От х:

Днес в x:

36 °C

Враните могат да създават сложни инструменти от множество части (видео)

Враните могат не само да използват единични предмети като инструменти - те могат също да си правят инструменти от множество части, които сами по себе си са безполезни.

Това удивително наблюдение на изследователите е описано в статия, публикувана в Nature Scientific Reports.

Вече знаем, че семейство Вранови (Corvidae) - гарвани, врани, свраки, сойки - са способни да осъзнават причина и сведствие, да решават многостъпкови пъзели, да планират бъдещето и дори да изработват прости инструменти от пръчки и хартия.

Но изготвянето на сложни инструменти е нещо, което досега е било наблюдавано само при примати - по-специално хора и човекоподобни маймуни, подчертава ScienceAlert.

 

Дори и на децата им трябват няколко години, за да научат това умение, защото когнитивно това всъщност е доста сложно. То изисква способността да се предвидят свойствата на предметите и да се установи разсъждавайки последиците от тяхното съчетаване, преди да се направят инструментите.

Затова тази способност се смята за доста важен етап от еволюцията на мозъка.

Затова съобщението, че птиците имат такива умения е удивително.

"Наблюдението е забележително, защото враните го правят тези комбинации без никаква помощ или обучение, а сами са се досетили", разказва орнитологът Август фон Байерн (Auguste von Bayern) от Института за орнитология към обществото "Макс Планк" и Оксфордския университет.

Екипът провежда изследванията си върху осем Новокаледонски врани (Corvus moneduloides), птица, известна със своята интелигентност.

В началото на птиците е показана невиждана досега от тях прозрачна кутия - пъзел, който трябва да решат, за да извадят от нея парче храна. Кутията има тясна пролука от едната страна, наоколо са оставени достатъчно дълги пръчки.

 

Не след дълго птиците разбират как да вкарат пръчката в дупката и да извадят храната отваряйки кутията.

Щом птиците разбраха как да използват кутията, тя се пълни с нова храна, но този път няма дълги пръчки.

Вместо дълги пръчки учените оставят предмети, които са твърде къси поотделно, но които биха могли да се комбинират, за да се направи достатъчно дълъг инструмент, за да достигнат до храната. Елементите приличат на разглобени пластмасови спринцовки с разделени резервоари и бутала.

Без никаква помощ, четири от враните (наречени Tumulte, Tabou, Mango и Jungle) се сетиха как да вкарат частично буталото в цилиндъра, за да направят по-дълъг инструмент, с който може да достигне храната. И го направиха за много кратко време - в рамките на 4-6 минути работа.

"Птиците действат по видимо целенасочен начин, те използват инструментите, за да вземат храната веднага след тяхното създаване", пишат изследователите в своята статия.

 

"С изключение на индивид, Манго, птица с очевидно променлива мотивация, другите решаваха задачата три последователни пъти след първия им успех". Манго отказва да участва в 2 последващи опита, но след това продължава успешно.

Манго, както се оказа, изглежда е "мрачен гений". В следващите изпитания, когато трябва да се създават инструменти с повече от две парчета - Манго многократно слобява инструменти от 3 или 4 парчета и успешно ги използва, за да достигне до храната.

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да липсват проблеми на работното място, но ще се справяте с тях в движение. Ще запазите позициите си независимо от трудностите. Някои ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си. Възможно е умората и стреса ще предизвикат нервни емоции.
12 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Получаваната от вас енергия ще ви направи активни и с желание за развлечения. Някои ще пътуват до интересни места. Потърсете вината за влошените ви отношения с някого и в себе си. Има какво да се желае в тази посока. Пазете се от закостенели предубеждения, станете по-отворени за новостите в живота ви.
12 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Погрижили сте се програмата ви за днес да обхване всички приоритетни задачи и ще я следвате, отговорно и без излишни емоции. Специално внимание в нея е отделено на чуждестранните партньори, бизнесът ви с тях има добри перспективи. Добрите ви мисли и настроение ще влияе благотворно на околните.
12 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Старайте се да бъдете обективни, когато близките търсят мнението ви, а не просто да налагате възгледите си. Обзети сте от съмнения относно работата си, но те са неоснователни. Опитайте се да си починете и да се отърсите от напрежението.
12 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
12 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Възможни са затруднения в изпълнение на бизнес-ангажиментите ви днес, но не прехвърляйте вината върху другите. Достойнството ви изисква на първо място да се съобразите със ситуацията и да действате според нея, като разбира се, не пренебрегвате и интересите си. Търсещите работа ще получат информация за интересуваща ги желана позиция.
12 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
12 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка.
12 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Завиден ентусиазъм за работа имате днес. Вие сте инициатор на доста начинания, които обаче изискват пълното ви отдаване. За част от вас концентрацията е нещо крайно необходимо. Вие я компенсирате с пъстър емоционален живот.
12 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждаете се от подкрепа, за това се обърнете към хора, имащи власт и сила да ви помогнат. Добрите ви страни ще насочат мислите ви в подходяща посока и няма да таите омраза или други недобри чувства в себе си. Вечерта ще научите интересна и вълнуваща новина. Дамите ще се стараят повече с външния си вид.
12 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поемате изпълнението на определен проект днес, който ще ви открие неподозирани възможности за в бъдеще. Добре ще е ако още от сега се замислите за нещата, които бихте могли да свършите. Не сте доволни от взаимоотношенията си с близък човек, но най-добре ще е да вземете нещата в свои ръце, вместо да чакате да се оправят от само себе си.
12 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще ви се наложи да бъдете внимателни в работата си, ако искате да постигнете добри резултати. Попадате в деликатна ситуация и положението ви ще зависи от начина по който успеете да реагирате. Доверете се на интуицията си и можете да разчитате на успешни действия. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което ви е убягвало досега.
12 авг 2020
Последни новини