От х:

Днес в x:

Хасковлии избират чрез анкета в коя сфера да има повече еврофинансиране

Всеки хасковлия може да повлияе на бъдещото разпределяне на средствата за България по европроектите.

В момента текат преговорите  за определянето на дългосрочения бюджет на Европейския съюз  от 2021 г. до 2027 година.  Многогодишната финансова рамка, която се определя на всеки седем години, включва всички приоритети на Съюза, както и средствата за финансиране по тях. Главният преговарящ за България е евродепутатът Андрей Новаков. 

В тази връзка вече се разпространява и анкета, която е онлайн и засяга 6 приоритетни  области: образование и заетост, социално включване и здравеопазване, икономика, околна среда, селско стопанство и регионално развитие. Гласувайки за някоя от областите в допитването, участниците в анкетата дават индикация към преговарящите за интереса от финансиране на бъдещи проекти, обясни управителят на Областения информационен център в Хасково Йоана Кокотанекова.

В ЕС държавите са разделени по райони и България попада заедно с Румъния и Гърция в този на развиващите се държави. Затова се очаква в новия програмен период за тези държави- членки да бъдат заделени повече средства от Кохезионния фонд. За съжаление в България се намират четири от десетте най-бедни района на Европейския съюз“, посочи експертът от ОИЦ- Хасково Димо Димов. Той има дългогодишен опит в сферата на движението и презентирането на Оперативните програми на ЕС и по мнението му в Хасковски регион през изминалия и настоящия програмен период, който продължава до 2020 година, най-често се търси финансиране за земеделие, но има раздвижване за инвестициите и в сферата на туризма, както и за водернизация на фирмите.Идеята на политиката на сближаване в Съюза и финансирането по европроектите е именно да се намалят разликите между по-слаборазвитите, развиващите се и развитите страни в еврообщността, посочи Димо Димов.

Бъдещето на кохезионната политика в ЕС е тема и на предстоящия граждански диалог, който ще се проведе в Хасково идната седмица. Програмата по него е двудневна. На 29-ти октомври в 15.30 часа в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ започва работна среща, на която ще се разгледа дигитализацията, като фактор, който ще  изиграе важна роля за връзка между регионите. В Хасковска област вече има добри практики по Програма за междурегионално сътрудничество ИНТЕРРЕГ между България-Турция и България-Гърция, които ще бъдат споделени.
В програмата от Областния информационен център са включили и две събития, посветени на културата, като част от разбирането за политиката на сближаване в държавите-членки.
В първия ден от 18 часа в Младежкия център театралната трупа с ръководител Румяна Георгиева ще представи  пиесата на Никола Маринов “Голямото влизане“. В нея през шеговит поглед се пресъздават разбиранията за ЕС и Шенген на хората от едно малко българско село.  
Съвсем сериозна е заявката за пълна зала от Камерния оркестър на Хасково с диригент Цанислав Петков. На сцената на театъра от 19.30 часа заедно със солистите Велян Ванков и Август-Александър Павлов оркестрантите  ще представят  Концерт за виола и оркестър от Франц Хофмайстер и  Концерт за виолончело и  оркестър от Хайдн.
На 30-ти октомври гостите  на ОИЦ ще могат да разгледат постигнатото по европроекти в реновираните детски градини „Елхица и „Радост“, както и новият облик на детската площадка на ул. „Атон“.
В 13 часа в зала „Хасково“ е началото на  дискусията, на която гражданите могат да споделят впечатления или да поставят въпроси, свързани с еврофинансирането. Очаква се като гост-лектор на събитието да пристигне евродепутатът Андрей Новаков. 
 
 
Можете да дадете мнението си в анкетата тук:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSehn47Byr0K95PkOyVEFlU9dx68PdDTS-jxUU5OUuqOBPXj_w/viewform
 
Красимира Славова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини