От х:

Днес в x:

9 °C

Враните могат да създават сложни инструменти от множество части (видео)

Враните могат не само да използват единични предмети като инструменти - те могат също да си правят инструменти от множество части, които сами по себе си са безполезни.

Това удивително наблюдение на изследователите е описано в статия, публикувана в Nature Scientific Reports.

Вече знаем, че семейство Вранови (Corvidae) - гарвани, врани, свраки, сойки - са способни да осъзнават причина и сведствие, да решават многостъпкови пъзели, да планират бъдещето и дори да изработват прости инструменти от пръчки и хартия.

Но изготвянето на сложни инструменти е нещо, което досега е било наблюдавано само при примати - по-специално хора и човекоподобни маймуни, подчертава ScienceAlert.

 

Дори и на децата им трябват няколко години, за да научат това умение, защото когнитивно това всъщност е доста сложно. То изисква способността да се предвидят свойствата на предметите и да се установи разсъждавайки последиците от тяхното съчетаване, преди да се направят инструментите.

Затова тази способност се смята за доста важен етап от еволюцията на мозъка.

Затова съобщението, че птиците имат такива умения е удивително.

"Наблюдението е забележително, защото враните го правят тези комбинации без никаква помощ или обучение, а сами са се досетили", разказва орнитологът Август фон Байерн (Auguste von Bayern) от Института за орнитология към обществото "Макс Планк" и Оксфордския университет.

Екипът провежда изследванията си върху осем Новокаледонски врани (Corvus moneduloides), птица, известна със своята интелигентност.

В началото на птиците е показана невиждана досега от тях прозрачна кутия - пъзел, който трябва да решат, за да извадят от нея парче храна. Кутията има тясна пролука от едната страна, наоколо са оставени достатъчно дълги пръчки.

 

Не след дълго птиците разбират как да вкарат пръчката в дупката и да извадят храната отваряйки кутията.

Щом птиците разбраха как да използват кутията, тя се пълни с нова храна, но този път няма дълги пръчки.

Вместо дълги пръчки учените оставят предмети, които са твърде къси поотделно, но които биха могли да се комбинират, за да се направи достатъчно дълъг инструмент, за да достигнат до храната. Елементите приличат на разглобени пластмасови спринцовки с разделени резервоари и бутала.

Без никаква помощ, четири от враните (наречени Tumulte, Tabou, Mango и Jungle) се сетиха как да вкарат частично буталото в цилиндъра, за да направят по-дълъг инструмент, с който може да достигне храната. И го направиха за много кратко време - в рамките на 4-6 минути работа.

"Птиците действат по видимо целенасочен начин, те използват инструментите, за да вземат храната веднага след тяхното създаване", пишат изследователите в своята статия.

 

"С изключение на индивид, Манго, птица с очевидно променлива мотивация, другите решаваха задачата три последователни пъти след първия им успех". Манго отказва да участва в 2 последващи опита, но след това продължава успешно.

Манго, както се оказа, изглежда е "мрачен гений". В следващите изпитания, когато трябва да се създават инструменти с повече от две парчета - Манго многократно слобява инструменти от 3 или 4 парчета и успешно ги използва, за да достигне до храната.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
14 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
14 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
14 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
14 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
14 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
14 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
14 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
14 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
14 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
14 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
14 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
14 дек 2019
Последни новини