От х:

Днес в x:

Механик: шофьорите слагат зимни гуми не заради закона, а за безопасност

    Със застудяването на времето хасковлии се активираха да подготвят автомобилите си за зимата. От началото на месеца се наблюдава засилен засилен интерес от страна на водачите, дошли да подменят летните със зимни гуми, заяви автомеханикът Мирослав Димитров от автосервиз Пежо. Според наблюденията му през последните години шофьорите стават все по-дисциплинирани. “Правят го не заради закона, а за безопасност“, каза майсторът. Той допълни, че за културата на водачите отражение дали и санкциите по Закона за движение по пътищата.

    Оборудваният със зимни гуми автомобил през студените месеци е по-устойчив на пътя. Каучукът им е по-мек и сцеплението им с пътната настилка е по-добро в сравнение с летните, каза още Димитров. Той допълни, че проходимостта на колата също е по-добра и спирачният път е близо два пъти по-къс, отколкото с летни гуми.

    Именно заради тези предимства автомонтьорите съветват подготовката на автомобила за зимата да се направи своевременно, за да не бъдат изненадани от времето, което през този сезон е много променливо.

    Обикновено в автосервизите в Хасково монтажът и демонтажът на четирите гуми на едни и същи джанти плюс баланс излиза около 24 лева за леки автомобили. Сваляне и качване отделни комплекти гуми и джанти струва около левче. Новите зимни гуми за лек автомобил от най-масовите размери струват между 55 и 100 лева.

    Освен смяната на гумите специалистите съветват да се провери изправността на автомобила – спирачната система, светлините, чистачките, за наличието на обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка, да се провери дали парното работи нормално, да се смени водата с антифриз, както и да се поставят вериги в багажника. Зимата е безопасна, когато си готов за нея, категорични са и от „Пътна полиция“.

    В тази връзка от МВР припомниха, че след седмица – от 15 ноември започват проверки за водачи на автомобили, които трябва да шофират със зимни гуми или с гуми с дълбочина на протектора не по-малък от 4 мм. За шофиране с износени гуми е предвидена глоба от 50 лева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини