От х:

Днес в x:

Радев не е издал указа на обнародване на механизма за разследване на главния прокурор, но се похвали с него пред Марк Руте

В близките дни ще влязат в сила наскоро приетите законови промени, които създават механизъм за разследване на главния прокурор. Очакваме тази решителна крачка в напредъка на съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в Молдова разговаря с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Българският президент изрази очакване, че поправките в Наказателно-процесуалния кодекс ще бъдат отразени положително в годишния доклад на Европейската комисия за върховенството на закона, който се очаква да бъде публикуван в началото на юли.

Промените в НПК бяха приети от Народното събрание, но до момента те не са обнародвани в Държавен вестник, в очакване българският президент да издаде указа за публикуването им. 

Миналия вторник Радев пропусна да издаде указ за обнародване на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, приети от парламента, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. В измененията се предвижда за отстраняването на ръководителя на държавното обвинение да гласуват поне 13, а не 17 членове на Висшия съдебен съвет, както е сега. Това породи спекулации, че държавния глава може да върне закона.

Днес Народното събрание отказа да се занимава с второто четене на поправките в Закона за съдебната власт с аргумента, че Радев още не е издал указа за НПК. Преди седмица заедно с НПК беше изменен и ЗСВ и това е свързано с прокурора по разследването на обвинител №1. Именно вкарването на точка в ЗСВ по този повод бе причината за отказа на депутатите да го разгледат.

В крайна сметка стана ясно, че указът за промените в НПК е подпечатан днес от Крум Зарков. Днес той заяви, че всичко върви по абсолютно нормалната процедура. Утре се очаква промените да бъдат обнародвани и при това положение влизат в сила от вторник, допълни той. 

В разговора с Руте Румен Радев е изразил надежда, че със законовите промени България е успяла да отговори на опасенията на Нидерландия, и припомни, че Европейската комисия и Европейския парламент многократно са заявявали готовността на България да се присъедини към Шенген, се казва в съобщението от Президентството. Наред с това проверките в България и Румъния, организирани от Европейската комисия миналата година, заключиха, че страната ни продължава да отговаря на условията за пълноправно членство.

Румен Радев е напомнил, че всички държави членки на ЕС, с изключение на две, сред които и Нидерландия, подкрепят приемането на страната ни в Шенген през октомври 2023 година.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини