От х:

Днес в x:

9 °C

MIT предлага технология за комуникация с извънземните със скоростта на светлината

Ако съществува извънземна цивилизация съществува някъде в нашата галактика, ново изследване на MIT предлага лазерна технология - достатъчно силна, за да привлече вниманието ѝ, дори тя да се намира на 20 000 светлинни години от нас.

Изследването, което автор Джеймс Кларк нарича "проучване за осъществимост", е публикувано в The Astrophysical Journal. Констатациите сочат, че ако високоенергиен лазер от 1 до 2 мегавата бъде фокусиран чрез масивен 30-45-метров телескоп и насочен към космоса, комбинацията ще доведе до лъчева инфрачервена радиация, достатъчно силна, за да се открои от слънчевата енергия.

Такъв сигнал може да бъде открит от извънземни астрономи, които извършват кратко проучване на нашата част от Млечния път, особено ако тези астрономи живеят в близки системи, като например Проксима Кентавър, най-близката звезда на Земята или TRAPPIST-1, звезда около на 40 светлинни години, където се намират седем екзопланети, три от които са потенциално обитаеми. Според изследването, лазерът може да се използва за изпращане на кратко съобщение чрез импулси, подобно на предаване на съобщение чрез Морз.

"Ако успеем да се свържем и да започнем да общуваме, бихме могли да проблясваме съобщение, при скорост на предаване от около стотици бита в секунда, която ще стигне само за няколко години", казва Кларк, дипломант в факултета по аеронавтика и астронавтика на MIT и автор на изследването.

Кларк казва, че контактът може да се реализира с комбинация от технологии, които съществуват сега и които биха могли да се развият в близък план.

"Това ще бъде предизвикателен проект, но не и невъзможно", казва Кларк. "Видовете лазери и телескопи, които се изграждат днес, могат да създадат откриваем сигнал, така че ако астроном хвърли един поглед към нашата звезда, незабавно ще види нещо необичайно в нейния спектър."

"Исках да видя дали би могло да се използват телескопи и лазери, които изграждаме днес, и да се направи откриваем маяк от тях", казва Кларк.

Той започва с прост концептуален дизайн - голям инфрачервен лазер и телескоп, чрез които да се концентрира допълнително лазерната интензивност. Неговата цел е да произведе инфрачервен сигнал, който е най-малко 10 пъти по-голям от естествените инфрачервени емисии на слънчевите лъчи. Подобен интензивен сигнал, разсъждава той, би бил достатъчен, за да се открои от собствения инфрачервен сигнал на слънцето във всяко "проучване на извънземна цивилизация".

Той анализира комбинации от лазери и телескопи с различна мощност и размер и установи, че 2-мегават лазер, насочен през 30-метров телескоп, би могъл да генерира достатъчно силен сигнал, за да бъде лесно откриваем от астрономите в Proxima Centauri b, орбитираща най-близката ни звезда, на 4 светлинни години. По същия начин 1-мегаватов лазер, насочен през 45-метров телескоп, ще генерира ясен сигнал във всяко изследване, проведено от астрономи в планетната система TRAPPIST-1, на около 40 светлинни години. Според изчисленията му сигналът моще да бъде различим от 20 000 светлинни години.

И двата сценария ще изискват лазерна и телескопна технология, която вече са разработени или са във етап на реализация.

Но изследователят признава, че един мегават лазер създава някои проблеми, свързани с безопасността. Такъв лъч ще доведе до плътност на потока от около 800 вата мощност на квадратен метър, която се приближава до тази на Слънцето, което генерира около 1300 вата на квадратен метър. Лъчът не би бил видим, но би могъл да навреди на зренивето на хората, ако гледат директно. Лъчът може също така да увреди на космически кораби, които минават през него.

Приемане на обаждане от Е.Т.

След като е установил, че планетарният маяк е технически осъществим, Кларк променя проблема и се замисля дали днешните техники за изображения ще могат да открият такъв инфрачервен маяк, ако той вече е създаден от астрономи някъде другаде в галактиката. 

Изследователят изчислява, че телескоп 1 метър или по-голям ще бъде в състояние да забележи такъв сигнал, но ще трябва да бъде насочен точно в посоката на сигнала, за да го открие.

"Малко вероятно е такъв телескоп действително да наблюдава извънземен лазер, освен ако не ограничим нашето изследване до най-близките звезди", казва Кларк.

Той се надява, че изследването ще насърчи разработването на инфрачервени техники за изображения не само за откриване на лазерни маяци, които могат да бъдат произведени от чужди астрономи, но и за идентифициране на газовете в атмосферата на далечна планета, които биха могли да бъдат индикации за живот.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
20 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
20 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
20 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
20 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
20 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
20 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
20 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
20 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
20 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
20 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
20 фев 2020
Последни новини