От х:

Днес в x:

1 °C

MIT предлага технология за комуникация с извънземните със скоростта на светлината

Ако съществува извънземна цивилизация съществува някъде в нашата галактика, ново изследване на MIT предлага лазерна технология - достатъчно силна, за да привлече вниманието ѝ, дори тя да се намира на 20 000 светлинни години от нас.

Изследването, което автор Джеймс Кларк нарича "проучване за осъществимост", е публикувано в The Astrophysical Journal. Констатациите сочат, че ако високоенергиен лазер от 1 до 2 мегавата бъде фокусиран чрез масивен 30-45-метров телескоп и насочен към космоса, комбинацията ще доведе до лъчева инфрачервена радиация, достатъчно силна, за да се открои от слънчевата енергия.

Такъв сигнал може да бъде открит от извънземни астрономи, които извършват кратко проучване на нашата част от Млечния път, особено ако тези астрономи живеят в близки системи, като например Проксима Кентавър, най-близката звезда на Земята или TRAPPIST-1, звезда около на 40 светлинни години, където се намират седем екзопланети, три от които са потенциално обитаеми. Според изследването, лазерът може да се използва за изпращане на кратко съобщение чрез импулси, подобно на предаване на съобщение чрез Морз.

"Ако успеем да се свържем и да започнем да общуваме, бихме могли да проблясваме съобщение, при скорост на предаване от около стотици бита в секунда, която ще стигне само за няколко години", казва Кларк, дипломант в факултета по аеронавтика и астронавтика на MIT и автор на изследването.

Кларк казва, че контактът може да се реализира с комбинация от технологии, които съществуват сега и които биха могли да се развият в близък план.

"Това ще бъде предизвикателен проект, но не и невъзможно", казва Кларк. "Видовете лазери и телескопи, които се изграждат днес, могат да създадат откриваем сигнал, така че ако астроном хвърли един поглед към нашата звезда, незабавно ще види нещо необичайно в нейния спектър."

"Исках да видя дали би могло да се използват телескопи и лазери, които изграждаме днес, и да се направи откриваем маяк от тях", казва Кларк.

Той започва с прост концептуален дизайн - голям инфрачервен лазер и телескоп, чрез които да се концентрира допълнително лазерната интензивност. Неговата цел е да произведе инфрачервен сигнал, който е най-малко 10 пъти по-голям от естествените инфрачервени емисии на слънчевите лъчи. Подобен интензивен сигнал, разсъждава той, би бил достатъчен, за да се открои от собствения инфрачервен сигнал на слънцето във всяко "проучване на извънземна цивилизация".

Той анализира комбинации от лазери и телескопи с различна мощност и размер и установи, че 2-мегават лазер, насочен през 30-метров телескоп, би могъл да генерира достатъчно силен сигнал, за да бъде лесно откриваем от астрономите в Proxima Centauri b, орбитираща най-близката ни звезда, на 4 светлинни години. По същия начин 1-мегаватов лазер, насочен през 45-метров телескоп, ще генерира ясен сигнал във всяко изследване, проведено от астрономи в планетната система TRAPPIST-1, на около 40 светлинни години. Според изчисленията му сигналът моще да бъде различим от 20 000 светлинни години.

И двата сценария ще изискват лазерна и телескопна технология, която вече са разработени или са във етап на реализация.

Но изследователят признава, че един мегават лазер създава някои проблеми, свързани с безопасността. Такъв лъч ще доведе до плътност на потока от около 800 вата мощност на квадратен метър, която се приближава до тази на Слънцето, което генерира около 1300 вата на квадратен метър. Лъчът не би бил видим, но би могъл да навреди на зренивето на хората, ако гледат директно. Лъчът може също така да увреди на космически кораби, които минават през него.

Приемане на обаждане от Е.Т.

След като е установил, че планетарният маяк е технически осъществим, Кларк променя проблема и се замисля дали днешните техники за изображения ще могат да открият такъв инфрачервен маяк, ако той вече е създаден от астрономи някъде другаде в галактиката. 

Изследователят изчислява, че телескоп 1 метър или по-голям ще бъде в състояние да забележи такъв сигнал, но ще трябва да бъде насочен точно в посоката на сигнала, за да го открие.

"Малко вероятно е такъв телескоп действително да наблюдава извънземен лазер, освен ако не ограничим нашето изследване до най-близките звезди", казва Кларк.

Той се надява, че изследването ще насърчи разработването на инфрачервени техники за изображения не само за откриване на лазерни маяци, които могат да бъдат произведени от чужди астрономи, но и за идентифициране на газовете в атмосферата на далечна планета, които биха могли да бъдат индикации за живот.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
17 фев 2020
Последни новини