамува от провала на системата и отново подчерта, че проблемът се дължи както на абсолютно недопустими проблеми в софтуера, така и на обикновено безхаберие.

При положение, че гражданите не могат да се снабдят с електронни винетки, някой да им обяснява, че всичко е наред и системата е безпроблемна, е наистина нагло, изрази възмущението си с тя.

На въпрос дали във връзка със случая трябваше да има оставки и уволнения, Манолова посочи, че това не е в нейните правомощия. Тя обаче подчерта, че правото на гражданите на добро управление е драстично нарушено.

По тази причина омбудсманът призова институциите да не налагат санкции не само до 15 януари, а докато системата не тръгне безупречно.

Абсурдно е да си задължен да правиш нещо, което е невъзможно, заяви тя и увери, че ще поиска това официално от отговорните институции - МРРБ и АПИ.

Относно поскъпването на водата Манолова бе категорична, че увеличението на цената не е довело до никакво подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата, нито на ограничаването на течовете, тъй като загубите все още са 62%.

По тази причина тя заяви, че не вижда никакъв смисъл в това увеличение.

Според нея проблемите са не само в слабия контрол от страна на КЕВР, който се проявява като по-благосклонен към монополистите вместо към гражданите, но проблем има и в законодателството.

Законът обслужва ВиК дружествата, а не защитава интересите на потребителите, упрекна Манолова.

Тя информира, че заедно с местния омбудсман на Шумен, където има най-драстично поскъпване на водата, в четвъртък ще проведе форум, на който да бъдат обсъдени идеите за промени в законодателството и практиките.

Манолова заяви, че подготвя конституционна жалба срещу текстове в Закона за ВиК и даде пример с този за единната цена на водата в рамките на една територия.

Според нея с въведените промени хората от малките населени места, които имат най-големи проблеми с доставките, спонсорират по-заможните, а всички граждани спонсорират ВиК дружествата.

На въпрос дали одобрява планирания протест на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива, Манолова посочи, че собствениците на малки бензиностанции и малките превозвачи на горива имат абсолютно право да са недоволни.

Омбудсманът заяви, че и по този въпрос подготвя конституционна жалба, която още днес ще депозира в Конституционния съд.

Според нея Законът за горивата е тежък удар както върху малките търговци и превозвачи на горива, така и върху българските граждани в качеството им на потребители, защото фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и до засилване на монополизма.

Това е един закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива, ще доведе до фалити и ще затрудни достъпа на гражданите, защото в малките населени места големите вериги нямат интерес да правят големи бензиностанции, убедена е Манолова.

Тя съобщи, че подготвя и трета конституционна жалба - срещу уволненията на държавни служители, които са придобили право на пенсия и които работят на държавна служба.

Според омбудсмана с промените в Закона за държавния бюджет, Народното събрание е уволнило хиляди хора, а на други е забранило да кандидатстват за държавна служба.

Това освен че е нарушение на принципа на правовата държава и на правото на труд, допълнително руши доверието на гражданите в институциите, заяви Манолова.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини