От х:

Днес в x:

Птицевъди искат оставки в БАБХ: Убиват не само птиците, убиват и нас

Ръководството на Агенцията по храните да подаде оставка, поискаха производителите на водоплаващи птици в България, съобщи БНР. Причина са неясните, според тях, мерки на агенцията срещу птичия грип. Десетки птицевъди от различни краища на страната протестират днес пред агенцията. Те смятат, че има сценарий за унищожаването на бранша с неясна икономическа цел. Според недоволните „недопустимият произвол и бездействие на БАБХ водят до измиране на хиляди новоизлюпени здрави птици“.

Собственикът на една от големите фирми – тази край Хасково Павел Челебиев заяви: „Ние сме убедени, че тази администрация не може да се справи с нашия проблем. В момента, вместо да се унищожава птичият грип, искат да унищожат нашия бранш. Две години си говорим и винаги ние сме виновни. Пишат ни предписания, изпълняваме - хората луди станаха. Защо ние да сме виновни? Защото произвеждаме и си плащаме данъците? Или защото администрацията не може да си свърши работата“.

Протестиращи от Пловдивско и Добричко допълниха:

„Убиват не само патиците, убиват и нас, хората, защото толкова години ние се храним от тези предприятия. Имаме и малки деца, имаме и ток да плащаме, големи кредити, но никой не мисли за това“.

Протест срещу действията на БАБХ имаше в петък пред комбината на Челебиев край Хасково. Тогава стана ясно, че 400 души от фирмата са заплашени да останат на улицата.

По-рано днес Съпредседателят на организацията на производителите на водоплаващи птици Иван Йовчев обвини Агенцията в липса на ясни правила:

„Нито има заповед за избиване и за унищожаване на яйцата в люпилните, нито има заповед, че те могат да бъдат настанявани. Значи ние сме за контрол, за взимане на проби, но за неплащане вече от бранша. Браншът няма възможност вече да плаща тези скъпи и прескъпи проби, които се извършват на 21 дена кръвни и минимум на 7 или на 14 дена плакално-трахиални“.

Заради усложняващата се епизоотична обстановка и продължаващото разпространение на заразата Агенцията въведе специална програма за засилен надзор над птицевъдните обекти.

Заради наложените ограничения част от бранша се подготвя за национален протест. Първи етап от него беше проведеното днес мълчаливо присъствие пред Агенцията по храните.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ст
    Странджа
    14 -1
    21:08, 5 ное 2018
    Този бизнес е свързан с износ, надявам се да се намесят и дипломатите, за чиито страни се изнася тази продукция, БАБХ за пореден път внесоха хаос, време е да спрат и да вземат малко да съдействат на тези, с чиито данъци им се плащат заплатките.
  • 2
    Ни
    Николай
    5 -2
    23:02, 5 ное 2018
    Този грип едва ли го има само в България. Какво правят другите държави ? Ние като тях ли сме или малко се опитваме да надскочим сянката?
  • 3
    Са
    Само така
    3 -1
    08:03, 6 ное 2018
    Смърт за производителите
    Да живеят вносителите
Последни новини