От х:

Днес в x:

27 °C

MIT предлага технология за комуникация с извънземните със скоростта на светлината

Ако съществува извънземна цивилизация съществува някъде в нашата галактика, ново изследване на MIT предлага лазерна технология - достатъчно силна, за да привлече вниманието ѝ, дори тя да се намира на 20 000 светлинни години от нас.

Изследването, което автор Джеймс Кларк нарича "проучване за осъществимост", е публикувано в The Astrophysical Journal. Констатациите сочат, че ако високоенергиен лазер от 1 до 2 мегавата бъде фокусиран чрез масивен 30-45-метров телескоп и насочен към космоса, комбинацията ще доведе до лъчева инфрачервена радиация, достатъчно силна, за да се открои от слънчевата енергия.

Такъв сигнал може да бъде открит от извънземни астрономи, които извършват кратко проучване на нашата част от Млечния път, особено ако тези астрономи живеят в близки системи, като например Проксима Кентавър, най-близката звезда на Земята или TRAPPIST-1, звезда около на 40 светлинни години, където се намират седем екзопланети, три от които са потенциално обитаеми. Според изследването, лазерът може да се използва за изпращане на кратко съобщение чрез импулси, подобно на предаване на съобщение чрез Морз.

"Ако успеем да се свържем и да започнем да общуваме, бихме могли да проблясваме съобщение, при скорост на предаване от около стотици бита в секунда, която ще стигне само за няколко години", казва Кларк, дипломант в факултета по аеронавтика и астронавтика на MIT и автор на изследването.

Кларк казва, че контактът може да се реализира с комбинация от технологии, които съществуват сега и които биха могли да се развият в близък план.

"Това ще бъде предизвикателен проект, но не и невъзможно", казва Кларк. "Видовете лазери и телескопи, които се изграждат днес, могат да създадат откриваем сигнал, така че ако астроном хвърли един поглед към нашата звезда, незабавно ще види нещо необичайно в нейния спектър."

"Исках да видя дали би могло да се използват телескопи и лазери, които изграждаме днес, и да се направи откриваем маяк от тях", казва Кларк.

Той започва с прост концептуален дизайн - голям инфрачервен лазер и телескоп, чрез които да се концентрира допълнително лазерната интензивност. Неговата цел е да произведе инфрачервен сигнал, който е най-малко 10 пъти по-голям от естествените инфрачервени емисии на слънчевите лъчи. Подобен интензивен сигнал, разсъждава той, би бил достатъчен, за да се открои от собствения инфрачервен сигнал на слънцето във всяко "проучване на извънземна цивилизация".

Той анализира комбинации от лазери и телескопи с различна мощност и размер и установи, че 2-мегават лазер, насочен през 30-метров телескоп, би могъл да генерира достатъчно силен сигнал, за да бъде лесно откриваем от астрономите в Proxima Centauri b, орбитираща най-близката ни звезда, на 4 светлинни години. По същия начин 1-мегаватов лазер, насочен през 45-метров телескоп, ще генерира ясен сигнал във всяко изследване, проведено от астрономи в планетната система TRAPPIST-1, на около 40 светлинни години. Според изчисленията му сигналът моще да бъде различим от 20 000 светлинни години.

И двата сценария ще изискват лазерна и телескопна технология, която вече са разработени или са във етап на реализация.

Но изследователят признава, че един мегават лазер създава някои проблеми, свързани с безопасността. Такъв лъч ще доведе до плътност на потока от около 800 вата мощност на квадратен метър, която се приближава до тази на Слънцето, което генерира около 1300 вата на квадратен метър. Лъчът не би бил видим, но би могъл да навреди на зренивето на хората, ако гледат директно. Лъчът може също така да увреди на космически кораби, които минават през него.

Приемане на обаждане от Е.Т.

След като е установил, че планетарният маяк е технически осъществим, Кларк променя проблема и се замисля дали днешните техники за изображения ще могат да открият такъв инфрачервен маяк, ако той вече е създаден от астрономи някъде другаде в галактиката. 

Изследователят изчислява, че телескоп 1 метър или по-голям ще бъде в състояние да забележи такъв сигнал, но ще трябва да бъде насочен точно в посоката на сигнала, за да го открие.

"Малко вероятно е такъв телескоп действително да наблюдава извънземен лазер, освен ако не ограничим нашето изследване до най-близките звезди", казва Кларк.

Той се надява, че изследването ще насърчи разработването на инфрачервени техники за изображения не само за откриване на лазерни маяци, които могат да бъдат произведени от чужди астрономи, но и за идентифициране на газовете в атмосферата на далечна планета, които биха могли да бъдат индикации за живот.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини