От х:

Днес в x:

Правната комисия заседава извънредно

​​​​​​Правната комисия на парламента заседава извънредно заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха два общи законопроекта. В НК се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от Наказателния кодекс.

"Предлагаме няколко минимални промени. Именно, във връзка с увеличаването на горната граница на наказанието, в случаите когато се налага средна телесна повреда. А при лека телесна повреда да отпадне възможността за налагане на наказание пробация, а в случаите когато се налага глоба, да бъде завишен размера от 500 лв. на 1000 лв.", каза Надежда Йорданова, ПП-ДБ.

"Разликата в предложенията за изменения, които правим ние от тези, които вие сте внесли, касаят обстоятелството, че в основния състав на ЛТП предлагаме да се сложи минимум от 3 месеца в предвиденото от закона наказание лишаване от свобода", обясни Цвета Рангелова, "Възраждане".

"Става въпрос за законодателна промяна в НК за инкриминиране на деяния, които унищожават човешкото достойнство, чрез причиняване на физическа болка и страдание, както и по-конкретно въвеждане в нашето законодателство на един нов състав на престъпление, който да включва деяния, които отговарят на определенията за изтезание, унизително третиране и нечовешко отношение", добави омбудсманът Диана Ковачева.

"Промените да не останат само на законодателно ниво. Само законодателната интервенция с увеличаване на санкциите няма да реши проблема. Тя създава само условия за влошаване на проблема и за насочване на общественото внимание по отношение на всички такива трагични случаи. Изключително важно е също така, че и след вчерашното заседание на МС, изпълнителна власт, надявам се, да подобри своята координация, за да предложи конкретни мерки за защита на жертвите от момента на получаване на сигнала за домашно насилие", каза правосъдният министър Атанас Славов.

Хамид Хамид- ДПС: "В Кърджали имахме смъртен случай на жена, посегнала на живота си, защото е пребивана системно от своя съпруг. В Бургас криминално проявен преби съпругата си и баща ѝ. Днес има случай, в който бременна жена загуби детето си, защото е пребита. Случаите са много и трябва да направим така, че съдът да прилага правилно закона и да прилага адекватни наказания", каза още Хамид Хамид, ДПС.

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправките в Закона за защита от домашното насилие.

Освен двата проекта като точка в дневния ред е включено обсъждане на ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за съдебната власт. В мотивите си държавният глава посочва, че този закон не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността.

До извънредното заседание на правната комисия и на парламента се стигна след протестите в цялата страна срещу насилието над жени и в подкрепа към 18-годишното момиче, нападнато в Стара Загора. Случаят е от края на юни, но придоби широк обществен отзвук преди дни. Задържаният по случая получи и обвинение в заплаха за убийство, съдът реши той да остане в ареста.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини