От х:

Днес в x:

14 °C

И ний сме дали нещо на света – „КУ*"

Оставили сме си „дирята“ върху катедрали, оръдия и насред... Атакама.

Възмущението от грейналия надпис „ЛОКО СОФИЯ“ върху мемориала, посветен на една от най-масовите трагедии в човешката история – в Хирошима, е основателно. Основателно, но не и изолирано явление...

Освен че, може би, за пръв път Външно министерство реагира на подобен надпис, и че заподозрените са дълбоко сраснали се с културните среди, в смисъл – осветители са от Националната опера, другото е, както се казва – стандарт.

Може да е възмутително, но не и изненадващо.

Стари поклонници знаят, че на самия Божи гроб в Йерусалим те посреща надписът „Петко Коривщица“. Още от XIX век е (ако датировката е оригинална, б.р.) и едва ли може да съдим Петко – кой знае каква гордост и какво премеждие е било в онези години да стигнеш дотам. 

Виж, сега си е друга работа да покажеш, че майка юнашка тебе е родила...

През 2012 г. пътешествениците авантюристи Владина Цекова и Христо Вътев разказват в студиото пред журналистката Люба Кулезич за своя находка, докато минавали легендарния път El camino de Santiago – към гроба на св. апостол Йаков.

Двамата, които са изминали пеша „Ел Камино“ в Северна Испания, показват потресаваща снимка от личния си архив. От нея става ясно, че всеки ден пътешественици от цял свят срещат по свещения за християните маршрут класическия надпис с български трибуквен текст.

„Не мога да разбера каква „култура“ е това. Не издържах, извадих фотоапарата и снимах. Пътят е 800 километра. Хората носят със себе си само най-необходимото. А някой българин е помъкнал черен спрей, само и само да омаскари мястото“, казва тогава Владина Цекова.

Маршрутът, станал известен с романа на Пауло Коелю „Дневникът на мага“, е под закрилата на ЮНЕСКО. Ама явно и то не е могло да го опази...

Антони Георгиев, главен редактор на Vagabond, описва вълнуващото си изживяване в пустинята Атакама в Чили. Предаваме го без никаква намеса, за да не отнемем от качествата на наратива.

Отишъл насред нищото, за да види скулптура „Ръката на пустинята“. Разказва:

„Скулптурата е наистина забележителна. Високата десетина метра ръка се извисява в лунния пейзаж на Атакама и създава онова неповторимо за изкуството, а и за живота, усещане, че хем си тук, хем не си. А рационално погледнато се намираш по средата на едно от най-суровите места в света, под звездите, и в същото време една огромна ръка се подава от почвата и ти напомня, че не си сам…

Приближавайки към ръката в сумрака на ранната пустинна утрин, започнах да различавам няколко графита, очевидно неотдавна изписани по нея… На ръката, с дебел, червен флумастер някой беше написал думичката Х*Й. Не един път, дами и господа – два пъти. Два червени Х*Я в средата на пустинята Атакама, на около 12 000 км от територията…“

През юли 2015 г. римските власти почти разплакват половин студентски град, като задържат Благой Георгиев, известен с живописния прякор Джизъса. Информацията – опитал да издълбае инициалите си на Колизеума... Абе, дано са инициалите. 

Има много благо-георгиевци, които не са достигнали нивото на благогеоргиевост, което той носи“, казва тогава за него журналистът и естет Драгомир Симеонов.

Това вероятно „краси“ изгубената древна цивилизация на Камбоджа.

През същата година Нова тв показва, че легендарното трибуквие се намира още върху катедралата във Флоренция, върху крепостно оръдие в Мароко и къде ли още не.

Източник: http://clubz.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Бо
    боже, боже
    6 0
    09:43, 18 окт 2018

    Велика култура, на 1300 години, срам, срам ..

  • 2
    Гр
    гражданин
    5 0
    10:40, 18 окт 2018
    Браво Българи, браво! Ето за това ще сме на дъното на всичко в тоя свят, само по простотия сме на първо място.
  • 3
    Не
    НЕПУКИСТА
    0 -1
    12:14, 18 окт 2018
    Това за уй е от руснаците те така се пишат !
    Ние пишем ур!
  • 4
    Ko
    kovo
    1 0
    12:15, 18 окт 2018
    "Каквото посееш, това ще жънеш!"

Още новини

Последни новини