От х:

Днес в x:

Криминализират нелегалното производство на цигари и алкохол, както и приготовлението за такова

Депутатите приеха на първо четене изменения в Наказателния кодекс, с които се криминализира нелегалното производство на цигари и алкохол, както и приготовлението за такова. До законопроекта се стигна след оплакване на главния прокурор Сотир Цацаров от законовите пропуски, които пречат на работата на разследващите срещу нелегалното производство.

Предложенията са на ГЕРБ и "Обединени патриоти". "За" гласуваха 117 депутати, а един беше против.

С измененията думата в закона "продава" се заменя с "разпространява". В края на септември Цацаров обясни пред депутатите от парламентарната комисия за контрол над приходните агенции, контрабандата и сивата икономика, че при една от скорошните акциите срещу нелегални цигари в Карнобат, Горна Оряховица, Тутракан и Дупница е бил задържан шофьор на бус, който обаче обяснил, че няма връзка с производството и продажбата на намерените в него цигари, а обяснил, че тъкмо бил откраднал буса и разследващите го заловили.

Промените предвиждат тези, които произвеждат или държат с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз, да се наказват с лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 20 до 100 хил. лева. Наказанието за тези, които държат или укриват предмети, предназначени за производството на алкохол или цигари, ще бъде лишаване от свобода до 3 години.

След изслушването на главния прокурор в парламентарната комисия и властта видя нуждата от законодателни промени. Управляващите се заеха спешно с ремонт на законодателството след среща при финансовия министър Владислав Горанов между Цацаров, правосъдния министър Цецка Цачева, вътрешния министър Младен Маринов и председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ).

През Наказателния кодекс се изменя и Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Промените там въвеждат регистрационен и лицензионен режим на търговията и рециклирането на машини за производство на цигари.

Конкретен повод станаха акцията на прокуратурата и Агенция "Митници" във "Винпром Карнобат" и арестът на собственика на групата компании около завода Миню Стайков. Законовата промяна обаче няма да го засегне, тъй като законодателните промени важат занапред. 

Какво ще отнема държавата при престъпление - пряка и непряка облага

Днес парламентът прие на първо четене и втори законопроект за изменение в Наказателния кодекс, чийто вносител е Министерският съвет. "За" промените гласуваха 116 депутати, а един беше "против". С промените се въвеждат две понятия - пряка и непряка облага, които ще се отнемат в полза на държавата, когато са придобити чрез престъпна дейност. Както и досега това ще става ако те не подлежат на връщане или възстановяване.

В случаите, когато облагата липсва или е отчуждена, да се присъжда нейната равностойност, предвиждат още промените.
Приготовлението за кражба на моторно превозно средство ще бъде самостоятелно престъпление и ще се наказва.

Въвежда се задължение за предоставяне на информация на обвиняемите, улесняваща избора им на адвокат, както и правото свободно да осъществяват връзка със защитник.

С промените се дава право на митническите органи да задържат лица за 24 часа, когато има данни, че продават на стоки без бандерол или пренасят незаконно стоки през границата. Органите ще имат такова право и в случай, че лицето дължи ДДС от внос и акцизи и съществува реална опасност да се укрие или да извърши престъпление.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини